Карикатурен салон ще бъде открит в Музея на хумора и

...
Карикатурен салон ще бъде открит в Музея на хумора и
Коментари Харесай

Карикатурен салон откриват в Габрово

Карикатурен салон ще бъде открит в Музея на хумора и сатирата в Габрово през днешния ден, 25 октомври, от 18 ч. Експозициите, ситуирани в зали 6 и 7, може да се преглеждат до края на януари 2019 година Традиционното есенно събитие, отдадено на изкуството на карикатурата, ще зарадва ценители с 5 тематични изложения.
Над 200 произведения на именити български създатели са включени в проявата. На откриването на 43-тата Национална галерия на карикатурата на 5 април т.г. в салоните на СБХ (на "Шипка 6 ") Музеят на хумора и сатирата даде специфичната си премия за 16-и път. Неин лауреат е Ириен Трендафилов, който гостува в този момент със независимата си колекция "Айляк подигравка ". За Пловдив, откъдето е създателят, айляк е метод на живот, знак на свободния дух, който се придвижва и в прагматично Габрово най-малко за малко.
Изложбата в музея показва и 40 илюстрации, част от "Комунистическият манифест на Карл Маркс и Фридрих Енгелс ", приспособен от публицистичния карикатурист и публицист Мартин Роусън. Комиксите в експозицията са преведени от британски език от Тодор Петков.
24 произведения, обединени с името "Арт председателство ", разкриват погледа на Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов, известни като "Невъзпитаните карикатуристи " от вестник "Прас-Прес ". Иронизирайки девиза на председателството "Съединението прави силата ", създателите се надсмиват над европейското и българското съединяване на лицемерието с политически карикатури по шедьоври на европейското образно културно завещание от Да Винчи, Пикасо, Матис, Мунк, Ван Гог и Гоя.
"Анимирани карикатури " на Чавдар Николов също са част от изложбата в Габрово. Авторът е прочут с безкомпромисните си реакции против всевъзможни несправедливости в България. С изострен жлъч творбите му пресъздават безгласното мнение на народа за ръководещите. След като през 2016 година над 90 видеокарикатури на художника бяха свалени от уеб страницата на Нова тв и Vbox7, през днешния ден те може да бъдат гледани в "Шоуто на Слави " и в електронната медия Терминал 3.
В 43-тата Национална галерия на карикатурата, гостуваща в Габрово, са показани 71 произведения на 26 създатели. Застъпени са разнородни тематики и проблеми - обич, секс, пари, връзките сред мъжа и дамата, екология, война и мир. Експозицията включва както вестникарска подигравка, по този начин и творби, предопределени за интернационалните състезания и изложбени зали.
Карикатурният салон предлага и съпътстваща стратегия от събития, която ще продължи през целия интервал.

www.humorhouse.bg

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР