Късно вчера на страницата на Министерството на земеделието е публикуван

...
Късно вчера на страницата на Министерството на земеделието е публикуван
Коментари Харесай

Всяка храна с код. Ето как ще борят високите цени

Късно през вчерашния ден на страницата на Министерството на земеделието е оповестен планът на разпоредба за Централния указател за проследимост на храните, който съгласно служебния кабинет би предотвратил появяването на артикули от сивия бранш да стигат до пазара. В шестмесечен период от влизането в действие на наредбата Българската организация по сигурност на храните би трябвало да пусне в деяние този указател, като заповедта се разгласява на интернет страницата на БАБХ не по-късно от 1 месец преди датата на въвеждането му в деяние, оповестява Синор.бг.

Според тази разпоредба всеки производител или търговец (бизнес оператор) ще бъде задължен да вписва в Централния указател следните данни в електронен формат:
-->
1. Информация за произведени, модифицирани или получени от страни членки на Европейския съюз или от импорт храни, при тяхното първо стартиране в стокооборот – тип / название на храната, комерсиална марка (търговско наименование), физично положение (прясно / охладено / замразено), страна / място на генезис, партиден номер, период на валидност / период на минимална продължителност, количество, дата на първо стартиране в стокооборот на храната, търговец на едро / производител / експортьор, адресат на храната, тип и адрес по местоположение на обекта, доставено количество, документи, съпътстващи храната, номер на документа / дата на издаване;

2. Информация при следваща дистрибуция на храната – дата на приемане в обекта за търговия на едро, търговец на едро адресат на храната, тип и адрес по местоположение на обекта, получено количество, търговец на едро / производител / експортьор, адресат на храната, тип и адрес по местоположение на обекта, доставено количество, документи, съпътстващи храната, номер на документа / дата на издаване;

3. Друга информация за храните – количество бракувани храни, софтуерни фири и загуби от различен темперамент.

Производителите и търговците ще подават тази информация за всяко първо стартиране в стокооборот на пазара в страната на храни и всяка следваща дистрибуция на храните на стадий търговия на едро. При първото подаване на информацията в Централния указател за всяко съответно количество (партида/пратка) храни от осведомителната система автоматично ще се генерира неповторим код. На всеки идващ стадий на дистрибуция осведомителната система автоматично ще добавя в началото генерирания код, за обезпечаване на проследимост на съответните храни по веригата на доставки на равнище търговия на едро.

Проектът на разпоредба планува Централният регистър да обезпечава информация за създадените, модифицирани и/или дистрибутирани количества храни, посредством достъп до регистъра по електронен път. Предвижда се опцията този указател да изготвя информации от систематизираната база данни по авансово заложени критерии, която да се дава в електронен тип.

Наличната настояща информация ще осигури бърз достъп на способените органи, без необходимостта от наложително физическо наличие при реализирането на проследимост, като част от осъществявания формалния надзор в региона на храните.

Електронизирането на данните, включени в регистъра, ще докара до понижаване на времето за обезпечаване на информация от бизнес оператора до способените органи. По този метод включените институции ще могат да споделят по-лесно и ще имат достъп до нужната информация при осъществяване на взаимни инспекции.

Създава се опция за ръководство на рисковете за сигурността на храните - чрез предоставяне на запис, включващ достатъчно информация за придвижването и съответните количества на храните по веригата на доставки, което разрешава дейно взимане на решения при положение на рецесия, обвързвана с сигурността и ценовите равнища на храните, четем в претекстовете към наредбата.

Централният указател дава опция да се ревизира достоверността на данните за храните, предотвратявайки измами и неточни търговски практики. Един от главните проблеми, обвързван с неналичието на проследимост е, че може да бъде мъчно да се наблюдава произходът и качеството на продуктите, което води до евентуални опасности за здравето и сигурността на потребителите. Освен това, когато импортираните количества не се наблюдават вярно, може да бъде предизвикателство да се дефинира какъв брой от съответен артикул е разполагаем на пазара, което води до съмнения в цената и евентуално способства за пикове на цените след свръхпроизводство.

Друг фактор е, че притокът на вносни храни, зеленчуци и зърно може да засегне локалните фермери и производители, които може да се борят да се конкурират с по-ниските цени, предлагани от вносните артикули. Това води до понижаване на производството на локално отгледаните храни и негативно влияние върху стопанската система. 

Нерегулираният импорт може да има комплицирано и широкообхватно въздействие върху хранителната верига и да докара до разнообразни провокации, като опасности за здравето и сигурността, конкуренция с локални производители и съмнения в цените. За да се оправи с тези провокации, е значимо да бъдат въведени регулации и системи за следене, които подсигуряват сигурността и качеството на вносните артикули и пазят локалните фермери и стабилността на локалните хранителни пазари.

Мотивите за основаване на регистъра са свързани с уеднаквяване на информацията по проследимостта на храните, която поддържат бизнес операторите, регистрирани и утвърдени на територията на Република България. Осигуряването на бистрота в бранша способства за очистване на нерегламентираните продажби и улеснява опцията за продан на данни сред обособените институции – Министерство на земеделието, Министерство на стопанската система и промишлеността, Министерство на здравеопазването, Българска организация по сигурност на храните, Национална организация за приходите, Държавна комисия за стоковите тържища и борсите, Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за отбрана на потребителите, Агенция Митници и Изпълнителна организация по лозата и виното. Връзката, която регистъра ще реализира сред обособените институции ще спомогне за изясняване на обстановката във връзка с производство-склад-продажба.

Българската организация по сигурност на храните актуализира данните в регистъра въз основа на осъщественият надзор за сходство с използваните пазарни стандарти, както и при всяка смяна в събитията, декларирана от съответния търговец.

Изпълнителният шеф на БАБХ реализира надзор за съблюдаване на изискванията и реда за подаване и прилагане на информация в Централния указател. При определяне на нарушавания на Регламент (ЕО) № 178/2002, Регламент (ЕС) № 543/2011 и Регламент (ЕС) № 1308/2013, както и на условията по тази наредбата, ръководителите или оправомощени от тях длъжностни лица на следните ведомства – Министерство на стопанската система и промишлеността, Министерство на здравеопазването, Комисията за отбрана на потребителите и Изпълнителната организация по лозата и виното, постановат плануваните в Закона за ръководство на агрохранителната верига, Закона за храните и Закона за използване на Общата организация на пазарите на аграрни артикули на Европейския съюз санкции, имуществени наказания и други ограничения.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР