Карфиолът, със своята универсална природа и мек вкус, придоби популярност

...
Карфиолът, със своята универсална природа и мек вкус, придоби популярност
Коментари Харесай

Карфиол – Здраве с малко калории и много предимства

Карфиолът, със своята универсална природа и мек усет, закупи известност като здравословен и засищащ зарзават. Въпреки че постоянно е помрачен от зелените си братовчеди броколи, зеленчукът карфиол има мощен хранителен резултат, който не трябва да се подценява.

В тази публикация ще разгледаме многочислените изгоди за здравето на карфиола и ще открием за какво той заслужава значимо място във вашата диета.

Карфиол

Карфиолът ( Brassica oleracea L. var.botrytis L. ) е култивирано растение, за което се счита, че е вариация на зеленчуковото зеле или е резултат от разновидност на броколи.

Карфиолът се предлага в доста цветове – несъмнено, най-популярните са бял или кремав – само че от време на време можем да попаднем на жълт, зелен или виолетов вид.

Кръглата глава на зеленчука, както и при броколите, се образува от по този начин наречените рози, които в ранните стадии на развиване са толкоз компактни, че е мъчно да се отделят една от друга. Смята се, че най-деликатен на усет е младият карфиол, т.е. този с гъсто подредени розички.

Карфиолът, произхождащ от средиземноморския район, не е просто отегчителен зарзават, а хранителна мощ с редица изгоди за здравето. Неговият впечатляващ хранителен профил, в това число витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, поддържа имунната функционалност, здравето на костите, храносмилането и цялостното богатство. Със своята еластичност и нискокалоричен темперамент, карфиолът може да се включи в необятна гама от ястия, което го прави скъпа добавка към всяка здравословна диета.

Видове карфиол

Култивира се от епохи и е минал през разнообразни техники за развъждане, с цел да се развият разнообразни типове карфиол. Най-често срещаният тип е белият карфиол, който е класическият вид с кремаво бяла глава. Съществуват обаче и други вълнуващи вариации на карфиол, като да вземем за пример:

  • Лилав карфиол: Този тип се характеризира с живи лилави глави заради съществуването на антоцианин, мощен антиоксидант. Придава искра на ястията и резервира цвета си даже след готвене.
  • Оранжев карфиол: С изразителен оранжев цвят, този вид е богат на бета-каротин, който се трансформира във витамин А в тялото. Осигурява сладостен и леко орехов усет.
  • Зелен карфиол: Известен още като Романеско, този неповторим тип образува спирални, лаймовозелени глави с хипнотизиращ фрактален модел. Има леко орехов и землист усет.
  • Чедър карфиол: Наречен поради приликата си с блокче сирене чедър, този тип има блестящо оранжев цвят и кремообразна текстура. Той е богат на бета-каротин и предлага по-мек усет спрямо обичайния карфиол.
  • Caulilini или млад карфиол: Това са дребни, нежни глави, събрани рано, предлагащи внимателен и сладостен усет. Те са чудесни за закуска, печене или прибавяне към салати.

Независимо дали избирате класическия бял карфиол или изследвате цветните вариации, всички типове обезпечават сходни изгоди за здравето и можете да им се насладите в голям брой кулинарни творения.

Така че, прегърнете капацитета на карфиола, изследвайте другите му типове и се насладете на многочислените му преимущества, до момента в който се наслаждавате на вкусните му усети в обичаните си предписания.

Карфиол – състав

Карфиолът е богат на витамини и минерали, безвреден за страдащите от алергии.

Карфиолът, както множеството зеленчуци, е с ниско наличие на калории. 100 грама от растението са единствено 25 калории.

Откриваме в него впечатляващ набор от витамини ( 1 ):

  • витамин А
  • витамини от група В ( витамин B1, B2, B3, B5, B6 и B9 )
  • витамин C
  • витамин E
  • витамин K

Много минерални соли:

  • хлор
  • цинк
  • флуор
  • фосфор
  • йод
  • магнезий
  • манган
  • мед
  • калий
  • натрий
  • калций
  • желязо

В карфиола можем да намерим още мазнини, протеини, въглехидрати, фибри и захари.

Хората, склонни към алергии, могат без съмнение да включат този зарзават в диетата си, защото е потвърдено, че е хипоалергичен.

Ползи от карфиола

Както към този момент уточнихме карфиола е малко подценяван зарзават, със забележителни изгоди за здравето. Богат на фибри и голям брой и минерали, както и антиоксиданти, той може да бъде доста скъп съдружник в здравословното хранене.

1. Блокира развиването на рак

Карфиолът съдържа антиоксиданти, за които е известно, че предотвратяват рискови клетъчни разновидности и се борят със свободните радикали.

Антиоксидантът индол-3-карбинол, открит в кръстоцветните зеленчуци, потвърдено понижава риска от рак на гърдата. От друга страна, сулфорофанът, съдържащ се в карфиола, дава сили на организма да се бори с към този момент настъпили ракови промени.

Проучванията демонстрират, че това съединяване може да инхибира развиването на рак на хранопровода, панкреаса, простатата и меланома в ранните стадии.

2. Източник на скъпи фибри и подкрепя храносмилателната система

Благодарение на високото наличие на фибри и вода в карфиола, потреблението на този зарзават предотвратява запек, болести на храносмилателната система и понижава риска от рак на дебелото черво.

Най-новите проучвания демонстрират, че диетичните фибри играят значима роля за вярното действие на имунната система и предотвратяват възпаленията, с помощта на което ни защищават от сърдечно-съдови болести, диабет и рак. ( 2 )

Според Програмата за хранителни науки на Университета в Кентъки, високият банкет на фибри, като се изключи че оказва помощ да отслабнете, може да намали кръвното налягане и холестерола.

3. Подобрява мозъчната централизация

Холинът, съдържащ се в карфиола, улеснява заспиването, ученето и запомнянето.

Той също по този начин подкрепя процеса на поддържане на вярната конструкция на клетъчните мембрани и усъвършенства предаването на нервни тласъци. Ако имаме доста неща в мозъка си и ни е значимо да не забравяме нищо, би трябвало да включим този зарзават в диетата си.

4. Карфиол против остеопороза

Поради обстоятелството, че карфиолът съдържа витамин К, който улеснява усвояването на калций и понижава отделянето му от тялото, потреблението на този зарзават ви разрешава да намалите риска от фрактури на костите и остеопороза.

5. Антиоксидантна мощ

Карфиолът съдържа разнообразни антиоксиданти, в това число глюкозинолати, изотиоцианати и флавоноиди. ( 3 )Тези съединения оказват помощ за отбраната на тялото против оксидативен стрес, понижават възпалението и могат да играят роля в предотвратяването на хронични болести като сърдечни болести и някои типове рак.

Комбинацията от антиоксиданти в карфиола го прави скъпа добавка към добре закръглена, богата на антиоксиданти диета.

6. Богат на хранителни субстанции

Карфиолът е богат на хранителни субстанции зарзават, който предлага набор от съществени витамини и минерали.

Той е отличен източник на витамин С, който поддържа имунната функционалност и работи като антиоксидант за отбрана против увреждане на клетките. Освен това карфиолът съдържа витамин К, фолат, витамин В6 и калий, всички от които способстват за цялостното здраве и богатство.

7. Универсален и с ниско наличие на калории

Едно от огромните преимущества на карфиола е неговата повсеместност в кухнята. Може да се готви на пара, печено, пюре, ориз или даже да се употребява като сурогат на зърнени храни в предписания като ориз от карфиол или кора за пица.

Карфиолът е с естествено ниско наличие на калории и въглехидрати, което го прави отличен избор за тези, които желаят да управляват тежестта си или следват диета с ниско наличие на въглехидрати.

Неговият мек усет му разрешава да се приспособява към разнообразни вкусови профили, което го прави универсална и удовлетворяваща добавка към ястията.

8. Подпомага детоксикацията

Съдържащите сяра съединения, открити в карфиола, като сулфорафан и индол-3-карбинол, са свързани с подкрепяне на процесите на детоксикация на тялото.

Тези съединения оказват помощ за елиминирането на токсините и могат да предпазят от някои типове рак. Включването на карфиол във вашата диета може да способства за здравословна система за детоксикация и изцяло богатство.

Как да ядем карфиол?

За да изберете съвършения образец карфиол, не забравяйте, че той би трябвало да има приблизително огромна глава, представляваща компактна маса, лишена от развалени съцветия и петна.

Карфиолът може да се употребява недопечен – тогава резервира най-вече витамини и хранителни стойности и може да бъде вкусна съставна част в салати.

Преди да приготвите зеленчука, би трябвало да му отстраните листата, да го измиете добре и при нужда да го нарежем на порции.

Обобщение

Карфиолът не е просто отегчителен зарзават, а хранителна мощ с редица изгоди за здравето.

Неговият впечатляващ хранителен профил, в това число витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, поддържа имунната функционалност, здравето на костите, храносмилането и цялостното богатство.

Със своята еластичност и нискокалоричен темперамент, карфиолът може да се включи в необятна гама от ястия, което го прави скъпа добавка към всяка здравословна диета. Така че прегърнете капацитета на карфиола и се насладете на многочислените му преимущества, до момента в който се наслаждавате на вкусните му усети.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР