Капсула с послания за бъдещите поколения беше вградена на Римския

Капсула с послания за бъдещите поколения беше вградена на Римския ...

В Централния площад на Пловдив вградиха капсула на времето.


Капсула с послания за бъдещите поколения беше вградена на Римския форум в Пловдив. Реконструкцията му е част от мащабния ремонт, който тече на Централния площад в града. Капсулата съдържа информация за историята и живота на древния град, както и любопитни факти за годината, през която Пловдив е Европейска столица на културата.


Капсулата е изработена от бронзова сплав, като материалът е устойчив във времето. Артефактът е херметизиран, за да не влиза влага и кислород. Посланията за бъдещите поколения и историята на града са отпечатани на полимерна неразградима хартия.
Стефан Шивачев - директор на Регионален исторически музей-Пловдив: Това е хартия, на която е създадена изкуствена основа и тази хартия има гаранцията поне за 100 или 200 години, че при липсата на кислород и липсата на влага тя няма да наруши своите качества.
В капсулата е поставена информация също за Римския форум и за реконструкцията на площада. Изписани са имената на хората, участвали в мащабния ремонт. Вътре може да се намерят и символите на града.
Иван Тотев - кмет на Пловдив: Това е капсула, която е готова да бъде отворена след 1000 или след 2000 години, и да разкаже за нашия град и да разкаже за живота на хората в 2019 година. Надявам се, тя да даде историческа представа за това време. Събрали сме снимки от Пловдив в дискове, които дискове са поставени вътре - основно снимки, основно пейзажи и как изглежда градът през 2019 година.
Това не е първата капсула, оставена за бъдещите поколения на Пловдив. Първата е заровена при строежа на Централните хали, а втората - под паметника на Гюро Михайлов.

Източник: bnt.bg