Като член на Съвета на надзорниците на Европейския банков орган

...
Като член на Съвета на надзорниците на Европейския банков орган
Коментари Харесай

Европейският банков орган изрази подкрепа за въвеждането на временен мораториум за плащанията по кредити

Като член на Съвета на надзорниците на Европейския банков орган (ЕБО), Българската национална банка (БНБ) взе участие в разискването на резултатите върху банковите системи в Европейския съюз от ограниченията за противопоставяне на COVID-19, оповестиха от Българска народна банка. ЕБО разгласява прессъобщение за резултатите от последните ни съвещания, очертаващи рамка за деяние на банките в страни членки в следните три съществени области. Става дума за класифицирането на банкови заеми в несъблюдение, преструктурирането на експозиции, както и използването на Международния стандарт за финансово отчитане 9 (МСФО9/IFRS9).

ЕБО поддържа самодейностите за целенасочени и краткотрайни мораториуми (публични или частни), одобрявани на национално и общоевропейско ниво, които стопират или отсрочват заплащания по банкови заеми.

Томислав Дончев: Очакваме банките да кажат какво ще е равнището им на еластичност

В продължаващия развой на съвещания с националните способени органи ЕБО ще дефинира скоро критерии за сходно отнасяне на обществени и частни мораториуми за заплащанията по банкови заеми.

На основата на тези критерии Българска народна банка ще вземе решение, което ще разгласи в околните дни, във връзка с тяхното използване в България. Решението на Българска народна банка ще бъде в продължение на към този момент обявените от Българска народна банка ограничения за 9.3 милиарда лева по отношение на пандемията от COVID-19.

Това решение ще разреши на комерсиалните банки в България да доразвият дейностите си за ограничение на неподходящите резултати от пандемията от Коронавирус 19 върху техните клиенти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР