Катедра „Национална и регионална сигурност представи книгата „Корпоративна сигурност, посветена

...
Катедра „Национална и регионална сигурност представи книгата „Корпоративна сигурност, посветена
Коментари Харесай

За първи път у нас книга за корпоративната сигурност издаде катедра „Национална и регионална сигурност“ в УНСС

Катедра „ Национална и районна сигурност " показа книгата „ Корпоративна сигурност ", отдадена на 100-годишнината на УНСС и 30-годишнината на катедрата.
Катедрата е учредител и водач в образованието по стопанска система и ръководство на корпоративната сигурност в България. Трудът е създаден от авторски колектив, включващ преподаватели от катедрата и специалисти от практиката.

Ръководител на екипа е проф. доктор Димитър Димитров - началник катедра и ректор на УНСС. В книгата е систематизиран дългогодишният опит, насъбран в границите на провежданото от катедрата образование по корпоративна сигурност в ОКС „ бакалавър " и ОКС „ магистър " в УНСС и изследователската й работа в областта на корпоративната сигурност.



Книгата „ Корпоративна сигурност " е първата в България, основана в размер от 421 страници. Воден от концепцията, че корпоративната сигурност не значи единствено отбрана и гарантиране оцеляването на корпорацията, а най-много обезпечаване на конкурентни преимущества и разцвет, авторският колектив се е опитал да обхване главните аспекти на корпоративната сигурност и нейното ръководство.

В седемнадесет глави поредно са изяснени възгледите за корпоративната сигурност, политиката и ръководството на корпоративната сигурност, мястото и смисъла на непрекъсваемостта на корпоративните бизнес процеси и ръководството на риска в актуалната идея за сигурност на равнище корпорация, мениджърските функции в корпоративната сигурност и културата за сигурност, след което вниманието е ориентирано към разнообразни аспекти на корпоративната сигурност - лична сигурност, физическа сигурност, а също киберсигурност - мрежова и осведомителна сигурност.

Книгата е предопределена за необятен кръг читатели, в това число хора, които професионално са ангажирани с корпоративната сигурност, студенти, учещи дисциплини, свързани с корпоративната сигурност, а също всички заинтересувани от тематиката за сигурността на равнище бизнес. С нея могат да се вършат разбори на съществуващите и новопоявяващите се опасности и закани, опциите за превъзмогването им и до каква степен е допустимо трансформирането на заканите и провокациите във благоприятни условия, означи доцент доктор Цветан Цветков, модератор на събитието.

Проф. доктор Димитър Димитров акцентира, че основаването на книгата е лишило време, само че тя се появява в миг, когато изцяло се осъзнава значимостта и мястото на корпоративната сигурност на всички равнища, освен в охранителния бизнес или в различен характерен бранш. „ Преди повече от 10 години нашата катедра сътвори специалността „ Корпоративна сигурност " като магистърска стратегия, която има банкет и досега. Към нея има интерес от страна на кандидат-магистрите и е търсена от работодателите. През тези години имаме подготвени над 20 випуска по корпоративна сигурност.

Убеден съм, че за студентите книгата ще бъде доста потребна, както по време на образователния развой, по този начин и в практиката. Радвам се, че поставихме основите на тази дисциплинираност и то от позиция на стопанската система и ръководството на корпоративната сигурност, която подкрепя цялостното развиване на компанията, на институцията и има отношение към общата национална сигурност. Да си пожелаем още такива книги ", съобщи проф. Димитров.

Проф. доктор Георги Ботев, рецензент на книгата от Академията на Министерство на вътрешните работи, даде висока оценка за свършената работа от авторския колектив. Той акцентира, че написването на книгата е огромно достижение, което ще удовлетвори с изключение на потребността на студентите от учебник, само че и потребността от научна литература в региона на корпоративната сигурност.

Проф. Тилчо Иванов, доайен на катедрата, дефинира книгата е грамаден труд, плод на дълги старания. Той обърна особено внимание на техническото оформление и символиката на пумпала, който е на корицата. „ Той е знак на сигурността, би трябвало да се върти непрестанно, с цел да резервира непоклатимост, би трябвало да се наблюдават рисковете и заканите за всяка цел и активност, в случай че желаете да живеете спокойни.

Сигурността е дарба да се ръководят рисковете, пред които се изправят системите, били те публични, персонални или други. Ако няма съответна оценка за рисковете, не може да се откри този съответен пакет от качества, които са нужни, с цел да се обезвреждат, доколкото е допустимо, рисковете. Сложността в тази задача е бързата им неопределеност. " Той посочи голямото значение и нуждата от книгата за развиването на здрав корпоративен бизнес в България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР