Касим-Жомарт Токаев обяви курс към политическа и икономическа либерализация. В

...
Касим-Жомарт Токаев обяви курс към политическа и икономическа либерализация. В
Коментари Харесай

Защо президентът на Казахстан реши да ограничи собствената си власт

Касим-Жомарт Токаев разгласи курс към политическа и икономическа либерализация. В същото време той непринудено има намерение да отстъпи част от властта си след промяната на управляващите. Това е единствено дребна част от промените, инициирани от сегашния началник на Казахстан. Защо той реши да преструктурира държавната система и по какъв начин тези промени ще се отразят на връзките с Русия?

Казахстанският водач Касим-Жомарт Токаев насочи обръщение към нацията, в което разгласи, че тази есен ще се проведат предварителни президентски избори, т.е. две години по-рано от плануваното. Друго изобретение от Токаев: занапред нататък президентът ще може да остане на поста единствено един мандат, само че той ще бъде повишен от пет на седем години. Тъй като Токаев е на поста общо три години, се оказва, че възнамерява да остане на власт 10 години. В същото време, в случай че Токаев беше оставил всичко както е, щеше да ръководи същите 10 години, единствено че два мандата от по пет години.

Токаев незабавно уточни аргументите за такава политическа благотворителност: „ Предложеният от мен парламентарен разказ доста ще понижи рисковете от монополизиране на властта. Затова предлагам да се вкара правилото за еднократно президентство. Ако бъде признато, в Казахстан ще стартира нова политическа епоха. ”

Токаев предложи да се децентрализира изпълнителната власт, въпреки и не прекомерно коренно - просто отговорността и компетенциите от целия кабинет ще бъдат трансферирани на всеки съответен министър, т.е. ще се усили независимостта на обособените членове на държавното управление.

Президентът добави, че има намерение да развива парламентаризма - с изключение на изключителната президентска акция, Казахстан го чака и предварителна парламентарна акция. Долната камара, Меджлисът, ще бъде избрана отново през първата половина на идната година, реши Токаев. Настоящото привикване на Народното събрание работи напълно неотдавна, от февруари 2021 година, и като цяло би трябвало да се преизбира на всеки четири години. Но Токаев разгласи нуждата от " пренастройване " на политическата система и в този мандат доста специалисти уловиха аналогията с Перестройката на Горбачов. Едновременно с Меджлиса ще бъдат избрани отново районните законодателни събрания.

Токаев също изненада с решението си да освободи от пандиза участниците в януарския протест, който едвам не му костваше властта. „ Реших да разглася еднократна прошка за участниците в януарското събитие. Разбира се, амнистията няма да засегне главните обвинени, забъркани в организирането на безредиците, както и упрекнатите в държавна измяна и опит за насилствена промяна на властта “, сподели той. В същото време Токаев инструктира да се създаде въпросът за по-строги санкции за апели за подкопаване на държавната система.

Експертите считат, че споменът за януари, желанието да се предотврати повторението на тези трагични събития, са принудили Токаев да предприеме промяна, по време на която той непринудено ще ограничи личната си власт. В последна сметка, по едно и също време с политическите, Токаев разгласи редица стопански промени и тяхното осъществяване ще докара до спад на известността му, най-малко за известно време. И тогава може да не успее да бъде избран отново, както беше планувано, през 2024 година

„ Идеята за предварителни избори разчита на противоположната реакция на доверието, което Токаев има в този момент “, сподели казахстанският политолог Рустам Бурнашев. “Предполага се, че компликациите с предлаганите промени и тяхната ниска поредност могат да доведат до понижаване на рейтинга на президента още в средносрочен проект. Вторият фактор е неподготвеността на опозиционните сили. Предсрочните избори са типичен трик. В същото време, съгласно специалиста, концепцията за етническата политика в Казахстан няма да се промени от тези промени. Тоест, функциите на клановете и националните малцинства, главните от които остават руснаците, ще останат същите в републиката.

„ На първо място за Токаев в този момент е стабилността на режима. Има представители на „ другата страна “, която загуби през януари при опит за прелом, само че в този момент те би трябвало да бъдат вградени в системата ”, споделя Владимир Лепехин, някогашен народен представител от Държавната дума, общоприет шеф на Института за ЕАИС. ” Изхождайки от тези съображения, беше взето решение за прошка - в Казахстан се прави стабилизиране на елитите. Освен това някогашните бунтовници се „ пребоядисаха “ от дълго време, осъзнавайки, че Токаев е на власт ”, добавя той.

Експертът по Казахстан Андрей Чеботарев напомни, че Токаев се оказа сред чука и наковалнята: сред протестиращи и представители на ръководещия хайлайф, които се стремяха да сменят управлението на републиката.

Въпреки последвалото стабилизиране на обстановката и провеждането на сериозна конституционна промяна, рисковете от нова възможна дестабилизация остават. И недоволните елити, изключително тези, тясно свързани с някогашния президент Нурсултан Назарбаев, може да се опитат да отмъстят, разполагайки с финансовите, осведомителните и други запаси, нужни за това.

К азахстански НЕП

В допълнение към курса на „ рестартиране “, Токаев в речта си разгласи нов стопански курс, който включва „ стимулиране на частната предприемаческа самодейност, т.е. отдалечаване от държавния капитализъм и несъразмерна държавна интервенция в стопанската система, развиване на конкуренцията “. Токаев даде обещание всеобща приватизация и налог разкош, като даде да се разбере, че сходна мярка ще засегне единствено олигарсите, а не междинната класа.

Според специалисти новият стопански курс, разгласен от Токаев, има за цел да разшири обществената му база и да подсигурява непоклатимост в страната. Затварянето на пропастта сред свръхбогатите и бедните има за цел да защищити републиката от събития като митингите на петролните служащи в Жанаозен през декември 2011 година или януарските протести тази година.

„ Приватизацията на активите и дяловете на казахстанския фонд за национално богатство, оповестена от Токаев, е единственият метод за тяхното развиване, защото предприятията в този момент са в застой под контрола на публични лица. Освен това от 1 януари 2024 година фондът ще влага 50% от облагите в сметките на малолетни казахстанци, тъй че след навършване на 18 години те да могат да употребяват парите за заплащане на обучение или закупуване на жилище. Тоест фондът ще стане в действителност народен “, изяснява казахстанският специалист Адил Каукенов.

„ Изявленията на Токаев за промени бяха изненада за нашата общност, само че бяха признати позитивно. Екипът на президента работи самодейно. Страната желае по-активна либерализация на политическия и публичен живот “, добави събеседникът. „ Сега рейтингът на Токаев е доста висок - той отбрани държавността през януари, което ускори позицията му в очите на междинната класа и удостовери легитимността му. Що се отнася до външната политика, той сполучливо маневрира в актуалната геополитическа турбуленция. Като цяло в Казахстан в този момент има народен консенсус, че Токаев се оправя добре на поста си “, сподели Каукенов.

Масовата приватизация е частично ориентирана към утвърждението на Запада, който постоянно се застъпва за по-малко присъединяване на държавното управление в огромния бизнес, сподели Лепехин. „ Освен това продажбата на част от държавните активи в частни ръце е известна скица за приемане на спомагателни пари за промени. Тук няма нищо извънредно “, означи съветският специалист.

Ако приказваме за външната политика на Нурсултан и по-специално за връзките с Москва, тогава всичко ще зависи от резултатите от украинската специфична интервенция, уверен е анализаторът. „ Ако триумфът на Русия е явен, тогава Казахстан ще развие стопански съюз с нас и други типове съдействие. Ако Нурсултан счита, че позицията на Русия отслабва, тогава Казахстан ще усили дистанцията, само че ще се приближи до Турция, Китай, ислямския свят и Запада “, изброи Лепехин.

Между другото, незабавно след програмната тирада на Токаев той организира телефонен диалог с сътрудник в Русия. Според пресслужбата на Кремъл Владимир Путин му е поискал триумф " в осъществяването на оповестените огромни задания ". Освен това Токаев изрази признателност за единодушието на Путин да взе участие в няколко срещи на високо ниво, планувани за средата на октомври в столицата на Казахстан. Датата на преизбирането на президента в републиката е незнайна, само че екипът на Токаев най-вероятно ще насрочи тази поредност от срещи на върха с присъединяване на Путин с тяхната предизборна акция.

Но Нурсултан Назарбаев няма да може да взе участие в президентските избори, защото това опонира на обновената конституция. Това заяви в петък заместник-министърът на правораздаването на републиката Алма Муканова. Както знаете, Назарбаев управлява непрестанно републиката в продължение на 20 години - от 1989 до 2019 година, до момента в който не беше сменен от Токаев. От 2010 година носи формалната купа “Елбаси ” - " Лидер на нацията ". Титлата изчезна след измененията в конституцията, инициирани от Токаев.

В петък в Народното събрание беше насочен апел столицата на републиката да върне предходното си име Астана вместо настоящето Нурсултан. Иронията е, че депутатите от групата на “Новия Казахстан ”, които в този момент са за противоположното преименуване, също се базират на някогашния Елбаси - те припомниха, че името Астана се появи през 1998 година точно по самодейност на Назарбаев. Между другото, преди този момент градът е бил прочут като Целиноград.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР