Карлос Алкарас безспорно към момента изглежда като тенисистът в АТР

...
Карлос Алкарас безспорно към момента изглежда като тенисистът в АТР
Коментари Харесай

Непримирим Алкарас навакса пасив от 2:5 срещу Хачанов и продължи към 1/2-финалите в Мадрид!

Карлос Алкарас несъмнено все още наподобява като тенисистът в АТР Тура, който се намира едно равнище пред всички останали състезатели, като представянето на любимеца през последните две седмици е повече от показателно за формата му. 19-годишният испанец, който в Барселона приключи сполучливо за първи път в кариерата си отбраната на собствен трофей, продължи мощните си игри и на домашния си Мастърс в Мадрид, където последователно с всеки идващ дуел подвига нивото си, доказателството за което пристигна през вчерашния ден при повторението на финала от предишния сезон в шампионата сред Карлитос и Александър Зверев.

Тийнейджърът беше безсърдечен против олимпийския първенец, откакто макар напредъкът в играта на Саша през последните седмици, то топ поставеният в схемата повтори представянето си отпреди 12 месеца, с цел да го разгроми с 6:1 6:2 и да се класира за четвъртфиналите. Защитаващият първенец обаче имаше още работа пред себе си, до момента в който дублира трофея си на най-големия шампионат на домашната му сцена, и през днешния ден пречупи следващия медалист от Токио на пътя си, този път сребърния подобен Карен Хачанов, против който се завърна от 2:5 във втория сет и го надделя за тъкмо час и 50 минути на корта - 6:4 7:5.

По този метод младежът се трансформира в първият полуфиналист в конкуренцията, като към този момент може да се похвали с 19 следващи триумфа на родна земя в АТР Тура, и от място на нов край в Мадрид го разделя само спечелилият от конфликта, противопоставящ 17-ия подложен Борна Чорич и " щастливия губещ " Даниел Алтмайер, който прави най-хубавата седмица в кариерата си до момента.

Руснакът имаше правото да сложи началото на дуела със сервис, като още от първите минути в мача ясно се забелязваше тактическия план на международния номер 12 да подхожда с нараснала експанзия към размените от дъното на корта, което му позволяваше да държи локалния любим в некомфортна за него позиция, от която не можеше да нападна на собствен ред. Началният удар, който е едно от главните оръжия в репертоара на 198-сантиметровия Хачанов, също улесняваше задачата му на лично подаване и той поддържаше паритета, ограничавайки опциите пред Карлитос на ретур.

С преполовяването на дебютната част, основна роля за досегашния номер едно изигра треньорът му Хуан Карлос Фереро, който го посъветва да държи топката по-дълго в корта, до момента в който изчаква шанса си да нанесе завършващо отиграване. Речено - сторено, Алкарас послуша думите на сънародника си и резултатът в играта му последва на мига, откакто той в типичния си жанр пласира серия от уинъри от форхенд и проби в прословутия седми гейм. Впоследствие някогашният първенец от Мастърса в Париж беше напът да заличи стореното от ибериеца, като разполагаше с точка за рибрейк, но подложен напрегнат топ поставеният подвигна доста темпото в разиграванията, което се оказа прекомерно висока летва за кандидата да бъде равносилен на любимеца, и скоропостижно при личен сервис носителят на трофея от US Open записа откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част руснакът съумя да прочисти мозъка си от всичко случило се до момента в дуела, като още веднъж се върна към тактическия си проект от началото на мача и целеше посредством нападателните си отигравания да убива високия интензитет при размените от главната линия. При този процес на събитията, топката постоянно губеше от скоростта си и на Карлитос му се постановяваше самичък да я форсира в търсенето на печеливши удари, които все по-рядко виждахме от неговата ракета, до момента в който грешките започнаха да се множат безспирно.

Спадът в нивото на младежа беше забележим и дочакал моментът си, Хачанов остана все по този начин стабилен против отиграванията на испанеца, като държеше топката в полето и напълно скоро разполагаше с пробив и задатък от 4:1. Проблемите за защитаващия първенец обаче не завършиха дотук и той беше напът за повторно да съобщи подаването си в актива на 10-ия подложен, само че отстоя своето след два отразени брейкбола и настроението в играта му още веднъж се завърна.

Световният номер 12 на собствен ред доразви преднината си и доближи опция да сервира за спечелването на първия сет в кариерата си против ибериеца, губейки досегашните пет в предходните им два мача, но изправен до стената, Алкарас за следващ път ни направи очевидци на изумителни удари, които сложиха на колене кандидата паритетът беше възобновен. Оттам насетне импулсът, който Карлитос закупи, гарниран с поддръжката на сънародниците му при всяка извоювана точка от техния любим, то руснакът още веднъж трепна в последвалия си гейм и инкасира втори следващ пробив, което означаваше, че младежът ще подава за успеха. Застанал на начален удар, защитаващият първенец не потегли по най-убедителния метод, като изостана с 0:30, но оттова насетне под знака на късите си топки и уинърите от форхенд не отпусна нито точка повече на Хачанов и се поздрави с успеха.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР