Каталунците искат независима република. Затова предлагаме на каталунският парламент да

...
Каталунците искат независима република. Затова предлагаме на каталунският парламент да
Коментари Харесай

Пучдемон не посмя да декларира едностранна независимост, поиска диалог

Каталунците желаят самостоятелна република. Затова предлагаме на каталунският парламент да стартираме разговор в тази тенденция. Трябва да вървим стъпка в тази тенденция. Това съобщи каталунският министър председател Карлес Пучдемон в дългочаканата си тирада пред Народното събрание на Каталуния.
Речта на Пучдемон в обобщение
Тук съм, тъй като желая да проучвам обстановката след референдума от 1 октомври и да обясня следствията от този плебисцит. Наясно съм, че през днешния ден съм тук – пред Каталуния и света, с цел да обясня какво се случва в този исторически миг. Това не е единствено вътрешен спор – Испания опита да ни накара да изглеждаме незначителни, само че това е европейски, не вътрешен въпрос. Искам да се обърна към каталунците – тези, които гласоподаваха на референдума и тези, които излязоха на улиците – с претенции „ за” и „ против” отделянето ни от Испания. Ние сме един народ, само че, несъмнено, няма по какъв начин да сме на едно мнение и следва да уважаме тези, които имат друго мнение. Взех под внимание мнението на доста хора, които пристигнаха при мен и изложиха позицията си. Поисках мнението на доста хора и това не е мое решение – това е следствие от референдума.
Гласувахме на референдум в рискови условия. За пръв път в европейската народна власт това беше ден на принуждение – полицията нападна мирните хора, пристигнали да гласоподават. Над 800 души бяха ранени. Светът видя насилието, което ни предложи испанското държавно управление. Този акт беше изработен, с цел да сплаши хората да не гласоподават, само че това не беше сполучлив ход. Не знаем какъв брой хора пробваха да гласоподават, само че не съумяха, тъй като учебните заведения бяха затворени – допускаме, че половин милион. Арестуваха и представители на каталунското държавно управление, само че това не ни спря. Въпреки всичките им старания да спрат този референдум, ние го направихме. Искам да благодаря на всички тези хора, които направиха този исторически миг вероятен. Искам да изкажа своята взаимност към тези, които бяха ранени. Уверен съм, че има доста хора, които се опасяват какво ще се случи – желая да ги успокоя, че каталунското държавно управление ще съблюдава демокрацията, че ще се вслушва в особеното мнение и ще го почита. Много бизнес компании към този момент започнаха да местят офисите си от Каталуния, само че това няма същински резултат върху стопанската система ни.
От гибелта на Франко Каталуния е икономическият модел на Испания. Ние модернизирахме Испания и помогнахме за налагането на демокрацията. През 2005 година 88% от каталунския парламент, следвайки наредбите на испанската конституция, утвърдиха нов самостоятелен статут за Каталуния. След това, през 2006 година Испания утвърди текст, доста друг от този, който беше изпратен за утвърждение – единствено 47% от първичния вид. През 2010 година, арбитражен съд (бел. ред. – Испанският парламентарен съд), определен от огромните испански политически партии, ограничиха доста от автономията ни, макар че следвахме законовите правила. Това е сегашният закон, даващ ни настоящето положение на автономност, с който не сме съгласни и се опитахме по всички законови способи да променим ситуацията. От тогава испанското държавно управление не реагира и отприщи принуждение.
Желанието на каталунците е Каталуния да стане страна, с цел да оцелее и резервира полезностите си. Референдумът от 1 октомври потвърди това. Всички се съгласихме, че решението би трябвало да бъде взето от каталунския народ. 82% от каталунците желаеха да има референдум. 18 пъти опитахме да приказваме с испанското държавно управление, да проведем референдум, както направи Шотландия. Всеки път чухме „ не”. Имаше арести на хора, единствено тъй като се събраха да приказват за референдума.
Чухме речта на краля след референдума и тя не отрази случилото се в Каталуния. Моля, направете изпитание да ни разберете. Не сме луди, не се борим против демокрацията – искахме да гласуваме, бяхме отворени за разговор, да има референдум по легален метод. Но „ да” завоюва в този референдум, макар че се борихме против това принуждение. Трябва да последвам единствено гласът на каталунския народ – гласовете на плебисцита за „ да” бяха повече.
Каталунците желаят самостоятелна република. Затова предлагаме на каталунският парламент да стартираме разговор в тази тенденция. Трябва да вървим стъпка в тази тенденция. Международната общественост изиска от нас разговор, нобелови лауреати желаеха от нас разговор, редица европейски водачи желаеха разговор. Затова ще го стартираме – апелирам испанското държавно управление да ни чуе, както и да чуе доста европейци, освен нас.
Преди развръзката
Началото на обръщението се забави, тъй като по информация на Euronews Пучдемон е имал среща с ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер преди да приказва пред Народното събрание на Каталуния. Имаше и слух, че на каталунските депутати не им е харесало това, което каталунският министър председател е подготвил като тирада за политическото положение на испанската самостоятелна провинция. Впоследствие стана ясно, че Пучдемон изиска отсрочване на сесията с „ най-малко един час”.
Часове преди речта на каталунския парламент Испания се приготви да го арестува, в случай че в речта си заприказва за декларация за самостоятелност. За задачата бяха изпратени специфични подразделения на испанската полиция, в това число командоси, които да арестуват мигновено Пучдемон при положение на потребност. Припомняме, че съгласно испанските закони каталунският министър председател може да влезе в пандиза за до 15 години, в случай че разгласи едностранна самостоятелност на Каталуния.
Също часове преди съдбоносната тирада хиляди хора се събраха пред постройката на каталунския парламент. На място беше ситуирана извънредно доста полиция – по информация от два самостоятелни източника, с цел да предотврати каквато и да е допустима опозиция при положение на арест на Пучдемон.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР