Кардиохирурзи отстраниха голям тумор от сърцето на 40-годишен мъж. Животоспасяващата

...
Кардиохирурзи отстраниха голям тумор от сърцето на 40-годишен мъж. Животоспасяващата
Коментари Харесай

След рядката операция: Среща с екипа, отстранил голям тумор от сърцето на мъж

Кардиохирурзи отстраниха огромен израстък от сърцето на 40-годишен мъж. Животоспасяващата интервенция е направена от екип на болница " Чирков " в София. Подобни формирания експертите дефинират като същинска необичайност.

В края на ноември 40-годишен мъж от Смолян идва в столичната болница " Чирков ".

" Симптоми от зной, лесна отмалялост и неразположение в горната част на тялото ", изясни доктор Йордан Македонски, шеф на поделение " Хирургично лекуване на вродени пороци ", УМБАЛ " Проф. доктор Александър Чирков ".





Мъжът е изпратен в София от смолянски кардиолог поради смущаващи резутлати от ехографско зиледване на сърцето.

" Установяваме огромен израстък, който ангажира една от кухините на сърцето изцяло. По този метод притокът на кръв към сърцето и белите дробове е мощно стеснен ", сподели проф. Димитър Петков, шеф на клиника по " Кардиохирургия ", зам.-директор на УМБАЛ " Проф. доктор Александър Чирков ".

Мъжът е изрпатен на скенер, с цел да се види точното място на тумора. След това се постанова животопасяваща интервенция.

" Наистина беше доста огромен туморът. При още малко закъснение щеше да има още по-тежки признаци ", уточни доктор Македонски.

Мъжът към този момент е изписан, само че още чака резутлати от хистологичния разбор на тумора. В множеството случаи образуванията, които засягат сърцето, са доброкачествени.



" Миксома - той е незлокачествен израстък, който го махаме и по-късно пациентът си живее без проблеми. Около 10-12 пациента годишно оперираме ", сподели проф. Петков.

Рисковите фактори за развиване на израстък в сърцето са фамилна обремененост и прекарана зараза на сърдечния мускул. Медиците остраняват и частици от злокачествени обрзувания на черния дроб или бъбреците, които доближават до сърцето.

" Миналата година примерно съвсем всяка седмица имахме такива пациенти ", посочи проф. Петков.

Макар и рядко, в сърцето се развиват и злокачествени формирания. Лекарите предлагат консултация с кардиолог, в случай че се появят зной и лесна отмалялост.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР