Карабахските сепаратисти постигнаха споразумение с Азербайджан за доставка на хуманитарни доставки

...
Арменските сепаратисти в отцепилия се от Азербайджан анклав Нагорни Карабах
Коментари Харесай

Арменските сепаратисти в отцепилия се от Азербайджан анклав Нагорни Карабах в неделя се договориха за доставка на хуманитарни доставки през територията, контролирана от Баку, отбелязвайки първата стъпка към деескалация в нестабилния регион.

Армения обвини Азербайджан, че подхранва хуманитарна криза в Нагорни Карабах, след като миналата година Баку блокира единствения път, свързващ планинския регион с Армения, коридора Лачин, охраняван от руски миротворци.

Азербайджан отхвърли обвинението, аргументирайки се с Нагорно -Карабах може да получи всички доставки, от които се нуждае, през Азербайджан.

Баку каза, че сепаратистките власти просто са отказали предложението му едновременно да отворят отново както коридора Лачин, така и пътя Агдам, който свързва Нагорни Карабах с останалата част от Азербайджан.< p>В неделя сепаратисткото правителство заяви, че се е съгласило да позволи "едновременни доставки на хуманитарни товари" и по двата маршрута.

Той каза, че неуточнени "посредници работят за организиране на среща с официалните представители на Арцах (арменско име на Нагорни Карабах) и Азербайджан, за да се облекчи напрегнатата хуманитарна ситуация и ситуацията със сигурността в републиката."

Външното министерство в Баку каза, че е уведомено от Международния комитет на Червения кръст, че сепаратистките власти "са се договорили за паралелно доставки на хуманитарни товари към 18 септември (понеделник)."

Европейският съюз и Съединените щати призоваха за повторно отваряне на маршрутите Лачин и Агдам за хуманитарна помощ, тъй като Нагорни Карабах изпитва недостиг на храна и лекарства.

Как блокадата на Нагорни Карабах води до недостиг на храна

Продължилата с месеци криза, както и разполагането на войски от Баку близо до Нагорни Карабах и по границата с Армения, породиха страхове от нова криза -конфликт между заклетите врагове, които са водили две войни за контрол над региона.

Шестседмични битки приключиха през есента на 2020 г. с примирие с посредничеството на Русия, при което Армения отстъпи части от територия, която контролираше от 90-те години на миналия век.

Двете страни не успяха да постигнат трайно мирно споразумение въпреки посредническите усилия на Европейския съюз, Съединените щати и Русия.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР