Катар призова за международно разследване на извършените вчера нападения срещу

...
Катар призова за международно разследване на извършените вчера нападения срещу
Коментари Харесай

Катар и Великобритания с реакции след нападението над танкерите в Оманския залив

Катар прикани за интернационално следствие на осъществените през вчерашния ден набези против петролни танкери в Оманския залив и за деескалация на напрежението в района, съобщи Ройтерс.

В изказване на външното министерство се осъждат разрушителните прояви, "независимо кой стои зад тях " и се насочва предизвестие към причинителите да не вършат рискови опити със сигурността на Персийския залив и целия район.

Англия приема към този момент позицията на Съединени американски щати, че Иран е виновен за вчерашното нахлуване против двата танкера в Оманския залив и предизвестява Иран, че сходни дейности са извънредно неразумни, съобщи Ройтерс.

"Това е мощно притеснително и се случва сега на към този момент огромно напрежение. Поддържам контакт с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо и Англия ще направи своя лична оценка трезво и деликатно, само че отправната ни точка явно е да повярваме на нашите съдружници от Съединени американски щати ", се споделя в изказване на английския външен министър Джереми Хънт.

"Приемаме това извънредно съществено и моето обръщение към Иран е, че в случай че са били забъркани, това е извънредно неразумна ескалация, която съставлява същинска опасност за възможностите за мир и непоклатимост в района ", добави той.

По-рано през днешния ден Помпейо съобщи, че държавното управление на Съединени американски щати има вяра, че Иран стои зад нападенията, като основава преценката си на употребяваните оръжия, експертните умения, нужни за осъществяване на интервенцията и други фактори, напомня Ройтерс.

Саудитският министър на външните работи Адел ал Джубейр към този момент съобщи пред Си Ен Ен, че неговата страна е съгласна с оценката на Съединени американски щати, че Техеран стои зад нападенията против двата танкера в Оманския залив. "Нямаме причина да не сме съгласни с държавния секретар ", акцентира Ал Джубейр. "Иран и преди е правил това ", добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР