Картини с абстрактна образност и пейзажни мотиви представя художникът Васил

...
Картини с абстрактна образност и пейзажни мотиви представя художникът Васил
Коментари Харесай

Васил Стоев откри нова изложба в арт галерия Вежди“

Картини с нереална изразност и пейзажни претекстове показва художникът Васил Стоев в новата си галерия, открита довечера в изложба „ Вежди “. 

„ Обикновено художниците споделят, че дадена галерия е особено за съответна изложба. Има нещо такова в тази ситуация “, сподели създателят пред Българска телеграфна агенция. Той описа, че концепцията за експозицията е на Вежди Рашидов, с който се познават от 1973 г. 



„ Събра ни философията ни, творчеството, което сътворяваме и първите срещи по време на студентството. Тогава бяха малко по-различни години. Говорили сме си за изкуството, за статуя, за живопис и нещата, които би трябвало да вършим “, уточни Стоев. Добави, че от тези години са останали другарства и „ доста чисти “ мемоари. 



Художникът разяснява, че с творбите си не цели да насочва съответно обръщение към посетителите на галерията. „ Виждам в този момент, че младите сътрудници имат някакво посвещение в изложбата. При мен няма “, сподели той. Посланията, които са изживени в самото платно, приказват сами за себе си, добави той.



Експозицията бе открита от Вежди Рашидов, който дефинира Васил Стоев като „ доста надарен “ художник, чиято галерия е „ висока летва “.

Картините му съставляват доста изключително единение на разнообразни противоположности, сподели проф. Чавдар Попов по време на събитието. Той даде образец със съчетаването в обща конструкция на нереалното с фигури и пейзажни претекстове. По думите му Васил Стоев се отличава с естетиката в картините му.



„ В необятния свят на актуалното изкуство има какво ли не, само че някак си сякаш доста постоянно и художниците, и ние като фенове позабравихме простичкия факт, че въпреки всичко живописта, изкуството е нещо, което би следвало да носи някакви естетически, художествени страсти. Не в този блудкав, безвкусен смисъл на наслада, а като една хармония на света “, сподели проф. Попов.





Васил Стоев е роден на 7 август 1950 година в гр. Първомай. Завършва приложна графика в Националната художествена академия - София, при проф. Александър Поплилов, през 1979 година Член е на Съюза на българските художници от 1987 година, член е на група “Филипополис ”. Първата му независима галерия е  през 1981 година Излагал е картини в Австрия, Германия, Съединени американски щати, Турция, Италия, Малта, Белгия, Франция, Русия, Полша, Финландия, Гърция, Швейцария, Холандия, Япония, Португалия, Югославия. Има присъединяване и продадени свои картини на търг на „ Сотбис “. Носител е на премията „ Пловдив ” - 1999 година, на втора премия от интернационално биенале в Малта – 1997 година



СНИМКИ: Lupa.bg
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР