Къщата на банкерите Стефан и Иван Симеонови се намира в

...
Къщата на банкерите Стефан и Иван Симеонови се намира в
Коментари Харесай

Продават емблематична къща в Русе

Къщата на банкерите Стефан и Иван Симеонови се намира в Парка на младежта

Мястото и останките на една от най-старите фамилни къщи в Русе се продават. Става въпрос за къщата на банкерите братята Стефан и Иван Симеонови, която се намира в Парка на младежта, написа.

През 2011 година българското издание на „ Форбс “ подрежда Стефан Симеонов измежду личностите, които със своята деятелност и финансово наличие основават икономическия разцвет на Русе. Заедно с брат си Иван Симеонов развиват сполучлива търговия и отвън рамките на Княжеството. Те се преселват от Търново в Русчук в първите години след Освобождението. Русенското пристанище и комерсиалният им усет са причина за разгръщане на капитала им.

Те учредяват и лична банка - „ Братя Симеонови “, която е една от първите в града. Специално издигнатата постройка е един от архитектурните монументи и знаци на Русе. В нея в този момент се обитава Банка ДСК. Наред с това Стефан Симеонов е основател на Русенската Търговско-индустриална камара. Основно със средства на братя Симеонови е издигната жп линията Русе - Търново. Участвали са и в строителството на жп линията София - Роман и Септември - Стара Загора.

Братя Симеонови вземат участие и в доста благотворителни начинания в изгода на русенското поданство.

Сега къщата е със зазидани прозорци и тъне в съсипия.

Площта ѝ е 839 кв. м., а дворът е 2240 кв.м. Според организацията, която е продава строена е през 1892 година и е архитектурен монумент на културата от национално значение. Обявената цена е 650 000 EUR.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР