Кардиолозите доказаха, че мъжете, които живеят в полигамни бракове, сериозно

...
Кардиолозите доказаха, че мъжете, които живеят в полигамни бракове, сериозно
Коментари Харесай

Полигамията е опасна за сърцето на мъжа

 polygamy 1

Кардиолозите потвърдиха, че мъжете, които живеят в полигамни бракове, съществено рискуват здравето си – спрямо представители на обичайно моногамно семейство, те са застрашени 4 пъти повече от риск да се снабдят с коронарна болест на сърцето.

Изследването бе извършено от група медици от Саудитска Арабия, а резултатите бяха оповестени в границите на Азиатския конгрес на кардиолозите в Абу Даби. В този район, многоженството е нещо обикновено – от законова и културна позиция, а мъжете имат право да живеят с 4 дами по едно и също време.
Саудитските кардиолози изследвали 687 мъже, явили се на сърдечни прегледи в клиниките на страната, а също и в ОАЕ. Средната възраст на участниците била 59 години. 68% от тях имали една жена, 19% - две, 10% - три и 3% - четири дами.
Повече от половината изследвани участници имали високо кръвно налягане и диабет, а съвсем половината страдали от сърдечно-съдови болести. Болшинството полигамни мъже живеели в селски региони и били по-възрастни от представителите на моногамните фамилии.
Резултатите били следните – при мъжете с повече от една жена, рискът да получат свиване на коронарните артерии е 4.6 пъти по-висок. На първо място за това е виновен стресът – мъжът е задължен да обезпечи всяка от своите дами, като и всяко от децата си – освен това на еднообразно равнище. В същото време той е задължен и да им отделя еднообразно внимание. А с такава отговорност надали някой в действителност би могъл да се оправи – даже да има богатирско здраве.
Огромният напън от отговорности и стрес товарят прекалено сърцето. Авторите на проучването акцентират, че въпреки възприятието за виновност да има също отражение в тези резултати, роля имат и разнообразни други фактори – генетика, метод на хранене, фамилна атмосфера.
Моногамията явно е по-здравословния избор.

Източник: nat-geo.ru
Снимка: pats.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР