Като филм, в който млади хора се опитват да разберат

...
Като филм, в който млади хора се опитват да разберат
Коментари Харесай

Филмът на „Алеф” „Хени – приятелството смисъл и спасение” – силно послание към днешните и бъдещите поколения

Като филм, в който младежи се пробват да схванат света, който полиците основават, дефинира българският евродепутат от СДС/ЕНП Александър Йорданов „ Хени. Приятелството - смисъл и избавление ". По негова покана на 4 април екипът, основал кино лентата, гостува в Европейския парламент в Брюксел и се включи в полемиката „ България, която избави своите евреи ".

Филмът бе показан в постройката на Европейския парламент. Сред гостите бяха Н.Пр. Пламен Бончев - дипломат на Р. България в Кралство Белгия, Н.Пр. Румен Александров - непрекъснат представител и началник на задачата на България в Европейски Съюз, евродепутатите доктор Андрей Ковачев, началник на групата евродепутати от ГЕРБ/СДС и Асим Адемов, голям брой представители на България в Брюксел, посетители на Народното събрание, измежду които и българи от Северна Македония, подложени на репресии. С прожекцията на кино лентата и последвалата полемика в Европарламента бяха маркирани 81 години от спасяването на българските евреи от Холокоста. Стремежът по нетрадиционен, само че завладяващ метод да предадат загатна и образеца за хуманизъм, който България дава на света, споделиха създателите на кино лентата: режисьорът Иван Ничев - живописен началник на продукцията, режисьорът Любомир Попов, сценаристът Татяна Гранитова и младите артисти Катрин Димитрова, Дилян Николов и Илиян Канев.

Идеята за основаването на кино лентата показа Алберта Алкалай, ръководител на Центъра за еврейско-българско съдействие „ Алеф ", който продуцира лентата.

„ Филмът „ Хени. Приятелството - смисъл и избавление " е основан по концепция от разказите на младите създатели - участници в Международният юношески книжовен конкурс „ Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика ". Тази конкуренция, породи като израз на персоналната ми признателност към хората, останали индивиди в безчовечен времена - към спасителите на българските евреи. В годините състезанието израсна и притегли доста съидейници и другари. Участници в него към този момент са над 2000 млади създатели от 12 разнообразни европейски страни. Убедена съм, че всеки, който е взел участие в състезанието е приел идеята ни да пазим паметта на жертвите на Холокоста, само че и загатна за Праведниците и спасителите, постоянно ще бъде на страната на положителното.. Чрез състезанието и посредством кино лентата желаеме да разкажем на света по какъв начин България е избавила еврейското си население през Холокоста и младежите да осъзнаят, че щом това е било допустимо тогава, значи може да бъде допустимо и на следващия ден ", сподели Алберта Алкалай.

Тя връчи на евродепутата Александър Йорданов почетния знак на Център „ Алеф " с откъс от хилядолетната книга „ Талмуд " - „ Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика " и оценката „ Пазител на паметта ". Отличието се връчва за „ запазване и разпространение на историческите образци на хуманизъм, героизъм и приемливост. За разпространение на неповторимия акт на избавяне на българските евреи ". Алберта Алкалай показа и сборника с наградени училищен разкази от десетото издание на състезанието, което завърши през 2023 година

„ Всичко, което се случва през 20 век - войните, Холокоста, нацизма, комунизма се случи макар, че тогава имаше страни, държавни управления, парламенти. Затова би трябвало да помним и да се опитаме да живеем по този начин, че злото да изчезне от нашия живот. За страдание ние продължаваме да сме очевидци на войни. На 7 октомври една терористична организация атакува не войска, политици или държавно управление. Нападна елементарните хора в Държавата Израел. Европейският парламент неведнъж гласоподава резолюции, които осъждат тероризма. Убедени сме, че терористичната организация Хамас би трябвало да бъде ликвидирана и оправдаваме Израел, който предприе военна интервенция срещу Хамас. В Европейската национална партия сме уверени, че би трябвало да има мир в Близкия изток, би трябвало да има и палестинска страна. Големият проблем е каква ще бъде тя.. Защото, в случай че през днешния ден имаме проблем с една терористична организация, може да се окаже, че на следващия ден ще имаме проблем с цяла терористична страна. Подобен държавен гнет против различен народ, следим в Украйна ", съобщи Александър Йорданов.

„ Филмът изпраща мощно обръщение към днешните и бъдещите генерации. Никога да не забравяме Холокоста и в никакъв случай да не позволяваме сходни феномени. Така както не го позволиха нашите прародители, които преди 81 години правят знамение, което смайва и до през днешния ден. България стопира машината на изтреблението. Спасението на евреите не е единствено публичен или държавен акт, то е самостоятелно деяние, естествена човешка реакция да защитиш своя другар, съгражданин сътрудник.Този образец е още по-голям в моменти, като днешния - на голям брой военни спорове и неустойчивост по света. Показва ни по какъв начин би трябвало да се работи пред лицето на експанзията, омразата и расовата дискриминация ", сподели Н. Пр. Румен Александров - непрекъснат представител и началник на задачата на България в Европейски Съюз.

Истината постоянно е обект на политически тълкования, по тази причина предишното би трябвало да се учи и предава на младите генерации единствено от истински документи, сподели доктор Андрей Ковачев, началник на групата евродепутати от ГЕРБ/СДС.

„ Творецът би трябвало да служи не на тези, които основават историята, а на тези, които я изтърпяват " - с този откъс от френския публицист и драматург Алберт Камю изтъкнатият режисьор Иван Ничев, живописен началник на кино лентата „ Хени. Приятелството - смисъл и избавление ". Той изясни устрема си постоянно да съсредоточaва своето творчеството върху взаимоотношенията сред хората. На това залага и трилогията му за спасяването на българските евреи и за етническата и верската приемливост на българите, включваща филмите „ След края на света ", „ Пътуване към Йерусалим ", „ Българска рапсодия " и „ Концерт за оживелите ".

„ С силата и прочувствения заряд на младите артисти се работи елементарно. Искахме да създадем филм, в който липсва антагонистичната скица. Героите ни са млади и безгрижни, само че те към този момент осъзнават, че в един момент животът на индивида може да изчезне ", добави режисьорът Любомир Попов.

„ Според статистиката над 80% от младежите не знаят за Холокоста. В нашия филм млади артисти описват тази история на своите връстници. Те извънредно добре показаха и демонстрираха историята, която участва в статистики, за която са написани томове. Има филми, които демонстрират чудовищната свирепост на Холокоста и лагерите на гибелта. Нашият филм споделя същата историята по различен, друг метод ", сподели сценаристът Татяна Гранитова.

За актьорите в основните функции на кино лентата това е дебют.

„ Всички, ангажирани със снимането на кино лентата ни помогнаха извънредно доста, с цел да успеем да убедим хората, че в случай че не се учат от грешките на предците си, злото от историята ще продължава да се повтаря и в бъдеще, сподели Катрин Димитрова, която влиза в ролята на Хени във кино лентата.

„ Изключително неуместно и смешно е в XXI век да има войни, без значение защо - територия, религия, вяра. Това демонстрира, че не сме еволюирали, че се връщаме 500, 1000, 2000 години обратно, когато решението е било хората да се избиват ", добавя младият артист Илиян Канев, изиграл ролята на единия от българските гидове на Хени- Калин.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР