Картата на епидемичната обстановка по региони в България вече свети

...
Картата на епидемичната обстановка по региони в България вече свети
Коментари Харесай

Ковид картата на България вече е в жълто, мерките падат постепенно

Картата на епидемиологичната конюнктура по райони в България към този момент свети напълно в жълто, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg. Това значи, че всичките пет района в страната към този момент се намират в Етап 2 на пандемията. Нови случаи за през днешния ден в страната са 4,667, което е с 178 случая по-малко от през вчерашния ден

Все още е забранено провеждането на занимания по ползи в учебно заведение, като се изключи заниманията в границите на целодневната организация, които се организират без разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки. Изследване за COVID-19 с бързи антигенни проби ще се прави веднъж седмично.

От Министерството на здравеопазването регистрират, че от ден на ден възпитаници учат присъствено, без да бъдат изследвани за COVID-19. През тази седмица това са близо 84 хиляди деца и младежи, демонстрират данните от последното проучване в учебните заведения, извършено на 21 февруари. 

По-голямата част от тях – над 77 800, имат " зелен документ “. За последните три седмици учениците с подобен документ са се нараснали с близо 30 000. Тези деца участват в часовете, откакто показват документ за имунизация, преболедуване, съществуване на антитела или негативен резултат от лабораторен тест.

Други съвсем 6200 възпитаници също учат присъствено, без да бъдат тествани за вируса, поради ниска обща заболеваемост в съответната община - под 250 на 100 000 души.

Според публични данни на Министерството на здравеопазването, напълно имунизираните гимназисти са 9,72%. Към днешна дата близо 18% от учениците от V до XII клас са се срещнали с COVID-19 през последната половин година.

В Пловдив всичките възпитаници от 1 до 12 клас към този момент учат присъствено. Така ще бъде до 25 февруари 2022. Нито едно учебно заведение в региона не се образова в електронна среда сега.

 

Преминаването в Етап 2 значи още, че в публичните обекти наблюдението по отношение на спазването и периода на годност на документите за имунизация и на документите за преболедуване остава, само че при необходимост могат да се подхващат дейности за промени.

Считано от четвъртък, 24 февруари, по преценка на притежателите и шефовете на обекти и уредници на събития, в обектите от публично значение може да се позволяват гости без условие да показват " зелен документ “. Изискването за " зелен документ “ остава наложително за личния състав на всички обекти с публично значение. Това става допустимо със заповед на министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова, издадена през днешния ден.

В отчета на основния държавен здравен контрольор е препоръчан тристъпков метод за облекчение на противоепидемичните ограничения, съгласно който от 20 март да отпадне условието за " зелен документ “ в цялата страна при удобна наклонност в развиването на епидемиологичната конюнктура.

Работодателите към момента могат да предлагат отдалечена работа на до 50% от личния състав, както и да изискват съществуване на зелен документ по преценка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР