Късният следобед на 22 февруари 2018 година изненада голяма част

...
Късният следобед на 22 февруари 2018 година изненада голяма част
Коментари Харесай

България през 2018 година: Гинка Върбакова и изЧЕЗващия инвеститор

Късният следобяд на 22 февруари 2018 година изненада огромна част от енергийния бранш у нас със известие от чешката компания CEZ Group за продажбата на активите си в България. Още повече, че единствено часове по-рано енергийният министър Теменужка Петкова беше в Народното събрание пред отрасловата комисия и не даде индикация, че ще има вести от Прага.
Недоумение в действителност разсъни не толкоз новината за излизане на компанията от страната, тъй като за това се приказва от дълго време, а и CEZ през последните години трансформира профила си и поетапно се изтегля от Балканите, колкото определеният покупател - малкоизвестната " Инерком България ". За хода на договорката съдехме по изявления в изданието " Лидови вести ", благосъстоятелност на чешкия министър председател Бабиш, и от казаното от ухо на ухо. Липсата на информация пък роди редица каламбури в обществените мрежи и притежателят на компанията доби гласност като " Гинка от Пазарджик " и " вуйна Гинка ", която вместо да заплати сметките за тока взела, че си купила непосредствено енергото... Бившият енергиен министър Делян Добрев, в този момент ръководител на парламентарната комисия по енергетика, даже си призна, че в началото е сметнал информацията за продажбата за по този начин модерната напоследък " фейкнюз " и също се пошегува, че държавното управление можеше най-малко да ѝ предложи да купи и реакторите за АЕЦ " Белене " и по този начин да се постави край и на тази енергийна драма.
Оказа се обаче, че притежателите на " Инерком " - Гинка Върбакова и нейният брачен партньор Славчо, са доста добре познати на енергийния министър Теменужка Петкова и въпреки тя да беше безапелационна, че не е знаела за хода на договорката, беше принудена да подаде оставка, с цел да замаже най-малко малко зараждащия се скандал - единствено че тя въобще не беше призната, просто беше подмината с безмълвие. Премиерът Бойко Борисов пък видя сюжет за събаряне на държавното управление и даде обещание да " разнищи до край " договорката, с цел да няма никакви подозрения.
Но вълната продължи да набира скорост и заваляха редица въпроси и преди всичко: по какъв начин компания с активи за към 100 млн. лв., основана в Пазарджик и ръководеща едвам няколко слънчеви парка, ще има потенциала да бъде притежател на активи за милиарди, част от националната сигурност, и да обслужва над 2 млн. крайни консуматори? Ще може ли да обезпечи 350 млн. евро, за каквато неофицално се говореше, че е цената на ЧЕЗ България, както и други знайни и незнайни спомагателни тежести, като да вземем за пример заем от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), и ще стане ли това без да бъдат заложени самите активи, които придобива?
Оставката на Петкова, обещанията на Борисов и обясненията на щастливия покупател Гинка Върбакова не успокоиха гнева на опозицията, която настоя за инспекции на всякакво равнище, за съставянето на анкетна комисия в Народното събрание, както и страната да поеме ръководството на активите на CEZ в свои ръце. Така, по искане на Българска социалистическа партия, в Народното събрание беше формирана поредна краткотрайна анкетна комисия, която за няколкото месеца на своето битие търпеливо изслуша и притежателя на " Инерком " Гинка Върбакова, и обясненията на забъркани институции, измежду които ДАНС, разузнаването, основният прокурор, Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), Комисията за финансов контрол (КФН) и банки, които бяха декларирали интерес да провиснал заем за покупката на активите на чешката компания у нас. От CEZ потвърдиха публично информацията в своя позиция до депутатите, че неведнъж са изпращали покана към държавното управление да изкупи бизнеса им в България, само че отговор по този начин и не са дочакали.
В резултат на всички тези съвещания, получени и изчетени мнения депутатите, водени от Жельо Бойчев от Българска социалистическа партия, заключиха, че не могат да открият причина договорката да бъде спряна институционално, само че пък показаха много проблеми при приватизацията на активи в предишното - след миналите години тези изводи като че ли остават за протокола.l
В работата си депутатите сякаш трябваше да издигнат въпроси като да вземем за пример за ролята на чешкия жител Никола Молчан и връзките му със притежателите на " Инерком " - семейство Върбакови, които докрая обаче останаха неизяснени. Разследваният за три убийства чех, едното от които в България , който има редица бизнеси и партньорства в България - в това число с Мая Христова, считана за доближена до Бойко Борисов, не беше прочут на основния прокурор Сотир Цацаров, когато той се изправи пред анкетната комсия за ЧЕЗ, отговаряйки на въпрос на аления народен представител Крум Зарков. От CEZ публично потвърдиха, че Молчан е бил преводач на българската група, отишла в Прага, с цел да сондира мненията по отношение на присъединяване на страната България в продажбата.
В последна сметка ръководителят на краткотрайната комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев реши, че има по-интересни занимания от политиката и въпреки към този момент да остава народен представител, обществените прояви на Бойчев станаха по-редки. А комисията реши да засекрети всичко към Молчан. Министър Петкова резервира поста си, откакто за нея се застъпи вицепремиерът Валери Симеонов. Правителството пък в границите на няколко седмици на няколко пъти промени позицията си за договорката - от предпочитание за покупка на активите посредством изкупуване на дял в " Инерком " и изпращане на Върбакова в Прага да договаря за тази опция, до позицията, че договорката си е сред два стопански субекта и в случай че няма нарушавания по нея и Върбакови съумеят, дано я завършват.
Между краткотрайно " Инерком " уведоми Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за хода на продажбата и зачака разрешението от регулатора, което изглеждаше чисто официално на фона на желанието на енергийния Давид да гътне Голиат. Комисията обаче също съумя да изненада енергийните среди отсъждайки, че покупката не може да бъде осъществена. При обединяването " Инерком " със своите шест парка с мощ от малко над 21 мегавата и ЧЕЗ България със своята единствена централа с под 5 мегавата мощ, или общ дял от 2,5% от цялото произвеждане на слънчева сила в страната, може да се откри монополно състояние в този бранш, обявиха от Комисия за защита на конкуренцията. Така най-сетне страната си отдъхна - спънка за финализирене на договорката беше открита, а решението действително сложи под въпрос изобщо продажбата на активите - към този момент би трябвало да се търси вложител с по-малко активи, а евентуално и опит, в енергетиката и от " Инерком ".
Аргументите на Комисия за защита на конкуренцията напълно предстоящо бяха избрани като неоснователни и накараха участниците в договорката да нападат решението в съда, а в опит да избави договорката Гинка Върбакова въпреки всичко реши да се откаже от своя " безоблачен " бизнес, за който преди 10 години е оказал помощ различен чешки вложител - Зденек Земан, осигурявайки посредством заем, към този момент изплатен, към 80% от нужните пари. След правосъдно решение антимонополната институция се съгласи още веднъж да прегледа проблема, въпреки че изначало настояваше, че съдът ще реши всичко по проблема.
След бурните разисквания и месеците в търсене на причина договорката да бъде спряна към момента е мъчно да се каже дали " Инерком " ще бъде новият властник на енергийната мрежа в Западна България. Още в първите часове, когато стана ясно, че са пожеланият покупател, от компанията бяха безапелационни, че ще финансират договорката със заеми от " огромни интернационалните банки ". Кои са те остана комерсиална загадка, само че при започване на декември изтече крайният период за заплащането и се оказа, че " Инерком " май не са съумели да си обезпечат парите и Гинка Върбакова не беше позволена в надзорните препоръки на ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Разпределение. След това стана ясно, че CEZ Group публично се е обърнала към втория в класирането - индийската India Power. За тази компания към този момент един път се заприказва след информация на Ройтерс, че те са измежду желаните от CEZ купувачи. Оказа се, че компанията играе посредством собствен български сътрудник - търговецът на електрическа енергия Future Energy, който обаче безславно банкрутира без доста звук в края на 2017 година - след решение на КЕВР, че не е изпълнила контракти за доставка на ток. " Инерком " обаче увери, че нищо не е изгубено, само че в Чехия се заприказва, че офертата на Върбакова към този момент не се употребява с приоритет.
Независимо от това кой ще бъде новият притежател на активите на CEZ в България фактът е, че огромните вложители един по един напущат страната, а на тяхно място не идват други. Така постепенно затъваме и опцията пазарът и стопанската система ни в миналото да станат естествени все по-видимо се отдалечава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР