Категоричната стъпка, предприета от Централната банка, за да спре падането

...
Категоричната стъпка, предприета от Централната банка, за да спре падането
Коментари Харесай

Предричат ново укрепване на рублата

Категоричната стъпка, подхваната от Централната банка, с цел да спре рухването на рублата, докара до непредвидена реакция на съветската валута. Курсът на рублата, вместо да се ускори, още веднъж стартира да отслабва. Защо продължава да се люлее в разнообразни направления, а също и по кое време и на какво равнище най-сетне ще се стабилизира рублата?

На изключително съвещание във вторник Централната банка увеличи главната си рента от 8,5% на 12%. Това се оказа по-високо от предстоящото, само че спрямо повишението до 20% през март 2022 година това, несъмнено, е по-малко внезапна стъпка.

Реакцията на рублата беше ненапълно изненадваща. В понеделник, при словесни интервенции, рухването на рублата спря и даже си върна загубите, отстъпвайки от 101 за $ до 96, незабавно откакто Централната банка даде обещание да увеличи лихвения %. Във вторник сутринта съумя да стане още по-силна, само че незабавно след оповестяването на повишение на лихвите до 12% в 10:30 московско време рублата още веднъж стартира да отслабва. Но във вторник вечерта съветската валута внезапно се върна към напредък и завоюва към две рубли от $.

Централната банка в утринното си известие не сподели нищо за това дали са вероятни нови покачвания на лихвите в бъдеще. Това се преглежда като опция нарастването да не се чака. Въпреки това, още в средата на деня, Централната банка издаде в допълнение прессъобщение, което уточни опцията за повишение на лихвения % в бъдеще.

Защо обменният курс на рублата се движи толкоз внезапно и непредвидимо? Ще помогне ли внезапното нарастване на главния % да усили стабилността ѝ? Могат ли да се вкарат спомагателни ограничения за поддръжка на рублата - да вземем за пример ограничавания върху валутните приходи?

„ Обратният растеж на $ във вторник след оповестяването на нарастване на лихвения % до 12% може да значи, че пазарът отразява упования за по-строги ограничения от страна на Централната банка, а освен във връзка с повишението на лихвения %. Мнозина чакаха спомагателни ограничавания върху придвижването на капитали или отговорности за експортьорите да продават валутни облаги на фондовата борса за по-бърз приток на задгранична валута в стопанската система на страната “, изяснява анализаторът Владимир Чернов, „ люлеенето “ на рубла.

Как повдигането на лихвите въздейства върху курса на рублата? Действието е косвено посредством закъснение на инфлацията. Високата съществена рента оскъпява заемите, което води до спад в кредитирането на стопанската система и по-нататък по веригата до понижаване на потребителското търсене и закъснение на инфлацията. Освен това, заради ниското търсене, потреблението на импорт спада, до момента в който съветските доходи от експорт се чака да продължат да порастват през втората половина на годината. Такава смяна в съотношението на износа и вноса води до подсилване на рублата.

Въпросът обаче е дали този сюжет в действителност ще се сбъдне. „ Вярвам, че към момента не би трябвало да се чака по-нататъшно нарастване на главния %. Всичко обаче ще зависи от динамичността на инфлацията и пълненето на хазната с пари. Ако всичко продължи да върви по проект, може даже да има малко понижение на ставката до октомври. И към този момент в края на ноември можем да забележим 95-96 рубли за $, които са „ комфортни “ за Министерството на финансите “, споделя анализаторът Артьом Деев.

Анализаторът Игор Рапохин също счита, че Централната банка ще продължи да поддържа лихвения % от 12% през идващите месеци.

„ Най-вероятно рублата скоро ще се стабилизира в коридора от 95-100 рубли за $, само че до края на годината ще се върне до 85 рубли за $, защото предлагането на задгранична валута от експортьорите може да се усили заради растежа в съветския експорт “, написа специалистът. Той обаче не изключва и спомагателни нараствания на курса при положение на нараснала волатилност на валутния пазар.

„ Като се има поради мощното нарастване на главния %, двойката може да се стабилизира в диапазона 90-100 в обозримо бъдеще. В противоположен случай Централната банка към момента има поле за маневриране при стягане на валутните ограничавания “, споделя анализаторът Ярослав Кабаков.

„ Ако динамичността на рублата и инфлацията се възстановяват, може да не се наложи повишение на главния % до края на годината. Но в случай че тези фактори не могат да бъдат сложени под надзор, тогава е евентуално по-нататъшно нарастване на главния лихвен % до рецесията с 20% годишно “, не изключва ръководителят на аналитичния отдел на банка „ Зенит “ Владимир Евстифеев.

Междувременно Владимир Чернов залага, че едно нарастване на главния % може да не е задоволително за видимо нарастване на цената на рублата. Затова той чака идващото нарастване на лихвите по рефинансиране на идващото съвещание, което е планувано за септември.

„ До този миг също чакаме нарастване на приходите на съветските компании експортьори на фона на възходящите международни цени на силата, повишение на цената на щатския $ (приходите в рубли ще се увеличат) и понижаване на отстъпката на Руската експортна марка на петрола „ Урал “ по отношение на еталонния вид „ Брент “ до 14% против 17, 5%. Това ще докара до огромни размери конвертиране на валута на борсата за заплащане на налози, т.е. до увеличение на предлагането му, което дружно с повишението на курсовете може да докара до понижаване на цената на щатския $ до 90- 95 рубли до края на септември “, споделя Чернов.

Въпреки това, за още по-силно подсилване на рублата, счита специалистът, ще е належащо в допълнение увеличение на остатъка по настоящата сметка на платежния баланс на Русия (т.е. износът би трябвало доста да надвишава вноса).

„ Това е допустимо единствено при видимо или даже неведнъж нарастване на приходите от експорт и понижаване на вноса или посредством насилствени ограничения за експортьорите, като да вземем за пример обвързване за продажба на избрани размери валутни доходи на борсата. В този случай можем да чакаме подсилване на съветската рубла до 80 за $ още през третото тримесечие на 2023 година “, споделя Чернов.

Всъщност внезапното повишаване на рублата във вторник вечерта можеше да се случи на фона на известията на „ Блумбърг “, че Русия може отчасти да възобнови наложителната продажба на приходите от експорт. Това съгласно източници на организацията е било разисквано на среща сред държавното управление и експортьорите в понеделник. Вярно е, че не са реализирани договорености, само че по-късно тази седмица може да има нова среща.

Повишаването на главния лихвен % като цяло ще се отрази на пазара на кредитиране и депозитите.

„ Лихвите по заемите ще се покачват, само че последователно и с по-малка сума от главната рента, защото общата обстановка на кредитния пазар също ще въздейства върху решенията на банките. Депозитите може да повторят траекторията на главната рента и скоро да доближат границата от 10% “, отбелязва Ярослав Кабаков.

„ Последният път, когато главната рента се увеличи единствено с 1%, депозитите демонстрираха растеж през първата седмица. Предвид внезапното нарастване на главната рента до 12%, пазарът ще реагира още по-бързо. Вярвам, че в идващите няколко дни можем да забележим по какъв начин банките подвигат лихвите по депозитите и влоговете “, споделя Деев.

Увеличаването на лихвата може да забави растежа на съветската стопанска система. Сегашният растеж на стопанската система обаче е по-малко значим за Централната банка, защото адаптирането към променените условия става по-бързо, а прогнозите за Брутният вътрешен продукт се покачват постоянно, заключва Евстифеев.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР