Катастрофалният начин, по който пластмасата се използва в земеделието по

...
Катастрофалният начин, по който пластмасата се използва в земеделието по
Коментари Харесай

ООН: Употребата на пластмаса в селското стопанство застрашава безопасността на храните

" Катастрофалният " метод, по който пластмасата се употребява в земеделието по света, заплашва сигурността на храните и човешкото здраве. Това гласи нов отчет на Организацията по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации, представен от " Гардиън ".

В почвите има доста по-голямо замърсяване с микропластмаса, а за милионите тонове пластмаса, употребявани в хранителната и селскостопанската промишлености всяка години, е належащо по-добро ръководство, сочи документът.

В него се признават изгодите от пластмасата при производството и опазването на храните - от торбичките за напояване до риболовните уреди и предпазителите на дърветата. Но пластмасите са станали толкоз необятно публикувани и че понастоящем множеството са за еднократна приложимост и все по-често се заравят, изгарят или губят.
 Европейски Съюз и други страни упорстват за крути ограничения против замърсяването с пластмаси
Европейски Съюз и други страни упорстват за крути ограничения против замърсяването с пластмаси

Страните се стремят към договорката на Организация на обединените нации за преодоляване на замърсяването с пластмаси

Голяма паника провокира микропластмасата , която се образува при разграждането на по-големите елементи. Малките детайли се употребяват от хора и диви животни, макар че съдържат токсични добавки и могат да придвижват патогени . Някои морски животни към този момент са повредени от поемането на пластмаса, само че малко се знае за въздействието ѝ върху сухоземните животни или хората.

" Докладът служи като мощен апел за решителни дейности за ограничение на пагубната приложимост на пластмаси в селскостопанските браншове. Почвите са един от главните рецептори на пластмаси в селското стопанство и е известно, че съдържат по-големи количества микропластмаса, в сравнение с океаните. Микропластмасата може да се натрупва в питателните вериги, като заплашва продоволствената сигурност, сигурността на храните и евентуално човешкото здраве " , разяснява Мария Хелена Семедо, заместник- шеф на Организацията по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации.

В отчета се показва, че през 2019 година в растителната и животинската продукция са употребявани 12,5 млн. тона пластмасови артикули, а за опаковките на храни - още 37,3 млн. тона.
 Замърсяването с пластмаса на планетата може към този момент да е непоправимо
Замърсяването с пластмаса на планетата може към този момент да е непоправимо

" Нивата на пластмасовите излъчвания в международен мащаб могат да провокират резултати, които няма да можем да обърнем "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР