Къщички за прилепи и новопосадени дръвчета помагат на децата от

...
Къщички за прилепи и новопосадени дръвчета помагат на децата от
Коментари Харесай

Къщички за прилепи поставиха в двора на русенско училище

Къщички за прилепи и новопосадени дръвчета оказват помощ на децата от ОУ „ Олимпи Панов “ да опознаят биоразнообразието на градските екосистеми.

Вчера възпитаниците на русенското учебно заведение участваха в акция, като засадиха разнообразни сортове плодни дръвчета, а музейните експерти от отдел „ Природа “ на Регионалния исторически музей в Русе им описаха повече за птиците и прилепите и сложиха специфични къщички с вяра в тях да се развият популации от бозайниците в бъдеще.

В събитието се включи и кметът Пенчо Милков.

„ В града ни би трябвало да има повече такива места. Прилепите могат да са доста потребни за нас, хората, а и по този метод ще научим децата да се грижат за животните и биоразнообразието “, сподели той.

Красимир Киров, Магдалена Трифонова и Виктория Друмеваразясниха на децата, че засаждането на дръвчетата основава хранителна база от инсекти за птиците и прилепите в огромния град. Учениците ще се грижат няколко години за засадените дръвчета, с цел да могат те да оформят корона, да дадат плод и да бъдат потребни на прилепите и птиците като места за търсене на храна, отмора по време на миграция, образуване на гнезда и убежища. Сортовете са особено подбрани, с цел да може да се обезпечи „ по-широко отворен прозорец “ за разцвет и плододаване на дърветата. Така ще ги навестяват повече инсекти още от март чак до месец май. Отглеждането на овощните дървета ще се реализира без да се употребяват препарати за растителна отбрана. Децата ще могат да употребяват плодовете за здравословна храна.

Дейностите са част от плана „ ПрилеПтици – нашите летящи другари “ на Сдружение „ Приятели на музея “ – Русе, с поддръжката на Програма „ Култура “, Направление „ Творчески планове в региона на изкуствата и културата “ на Община Русе, 2022. В рамките му бе издадено и пособие, което среща децата с миграцията и типовете прелетни птици като червеногуша гъска, синявица, авлига, бял и черен щъркел, градска лястовица и египетски лешояд. В него са включени и стикери, които предизвикат и оказват помощ на учениците да запомнят местата на гнездене и зимуване при другите типове птици, като се обръща внимание и на другите типове лешояди и техните характерности. Помагалото е отпечатано с финансовата поддръжка на план „ Нова вяра за египетския лешояд “, съгласуван от Българско сдружение за отбрана на птиците BirdLife Bulgaria

Целта на уредниците на плана е да покажат, че прилепите не са по никакъв начин страшни, а в противен случай – разнообразни и симпатични. В България се срещат 33 типа от вероятните 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Прилепите са доста потребни: те се хранят с инсекти. В градовете оказват помощ в битката с комарите: едно малко кафяво прилепче може да изяде хиляда комара за една вечер. В селското стопанство оказват помощ, тъй като множеството от насекомите, с които се хранят, са вредители за посевите.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР