Каракачанов: Състоянието на основното въоръжение и техника е критичноАнализът на

...
Каракачанов: Състоянието на основното въоръжение и техника е критичноАнализът на
Коментари Харесай

Каракачанов: Състоянието на основното въоръжение и техника е критично

Каракачанов: Състоянието на главното въоръжение и техника е сериозно
Анализът на осъществяването на План 2020 („ План за развиване на въоръжените сили до 2020 година") сподели, че през първия стадий набелязаните цели в по-голямата си степен са реализирани. Това декларира министърът на защитата Красимир Каракачанов в отговор на депутатски въпрос за Плана за развиване на Въоръжените сили на Република България до 2020 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Планираните мероприятия по организационното създаване на въоръжените сили са изпълнени в сходство със заложените параметри и е реализирана относителна непоклатимост на въоръжените сили във функционално и структурно отношение. Въоръжените сили извършват конституционните си отговорности, само че с редица усложнения и риск за хората, свързани с финансов дефицит, възходящия некомплект от персонален състав и неприятното положение на остарялото въоръжение и бойна техника. Недостигът на финансови средства продължава да оказва акумулиращо отрицателно въздействие върху осъществяването на Целите за качества. Критично е ситуацията с тези от тях, които са с настъпил или наближаващ период за подготвеност. В резултат на финансовия дефицит част от заявените формирования са сертифицирани с редица ограничавания или с насъбрано закъснение в проектите, което води до несъблюдение в период на поетите съюзни задължения, прибавя Каракачанов. Той е безапелационен, че положението на главното въоръжение и техника е сериозно. Основните бойни платформи в Сухопътни войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили се експлоатират с отклоняване в параметрите на тактико- техническите условия и на лимита на техническите им благоприятни условия. Налице е закъснение на процеса на утилизацията на непотребните муниции, което води до опасности по тяхното предпазване, неспособност за навреме освобождение на складови площи и обособяване на спомагателни разноски на военните формирования по съхранението.

Забавеното осъществяване на капиталовите планове акумулира отрицателен резултат по повод поддържането на съществуващите и построяването на плануваните нови отбранителни качества, както и по повод осъществяването на част от плануваните структурни промени във въоръжените сили, акцентира Каракачанов.

В резултат на осъществения обзор на Плана за развиване на въоръжените сили до 2020 година (План 2020), отчитайки трендовете в развиването на средата на сигурност, нуждата от развиване на нови качества в сходство с пакет Цели за качества 2017, както и осъществения разбор и направените заключения от осъществяването на План 2020 през първия му стадий, се постанова смяна в реорганизирането на част от военните формирования, както и осъществяване смяна на някои от плануваните мероприятия, периодите за тяхното осъществяване и смяна в числеността на структури от въоръжените сили, отбелязва още министърът.

Той акцентира, че през втория стадий, главните действия в организационното създаване на въоръжените сили ще бъдат ориентирани към усъвършенстване на организационната конструкция на формированията от тактическото равнище за повишаване на качествата им за осъществяване на задания в сходство с поетите задължения, новите провокации в стратегическата среда на сигурност и измененията в Закона за защитата и въоръжените сили на Република България по повод присъединяване в защитата на държавната граница и противопоставяне на тероризма. Предстоят незначителни промени и на оперативно равнище.

Националният проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт на Република България до 2024 година, планува обезпечаване на заложените в План 2020 предпочитани капиталови планове „ Придобиване и поддръжка на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада", „ Придобиване на нов вид военен самолет" и „ Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб". С обезпечаване на тези средства равнището на финансови разноски ще доближи на равнище към 30 % от плануваните финансови средства за защита, добавя Каракачанов.

Той отбелязва и че разноските за защита, избрани в Националния проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт на Република България до 2024 година, основават благоприятни условия за назначение на военнослужещи на вакантните длъжности (1300 през 2018 година и по 800 през 2019 и 2020 г.) през втория стадий на деяние на План 2020.

Реализирането на Националния проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт на Република България до 2024 година, както и направените оферти за изменение и допълнение на План 2020, в огромна степен ще обезпечат осъществяването на уговорките на въоръжените сили, произлизащи от съществуващите качества и ще основат условия за дейно и ефикасно обмисляне построяването на качества в дълготраен аспект, отчитайки динамичността на средата на сигурност, националните цели, уговорките към НАТО и Европейски Съюз и ресурсното обезпечаване, декларира още министърът. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР