Категорична победа на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев на вчерашните

...
Категорична победа на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев на вчерашните
Коментари Харесай

Токаев е отново президент на Казахстан

Категорична победа на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев на вчерашните предварителни президентски избори, съобщи Франс прес.

69-годишният Токаев е получил 81,31% от гласовете съгласно предварителната информация, публикувана през днешния ден от Централната изборна комисия в Казахстан. Избирателната интензивност е достигнала 69,44%.

Нито един от петимата противници на Токаев, който пристигна на власт през 2019 година, не съумя да събере над 3,5%. Нововъведената алтернатива за гласоподаване " срещу всички " бе определена от 5,8% дали своят вот.

През януари страната изпадна в безпорядък, когато демонстрации против високите цени прераснаха в вълнения, които взеха 238 жертви, преди да бъдат грубо потушени от управляващите.

Като знак за това, че напрежението не е отминало, предходната седмица управляващите оповестиха, че са арестували седмина последователи на живеещ в заточение опозиционер, упрекнати в подстрекаване към държавен прелом.

Централна тематика в предизборната акция на Токаев бе планът му за създаване на по-справедлив, " Нов Казахстан ". Икономическите компликации обаче се резервират, както и властническите рефлекси на властта.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР