Катар желае Европейският съюз да ограничи препродажбата на катарски природен

...
Катар желае Европейският съюз да ограничи препродажбата на катарски природен
Коментари Харесай

Катар иска гаранции, че предоставеният на ЕС природен газ ще остане в рамките на съюза



Катар желае Европейският съюз да ограничи препродажбата на катарски естествен газа отвън блока, в случай че Европейски Съюз желае да получи синьо гориво от най-големия производител на газ в света и от други огромни снабдители при вероятно незабавни доставки при положение на спор сред Русия и Украйна, оповестява Ройтерс, цитирайки източник, осведомен с водените договаряния.

Катар също по този начин е изискал решение от страна на Европейски Съюз по отношение на следствие от 2018 година на неговите дълготрайни контракти, които съгласно Европейската комисия могат да попречват свободните газови потоци в Европа и нейния обединен газов пазар, добавя източникът на Ройтерс.

Исканията, отправени от Катар, са в основата на либерализацията на газовия пазар на Европейски Съюз. Евросъюзът счита, че изцяло свободната търговия с газ е от значително значение за енергийната сигурност, само че огромните производители и някои консуматори на синьото гориво споделят, че промените от последните две десетилетия постоянно са причинявали безпорядък и са довели до по-високи цени.

Съединените щати са загрижени, че Русия се готви да нахлуе в Украйна и през последните седмици желаеха от Катар и други огромни производители на газ ​да проучат дали могат да доставят в допълнение количество природен газ за Европа, в случай че бъдат прекратени съветските доставки.
Русия доставя към една трета от газа в Европа и всяко спиране би влошило съществуващата енергийна рецесия, породена от световния дефицит на нефт и на природен газ.

 Танкер, пренасящ втечен природен газ (LNG)

Въпреки че в Катар липсва задоволително авариен индустриален потенциал, близкоизточната страна даде знак, че би бил подготвена да отклони някои от газовите размери за Азия в посока Европа с ходатайство от страна на Съединени американски щати.

Доха към момента не е отправила такова искане за пренасочване на газови доставки, показва още източникът на Ройтерс.

Възможните незабавни доставки за Европа ще бъдат разисквани на диалозите във Вашингтон тази седмица сред емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани и президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

През миналата седмица Доха също по този начин насочи своите претенции до Европейски Съюз и емирът на Катар беседва с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Европейската комисия съобщи, че няма да разяснява детайлностите от полемиките с интернационалните сътрудници по отношение на доставките на газ.
" Доставките от Катар няма да зависят от поръчки. Но проблемите би трябвало да бъдат решени, с цел да се обезпечат дълготрайни и краткосрочни решения за рецесията с полутечен природен газ (LNG) в Европа ", разяснява източникът на Ройтерс.

Доха също по този начин желае Европейски Съюз да позволи продължителното следствие на дълготрайните контракти на Катар. " Това ще подсигурява, че Европейски Съюз може да подписа дълготрайни контракти с Катар и други газови снабдители, вместо да има по-скъпи спот контракти или търсене на краткосрочни решения по време на рецесия ", означи същият източник.

Катар също по този начин желае гаранции от Европейски Съюз, че страните членки ще отклоняват остатъка на полутечен природен газ единствено в границите на съюза, а не да го препродават на открито.

" Тези решения няма да са единствено за Катар. Те в действителност би трябвало да подсигуряват всяка опция за решения за Европа, без значение дали става въпрос за Катар или за различен ", сподели източникът на Ройтерс.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР