Късно тази нощ в 01:27 ч. българско време от стартовата

...
Късно тази нощ в 01:27 ч. българско време от стартовата
Коментари Харесай

ПЪЛЕН УСПЕХ! СпейсЕкс изстреля вече използвана ракета – първата степен кацна пак успешно!

Късно тази нощ в 01:27 ч. българско време от стартовата площадка 39А на галактическия център Кенеди излетя галактическата ракета Фолкън 9 с информационния сателит SES-10.

За пръв път компания СпейсЕкс използваше първа степен от ракета, която към този момент е летяла на предходна задача! Това беше степента на ракетата “Фолкън 9 ”, която на 8-ми април предходната година изстреля транспортен съд “Драгън ” към “Международната галактическа станция ”.

След днешния сполучлив полет степента за повторно се приземи върху плаващата платформа в Атлантическия океан.

Макар и изстрелването да беше историческо, СпейсЕкс не е първата частна компания, която изстрелва една и съща ракета в космоса по няколко пъти. За пръв път такова достижение направи компания Блу Ориджин през 2015 и 2016 година, когато ракетата “Ню Шепърд ” неведнъж излиташе и се връщаше на Земята. Разликата обаче е, че “Ню Шепърд ” е суборбитална ракета, а “Фолкън 9 ” – орбитална.

Постижението въпреки всичко си е значимо за СпейсЕкс – компанията се мъчи да реализира възвращаемост в продължение на повече от 10 години, от времето на дебютните изстрелвания на дребните ракети “Фолкън 1 ” през 2006-2008 година Тези първични стартове бяха несполучливи, а за завръщането на степените се предвиждаше система с парашут. С прекосяването към работа по огромните ракети “Фолкън 9 ” компанията стартира да създава система, при която ракетата се завръща благодарение на личните си мотори и прави меко кацане.

Най-накрая напъните на екипа на Илон Мъск се увенчаха с триумф!

Идеята за възвращаемост на ракетите не е нова – още галактическата совалка на НАСА беше възвращаема, като включително влизаше освен орбитърът, само че и страничните ускорители. Изхвърляше се само огромният горивен контейнер. Но заради обстоятелството, че след всеки полет на совалки се изискваше сериозен ремонт и замяна на сериозни елементи, НАСА в никакъв случай не съумя да реализира фрапантен спад в цената на изстрелванията. Фактически стартовете на галактически совалки се оказаха не по-евтини от тези на елементарните, невъзвращаеми ракети.

Големият въпрос оттук нататък: въпреки че повторното изстрелване и кацане на ракета е необикновено достижение от страна на Мъск, стопански преференциално ли е? Ще успее ли частният бизнесмен да реализира това, което НАСА не съумя, в стопански смисъл?

Илон Мъск обича да съпоставя ракетите със самолетите и счита, че в миг, в който те в действителност станат като самолети – след полет се прибират, след което се изстрелват наново, ще настъпи същинска гражданска война в космонавтиката.

И въпреки всичко за днешното изстрелване не беше оповестено на каква цена възлиза договорът сред СпейсЕкс и SES са изстрелването на спътника.

Запис от днешното изстрелване: Тук (Youtube)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР