Кармел Харингтън погребва двегодишния си син през 1991 г. -

...
Кармел Харингтън погребва двегодишния си син през 1991 г. -
Коментари Харесай

Майка, чийто син умира в съня си, прекара 30 години в търсене на причината. И я открива

Кармел Харингтън погребва двегодишния си наследник през 1991 година - една заран момченцето ѝ просто не се разсънва. Тя напуща работата си като юрист и стартира да търси пояснение за синдрома на неочакваната детска гибел.

През първата година от живота на бебето евентуално всяка майка слуша как то спи и дали диша обикновено. Наясно е със синдрома на неочаквана детска гибел, който плаши както родителите, по този начин и лекарите.

Около 10% от смъртните случаи при бебета се падат на този синдром. Най-често умират кърмачета под една година, по-рядко по-големи. 

Генетика, фактори на околната среда, проблеми с бременността,

недоносеност,  ситуацията на тялото по време на сън – това са част от версиите.

Ново изследване на австралийски учени може да бъде сериозна стъпка към разгадаване на казуса.

Изследователи от детската болница  „ Уестмид “  и  Университета в Сидни  проучват кръвни проби от бебета, родени сред 2016 и 2022 година Оказва се, че 26 бебета, умряли от SIDS преди 2-годишна възраст, имат доста по-ниски равнища на  ензима бутирилхолинестераза (BChE)  в кръвта си. Това е протеин, който играе значима роля в процеса на пробуждане. Ако той не е в задоволително количество, бебето просто не може да се разсъни. И умира.

Авторите на проучването са сигурни, че с изключение на други генетични аномалии, в този момент в кръвта на новороденото би трябвало да се изследват и равнищата на BChE.

Ако ензимът е под нормата,

това демонстрира огромна възможност от неочаквана гибел насън. И второто нещо, което би трябвало да се направи, е да се потърси способи равнището на този протеин да се увеличи.

„ Това изследване сподели, че някои деца нямат тази „ защитна “ реакция при пробуждане Това се подозира от много време, само че не знаехме какво пречи на децата да се разсънват. Сега можем да спасяваме тези деца “, сподели създателят на проучването Кармел Харингтън.

Тя стартира изследванията, водена от лична цел.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР