Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България

...
Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България
Коментари Харесай

Картина на Джаксън Полък за 50 млн. евро открита в България при международна операция

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при интервенция на българските и гръцките служби за битка с проведената престъпност под координацията на Европол, оповестява БНР.
Прочетете още
По оценка на специалисти цената на такова произведение на изкуството може да доближи до милиони евро.

От близки до следствието източници на БНР излиза наяве, че интервенцията, в която взе участие и ГДБОП, е извършена на територията на София, Атина и остров Крит. Тя е ориентирана против трафика на културни полезности и е имала за цел да обезврежда активността на проведена незаконна група. До момента са арестувани трима гръцки жители и един българин.

В рамките на акцията е открита и картината, в чиито низък десен ъгъл се чете името на световноизвестния художник. Тя е била предадена на експерти от Националната художествена изложба. Експертизата е открила, че става дума за истинска некаталогизирана творба на Джаксън Полък от 1949 година

Според специалисти цената ѝ в аукционна къща би могла да доближи до 50 милиона евро.

При паралелни дейности осъществени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина са конфискувани общо пет други картини на известни създатели.

Джаксън Полък е американски художник, роден през 1912 година и става водеща фигура на нереалния експресионизъм.

В творбите му се вижда въздействието на създатели като Диего Ривера и Хосе Клементе Ороско, само че той създава своя неповторима техника и жанр, които се състоят в капане и напръскване на боята върху платното.

Прави първата си галерия през 1948 година, като реализира голям веществен триумф.

През 1949 година Джаксън Полък е разгласен за най-великия американски художник. През 2006 година на търг е продадена неговата картина „ Номер 5, 1948 “ за 140 милиона $, с което става най-скъпата картина в света.

През 2000 година животът на Полък става тематика на филм, носещ неговото име, режисиран от Ед Харис.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР