Марсилия вижда ново нарастване на убийствата, тъй като съперничещи наркобанди го разстрелват

...
Кърваво съперничество между две наркогрупи в Марсилия на средиземноморския бряг
Коментари Харесай

Кърваво съперничество между две наркогрупи в Марсилия на средиземноморския бряг на Франция отне живота на десетки хора тази година, мишена на нагли атаки, понякога извършвани от тийнейджъри, според полицията.

Двете банди, "Йода" и "DZ Mafia" се борят за контрол над наркопазара в прословутите северни квартали на втория по големина град във Франция.

От началото на годината 36 души са загинали в гангстерска война, според преброяване на AFP, вече с пет повече, отколкото през цялата 2022 г.

„Това е кървава баня“, каза държавният прокурор на града Доминик Лоранс през април.

Оттогава има нов скок на убийствата , като само през последния месец са убити 12 души.

Последната мишена беше 30-годишен мъж, застрелян с автомат "Калашников" в северната част на Марсилия във вторник вечерта.

"Това не е нищо по-малко от нов кръг в битката между Йода и DZ Mafia", полицията префектът Фредерик Камилери каза пред репортери в сряда.

Двете банди стоят зад 80 процента от общо 68 убийства или опити за убийства, свързани с банди в Марсилия тази година, добави тя.

„Убий, за да сплашиш“

< p>Някои от жертвите и извършителите са тийнейджъри, като 17-годишен младеж, пребит до смърт от 30 нападатели в многоетажния проект в Марсилия, известен като La Paternelle. Убийството беше предавано на живо в Snapchat, приложение за съобщения.

Камилери каза, че докато убийствата, свързани с търговията с наркотици, преди са били за разширяване на територия - като превземането на място за търговия - сега те са били предимно за всявайки ужас в своите съперници.

„Виждаме нов пейзаж, промяна на парадигмата“, каза тя.

Членовете на наркобандите сега „убиват, за да плашат“, което според нея е като „вендета“, кръвна вражда, мотивирана от отмъщение.

И убийците сега са едновременно по-млади и по-малко професионални, отколкото в миналото, добави тя.

Докато преди бандите наемат квалифицирани специалисти за ударите, „набирането на убийци е станало обичайно“, каза тя, „не по-различно от наемането на наблюдател“.

В началото на април полицията арестува 18-годишен, идентифициран само като Матео Ф., заподозрян в убийството на Джибрил, 15, и Каис, 16.

Матео каза на полицията, че е събрал общо 200 000 евро ($218 000) като плащане за поръчкови убийства.

Изглежда има няма недостиг на кандидати, въпреки че полицията арестува 17 предполагаеми членове на пет ударни отряда от пролетта насам.

„Преди беше, че полицията имаше шест месеца спокойствие, след като арестува екип от убийци, но това свърши“, каза Камилери .

„Ударете портфейлите им“

Увеличаването на убийствата, свързани с банди, идва, донякъде парадоксално, в момент, когато полицията отчита по-голям успех в борбата си срещу търговията с наркотици.

Те имат конфискуваха 740 оръжия, включително 62 автомата, от началото на годината, което е увеличение от 24 процента спрямо 2022 г.

В допълнение, те са арестували 1144 наркодилъри в Марсилия, което е с 26 процента повече, намалявайки броя на местата за сделки с 70 от 2021 г. и конфискува 12 милиона евро активи от престъпна дейност.

Арестът през юни на Мохамед Джеха, по прякор "Мимо", в Алжир отстрани един от най-големите заподозрени дилъри на наркотици във Франция от местопрестъплението.

Камилери каза, че полицията е следила парите, за да сложи ръка на организаторите на наркотиците търговия.

„Опитваме се да ударим портфейлите им, като премахваме местата за търговия, които са дойните крави на мрежите, но също така и като се насочваме към събирачи на пари и мрежи за пране на пари“, каза тя.

„Ние сме заложници“

Министърът на вътрешните работи Джералд Дарманин каза, че през следващите дни ще изпрати полицейски отдел CRS 8, който е специализиран в ситуации на градско насилие.

Той каза в четвъртък, че отделът ще удари също толкова силно местните мрежи колкото е възможно за една седмица, особено техните места за търговия.

При посещение в Марсилия през юни президентът Еманюел Макрон обяви мерки срещу неравенството в училище в Марсилия – което според него улеснява набирането на младежи в града за наркобандите – и срещу бедността в запуснатите му квартали.

"Тук сме заложници", каза един жител на Марсилия на президента по време на посещението. „Страхуваме се да излизаме през нощта, всеки иска да си тръгне“, добави тя.

Марсилия има дълга история на широкомащабен трафик на наркотици.

От 30-те години на миналия век градът е бил основен център на „Френската връзка“, в продължение на десетилетия най-голямата мрежа за производство и контрабанда на хероин в света.

Управлявана от мафиотски групи от корсикански произход, френската връзка донесе морфин, извлечен от макови растения в Близкия изток, Средния изток и Азия, в Марсилия, където лабораториите го трансформираха в хероин за износ най-вече в Съединените щати.

Тази мрежа, станала известна с едноименния филм на Уилям Фридкин от 1971 г. с участието на Джийн Хекман, беше разбита едва по-късно през 70-те години.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР