Катастрофата на Boeing 737 MAX в Етиопия преди година е

Катастрофата на Boeing 737 MAX в Етиопия преди година е ...

Катастрофата на Boeing 737 MAX в Етиопия - заради дизайна на самолета?.

Катастрофата на "Boeing 737 MAX" в Етиопия преди година е станала заради дизайна на самолета. Такъв предварителен извод направиха етиопските експерти, които разследваха причините и обстоятелствата на катастрофата, съобщава ТАСС. Според тях документът е донякъде едностранчив и съдържа редица препоръки. Етиопските власти планират да публикуват окончателната версия на доклада за разследване на катастрофата преди първата си годишнина на 10-ти март. Окончателната версия все още може да бъде изменена. През 2019 г. експлоатацията на самолета "Boeing 737 MAX" бе прекратена след 2 аварии.
Припомняме, че на 10.03.19 г. в Етиопия при самолетна катастрофа загинаха 157 души. "Boeing 737 MAX 8", летящ от Адис Абеба до Найроби, падна на около 60 километра югозападно от етиопската столица (близо до Бишофт). На 29.10.18 г. 189 души станаха жертва на самолетна катастрофа на подобен модел в Индонезия.
Ръководството на Boeing призна, че и в двата случая на борда на самолета, преди катастрофите, е имало неизправност в системата за подобряване на маневреността. След това, много страни, включително Русия, САЩ и Европейския съюз, поради съображения за безопасност, спряха експлоатацията на самолети от тази серия.

Източник: actualno.com