Картите на платежните системи Visa и Mastercard, издадени от руски

...
Картите на платежните системи Visa и Mastercard, издадени от руски
Коментари Харесай

Защо e нужна руската платежна система „Мир“

Картите на платежните системи Visa и Mastercard, издадени от съветски банки, ще спрат да работят в чужбина. Сега главната платежна система в страната ще стане съветската разработка „Мир“.

От 10 март не е налично заплащане на артикули и услуги в задгранични онлайн магазини с карти Visa и Mastercard, издадени от съветски банки (включително и такива, които не попадат под санкциите), както и тегленето на пари в брой. Освен това тези карти към този момент няма да работят в системите за мобилни разплащания Apple Pay, Samsung Pay и Гугъл Pay.

В същото време картодържателите на Visa и Mastercard в страната имат достъп до средствата по своите сметки и платежни транзакции до приключване на периода на картите (в някои банки е продължен с няколко години или са направени безсрочни). Операциите по тях се обработват в Националната система за разплащателни карти, тъй че не са наранени от глобите. След като картите спрат да работят, банката автоматизирано издава нова карта въз основата на платежната система „Мир“.
Какво е „мир“
 Кирил Кухмар/ТАСС

През 2014 година, след присъединението на Крим от Русия, е основана Националната система за разплащателни карти (НСПК) – картовият оператор „Мир“. Създаден е единствено при положение на изключване на картите от интернационалните платежни системи. Още тогава бюджетните организации започнаха последователно да отхвърлят заплащания към Visa и Mastercard. Към картите на системата „Мир“ започнаха да минават пенсиите, обществените помощи и заплатите на чиновниците на бюджетните организации.

По данни на НСПК през лятото на 2021 година над 50% от руснаците са имали най-малко по една карта „Мир“. Към края на третото тримесечие на 2021 година тя заема 25,2% от заплащанията в страната, като общо са издадени 112 млн. карти.
Къде се одобряват банкови карти „Мир“?
Руснаците могат да употребяват национални платежни карти „Мир“ и в чужбина – в тези страни, в които се одобряват. В момента има 10 такива страни.
ТурцияВиетнамАрменияБеларусКазахстанКиргизстанТаджикистанУзбекистанЮжна ОсетияАбхазия
Също по този начин на на Tinkoff Bank има информация, че приемането на картите се тества в ОАЕ, Южна Корея и Обединеното кралство.

Условията за изтегляне на пари по света би трябвало да се уточнят с банката – титуляр на картата. Например с карта „Мир“ от Tinkoff можете да изтеглите до 500 000 рубли от банкомати на Tinkoff и от 3 000 до 100 000 рубли на банкомати по света.

Картата „Мир“ се зарежда в Apple Pay и Samsung Pay. Тя има и личен мобилен портфейл – Mir Pay. Предлага се на смарт телефони с Android (от версия 6.0) с поддръжка на NFC.
Как руснаците ще заплащат в другите страни
 Андрей Никеричев/Агенция „Москва“

За да заплащат за покупки и да теглят пари в брой отвън Русия (където картите „Мир“ не са валидни), руснаците ще би трябвало да издадат карта за съфинансиране – транзакциите по такава карта се обработват от една или друга платежна система според от страната, в която се прави интервенцията. В същото време не се изисква разкриване на спомагателна сметка в задгранична валута. Необходимата сума се конвертира сега на заплащането.

НСПК предлага за заплащане покупки и изтегляне на пари в брой в чужбина, руснаците да си издадат карта „Мир“ – UnionPay, която се приема както в Русия, по този начин и в 180 страни, които поддържат работа с Union Pay.

Union Pay е националната платежна система на Китай, от 2005 година тя закупи статут на интернационална. От 2015 година тя изпревари Visa и Mastercard по размер на обработваните транзакции в света заради огромния размер на вътрешния пазар, където задграничните платежни системи на процедура не са показани.

Карти за съфинансиране, основани на Union Pay, към този момент се издават от районни банки в Далечния изток за съветски клиенти, които постоянно посещават Китай. В други райони на страната такива карти могат да се създадат „Газпромбанк“, „Россельхозбанк“ и няколко други. Най-големите съветски банки също възнамеряват навреме да стартират да издават такива карти.
Има ли проблеми с заплащането с карти „Мир“ – UnionPay?
 Андрей Махонин/ТАСС

До 2020 година разпространяването на китайската платежна система беше обвързвано с точки на привличане на китайски туристи. Според Union Pay карти се одобряват в 180 страни по света. Но включително има промени. Така че, в случай че покритието на Union Pay в Азия е положително, то в обособени страни от други елементи на света системата може да се поддържа от една банка или даже от един магазин в страната.

Също по този начин остава отворен въпросът дали изрично се изключва изборното блокиране на взаимни карти, издадени от съветски банки по BIN номера (първите четири номера на картите, които служат за идентифициране на банката).
Може ли чужденец да получи карта „Мир“?
За чужденците рестриктивните мерки за картите Visa и Mastercard значат, че в Русия няма да може да се заплаща с карти от тези системи, издадени в чужбина.

Чужденците могат да аплайват за дебитна карта „Мир“ за заплащания в Русия. Това може да се направи в една от 158-те банки, цялостен лист с тях е на на системата. Например в „Сбербанк“ тази алтернатива е налична онлайн. За задачата ще би трябвало да попълните заявление на или в приложението за банкиране, да посочите имейла и телефонния номер, на който ще бъде изпратено удостоверение, че картата е подготвена, както и да изберете клона, в който планирате да я получите. Възможно е и издаване на карта във виртуална форма (без пластика).

създател:

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР