Капсула с послания за бъдещите поколения беше вградена на Римския

...
Капсула с послания за бъдещите поколения беше вградена на Римския
Коментари Харесай

В Централния площад на Пловдив вградиха капсула на времето

Капсула с послания за бъдещите генерации беше вградена на Римския конгрес в Пловдив. Реконструкцията му е част от огромния ремонт, който тече на Централния площад в града. Капсулата съдържа информация за историята и живота на античния град, както и любопитни обстоятелства за годината, през която Пловдив е Европейска столица на културата.


Капсулата е направена от бронзова сплав, като материалът е резистентен във времето. Артефактът е херметизиран, с цел да не влиза влага и О2. Посланията за бъдещите генерации и историята на града са отпечатани на полимерна неразградима хартия.
Стефан Шивачев - шеф на Регионален исторически музей-Пловдив: Това е хартия, на която е основана изкуствена основа и тази хартия има гаранцията най-малко за 100 или 200 години, че при неналичието на О2 и неналичието на влага тя няма да наруши своите качества.
В капсулата е сложена информация също за Римския конгрес и за реконструкцията на площада. Изписани са имената на хората, взели участие в огромния ремонт. Вътре може да се намерят и знаците на града.
Иван Тотев - кмет на Пловдив: Това е капсула, която е подготвена да бъде отворена след 1000 или след 2000 години, и да опише за нашия град и да опише за живота на хората в 2019 година. Надявам се, тя да даде историческа визия за това време. Събрали сме фотоси от Пловдив в дискове, които дискове са сложени вътре - главно фотоси, главно пейзажи и по какъв начин наподобява градът през 2019 година.
Това не е първата капсула, оставена за бъдещите генерации на Пловдив. Първата е заровена при градежа на Централните хали, а втората - под паметника на Гюро Михайлов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР