Категорично не отговарят на истината твърденията на служебния министър на

...
Категорично не отговарят на истината твърденията на служебния министър на
Коментари Харесай

Бившият шеф на АПИ Георги Терзийски: Всички договори за ремонт на пътища са сключени след открити търгове

Категорично не дават отговор на истината изказванията на служебния министър на финансите Асен Василев на днешния публичен съвет и в медии, че Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е упълномощила контракти за настоящи поправки за 2,8 милиарда лева при планувани за задачата 370 млн.лв. от януари до април на 2021 година Това съобщи някогашният началник на пътната организация Георги Терзийски в профила си във Facebook.

„ През посочения интервал няма подписани контракти за настоящи поправки. Противно на изказванията на господин Василев, че възлагането е правено непрозрачно, всички контракти за настоящ ремонт и поддържане са подписани през предходните години след извършени открити търгове по Закона за публичните поръчки. Те са със период от 5 години и някои от тях към този момент изтичат, по тази причина има подхванати дейности по подготовката и оповестяването на нови открити процедури. Целта е да се избегне заплахата републиканската пътна мрежа да остане без съответно поддържане “, изяснява Терзийски.

Към края на май 2021 година от АПИ са предоставени ремонтни действия за към 1.5 милиарда лева, като поставените годишни задания до края на годината са в размер на към 417 млн. лева Голяма част от тези средства към този момент са разплатени, тъй че задължението на АПИ за настоящ ремонт и поддържане е доста по-малък от 417 млн. лева Това е надалеч по-малко от оповестените 2.8 милиарда лв., изяснява още уволненият от служебния кабинет някогашен към този момент ръководител на УС на АПИ. Дори в показаното на съвета решение на УС на АПИ не е очебийно, че годишната задача и поетия ангажимент за годината е за 500 хиляди лв., а не за 91 милиона, изяснява Терзийски.

„ Съгласно разполагаемият бюджет на АПИ за строителство и ремонт на пътища към края на април 2021, който е към половин милиард лв. и подхванатите процедури по преструктурирането му, поетите отговорности по годишни задания до края на 2021г. са изцяло обезпечени.

Многократно е заявявано от АПИ, в това число и от настоящия УС, че дейностите за ново строителство, превантивни и настоящи поправки и поддържане са мероприятия, изискващи огромен финансов запас. А отделяните от бюджета средства са извънредно незадоволителни, което постанова обезпечаването им посредством залагане в държавния бюджет на повече средства, актуализирането му или най-често посредством целево финансиране всяка година.

От 2016 година насам обезпечаваните от държавното управление целеви средства към бюджета на АПИ за интервала от пет години са в размер на близо 4,5 милиарда лв.. Това даде опция за обмисляне и систематизиране на дейностите не до края на настоящата година, а с по-голям небосвод. Това обезпечи и насочването на средства от бюджета на АПИ за действия, които директно въздействат на пътната сигурност - предпочитано нарастване на слагане и замяна на ограничаващи системи за пътища /мантинели/, възобновяване на знаковото стопанство посредством възстановяване на отвесната сигнализация /пътни знаци/, а също по този начин и хоризонталната такава /маркировка/ “, разяснява още Терзийски.

„ Всички жители виждат, че със средства, предоставени целево за пътища, се финансират действия за подобряването им. За страдание над 490 млн.лева, които бяха заделени за създаване на автомагистрала „ Хемус “, бяха взети от сметката на Министерство на регионалното развитие и ще отидат за други действия. Макар че най-хубавата антикризисна мярка по време на пандемията беше да се продължи с бързи темпове инфраструктурното строителство. Това са обстоятелствата. Другото е политическо говорене, което оставям на политиците “, приключва позицията си някогашният началник на АПИ.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1409869882710772&id=100010633218531

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР