Къща за 1 евро в красива Италия: с такива оферти

...
Къща за 1 евро в красива Италия: с такива оферти
Коментари Харесай

Как се купува къща за 1 евро в Италия


Къща за 1 евро в красива Италия: с такива предложения дребните обитаеми места в Италия се пробват да привлекат нови поданици. Хора от целия свят се възползват, на някои места към този момент са продадени всички пустеещи къщи.

Изглед от Тоскана

Преди четири години община Фабрике ди Верджемоли в Тоскана взе ексцентрично решение: да продава локални къщи против символичната цена от 1 евро, с цел да притегли младежи и да постави завършек на обезлюдяването. Населеното място се намира на към 18 километра от провинциалната столица Лука и има едвам 800 поданици.

Много от къщите там пустеят от десетилетия - или притежателите им са напуснали района, или наследниците им нямат задоволително финансови средства, с цел да ги поддържат по този начин, че да станат още веднъж обитаеми.

Какво би трябвало да се знае

Много от къщите са напълно запуснати и се нуждаят от главно саниране. А тези, които ги закупуват против 1 евро, поемат задължението да санират парцела на свои разходи. Те са длъжни да стартират ремонта в границите на три месеца след приемането на позволение за градеж, а всичко би трябвало да е завършило най-късно след три години.

Селце в Италия
Редакцията предлага
През тази година ще започват ремонтите на общо 40 къщи във Фабрике ди Верджемоли. Една от тях е на бразилеца Дъглас Роке, който към този момент се приготвя за преустройството на купения от него дом. Преди две години 23-годишният мъж прекарал отпуската си в Италия и непринудено решил да купи къщата в Тоскана. Предстои му да размени 12-милионния Сао Пауло против дребното Фабрике ди Верджемоли. Брат му също към този момент си е купил къща там.

Покупките на парцели обаче не постоянно протичат безпрепятствено. Често срещан проблем са неизяснените връзки на благосъстоятелност. Нерядко къщите принадлежат на многочислени наследници, някои от които са емигрирали или към този момент не са измежду живите. „ Случва се и друго: след покупката на къщата ненадейно се появява незнаен притежател или правоприемник и предявява искания към парцела “, изяснява журналистката Силвия Маца, която интензивно е проучвала тематиката за запуснатите къщи.

Друга неприятна изненада може да настъпи, когато новият притежател получи първата сметка за налога върху парцела. Обикновено държавната оценка е доста по-висока от заплатената алегорична цена от 1 евро. Затова и сметката за дължимия налог може да се окаже ненадейно висока. Поради тази причина общините в доста райони на Италия влизат в ролята на медиатор и оказват помощ при превъзмогването на някои бюрократични трудности.

Нов живот

Къща за 1 евро: доста обитаеми места в Италия в това време оферират такива предложения. В към 25 общини в страната сега се продават къщи на цена от 1 евро нагоре. Този план цели освен да спре, само че и да съживи туризма. Защото новите притежатели биха могли да трансфорат пустеещите къщи в бутикови хотели или в обекти за селски туризъм. А това на собствен ред ще обезпечи спомагателни работни места в районите.

Всички пустеещи къщи във Фабрике ди Верджемоли в това време са към този момент продадени. Кметът Джанини се надява, че скоро броят на жителите съществено ще се усили. И че във Фабрике ди Верджемоли още веднъж ще закипи живот.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Безплатно: къщи в Италия
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР