Касирането на проведения на 18 февруари 2024 г. епархийски избор

...
Касирането на проведения на 18 февруари 2024 г. епархийски избор
Коментари Харесай

Окончателно касираха избора на сливенски митрополит

Касирането на извършения на 18 февруари 2024 година епархийски избор за сливенски митрополит е дефинитивно. След извършено гласоподаване Светият синод единомислещо реши и разпорежда на Варненския митрополит Йоан да продължи да ръководи Сливенска епархия, в качеството си на наместник на овдовелия сливенски епархийски трон и да организира нов епархийски избор за сливенски митрополит.

Това съобщи пред постройката на Светия синод старозагорският митрополит Киприан.

„ Митрополит Йоан би трябвало да извърши цялостна финансова проверка на цялата сливенската епархия и на имотното ѝ положение. Трябва да се направи цялостна инспекция на листата с гласоподаватели “, изясни още митрополит Киприан.

Друго решение, което взеха от Светия синод единомислещо е, че наредбата за избор на епархийски митрополити е неприложима към този миг. „ Да бъда препратена за разглеждане на идващия църковен събор “, добави митрополит Киприан.

По-рано свещеници, епархийски гласоподаватели и миряни участваха в митинг и контрапротест пред Синодалната палата в София. Те застанаха от двете страни на постройката и пяха църковни тропари.

На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен гласоподавателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския свещеник Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския свещеник Михаил - 22 гласа.

На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор, на който бяха определени двамата епископи, претенденти за нов Сливенски митрополит, и одобри Синодална разпоредба за избор на митрополитите.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР