Картината Shot Sage Blue Marilyn, нарисувана през 1964 г. от

...
Картината Shot Sage Blue Marilyn, нарисувана през 1964 г. от
Коментари Харесай

Най-скъпата картина в историята – оценена за цели 200 милиона долара (СНИМКА)

Картината Shot Sage Blue Marilyn, нарисувана през 1964 година от Анди Уорхол, е избрана като „ най-важната картина от ХХ век, продавана на търг за цяло едно потомство “.

Върху това подчертаваха от аукционната къща Кристис в изказването си, с което оповестиха, че през май ще предложат на търг портрета на холивудската икона Мерилин Монро.

Произведението на американския поп арт художник Уорхол е оценено за цели 200 милиона $ и би се трансформирало в най-скъпо продаваното за ХХ век.

Напълно разбираемо е вълнението, което провокира тази вест. Картината е считана за същинско въплъщение на американската фантазия, оптимизма, само че и крехкостта при известността. Сравнявана е по значителност даже и с „ Мона Лиза “ на да Винчи и „ Раждането на Венера “ на Ботичели.

 Най-скъпата картина в историята - оценена за цели 200 милиона $ (СНИМКА)

А цената й ще надвиши и материалната си, защото продажбата ще отиде напълно за щедрост, написа Ню Йорк таймс. След сбирката на Пеги и Дейвид Рокфелер през 2018 година това ще е най-големият търг с филантропска цел, разясняват от аукционната къща.

 Най-скъпата картина в историята - оценена за цели 200 милиона $ (СНИМКА)

Известният облик на Мерилин Монро принадлежи на фондацията на Томас и Дорис Аман, които са брат и сестра и ще посветят приходите от продажбата „ за възстановяване живота на децата по света посредством здравни и просветителни стратегии “.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР