Касисът е плод, който расте навсякъде и не изисква почти

...
Касисът е плод, който расте навсякъде и не изисква почти
Коментари Харесай

Ето кое е най-здравословното френско грозде

Касисът е плод, който пораства на всички места и не изисква съвсем никакви грижи. По предписание се употребява за подготвяне на конфитюри и компоти. Най-популярните типове, които лозарите избират да засаждат в градината си, са черното, аленото и бялото френско грозде. 

Червеното и бялото френско грозде са растения от един и същи тип. Бялото грозде е вариация на аленото, по тази причина има подобен състав, няма аромат и има кисел усет. Черното френско грозде, въпреки това, има други характерности. То е със специфична миризма и сладко-кисел усет.

Що се отнася до калорийното наличие, то е почти еднообразно и за трите плода - към 43 ккал, само че салдото на мазнините, протеините и фибрите е друг. Това се показва в материал на  " Public News Service ".  Най-голямо количество от нужните за организма субстанции се съдържат в касиса. Що се отнася до витамин А, аленото френско грозде съдържа най-вече от него. В черните плодове той е доста по-малко. 

Най-много витамин С се съдържа в касиса - към 200 mg в 100 g плодове. Бялото и аленото френско грозде съдържат доста малко количество от този витамин - надлежно 40 mg и 25 mg. Също по този начин в касисът има високо наличие на калий.

Все отново е добре да се разбере, че количеството на потребните субстанции ще зависи и от сорта и изискванията на развъждане. Средно аленото френско грозде съдържа до 4,18% органични киселини, а черното - до 4,30%.

Червеното и бялото френско грозде са отлични средства за утоляване на жаждата, също така усъвършенстват апетита. Също по този начин сокът им може да се употребява за възобновяване след дълготрайно боледуване. Тези плодове съдържат кумарини, които се употребяват за попречване на някои болести като атеросклероза и инфаркт.

Бялото френско грозде е плод, който съдържа малко количество алергени.

На собствен ред касисът е прочут със своите потогонни, диуретични и закаляващи качества, а листата му могат да се употребяват за стерилизация. Отварите от касис, постоянно се предлагат при хипертония, гастрит и стомашни язви. Освен това, могат да се одобряват за попречване на Алцхаймер, сърдечни болести и диабет, съгласно материала на " Public News Service ". 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР