Капитанът на украинския товарен кораб Измаил“ Анатоли Бохатиров отказа да

...
Капитанът на украинския товарен кораб Измаил“ Анатоли Бохатиров отказа да
Коментари Харесай

Капитан на украински кораб се разбунтува, за да не иде на фронта, хвърли котва в Бургас

Капитанът на украинския товарен транспортен съд „ Измаил “ Анатоли Бохатиров отхвърли да извърши предписание на украинската страна и разгласи в Бургас непокорство, оповестиха източници от държавното дружество „ Пристанищна инфраструктура “. Съдът дебаркира на 22 октомври на бургаското пристанище, където разтовари сол. След това трябваше да отпътува към Турция за планов ремонт. В Бургас обаче екипажът бе застигнат от изключителна заповед да поемат незабавно към Украйна.

Според разказите на самия капитан, той е отказал да се подчини, тъй като се усъмнил, че това е измама, с цел да могат всички заедно да ги активизират и пратят на фронта. Отделно е имал терзания да пътува в украински териториални води, които са под непрекъснатия прицел на съветските бомбардировачи. Капитан Бохатиров е дал отговор на босовете си, че е подготвен да поеме курс за където и да е, единствено не към Украйна. Оттогава той стои в Бургас, придобивайки всички признаци на транспортен съд дезертьор.

„ Измаил “ е благосъстоятелност на държавното дружество „ Украинское Дунайское параходство “, което ръководи както речни, по този начин и морски съдове. Той плава под украински байрак. Целият му екипаж също е украински. Почти целият екипаж обаче не е подкрепил капитана си и е предпочел да се подчини на украинската страна. На 24 октомври моряците са напуснали кораба и са отпътували за родината си. Освен капитана, сега на борда има единствено още един човек от екипажа, който е застанал на страната на Бохатиров.

„ Действително близо седмица „ Измаил “ стои тук “, призна шефът на Морска администрация Бургас Живко Петров. Първоначално съдът е бил на 12-то корабно място, което е предопределено за товаро-разтоварни действия. Но когато се схванало, че корабът е към този момент дезертьор, а по-голямата част от екипажа му го е напуснала, управлението на „ Морска администрация “ е арестувало „ Измаил “ като неприспособим за корабоплаване.

Той е изместен, с цел да не пречи на работата в главната част на врата. В момента се намира на 2-ро корабно място в откритата част на пристанището, до която имат достъп всички, които се разхождат там.

Измаил “ натрупа ежедневен дълг на Украйна към бургаското пристанище. За всеки 24 часов престой корабът дължи 3400 лв. тонажни и линейни кейови такси. До събота дългът към този момент надхвърляше 20400 лв..

Украинската страна е дала да се разбере, че в най-скоро време ще изпрати в Бургас нов екипаж, който да поеме товарния транспортен съд. Не е ясно какво ще се случи със настоящия му капитан. Ако въпреки всичко в миналото се върне в Украйна, той може да бъде изправен пред боен съд, тъй като не се е подчинил на заповед, издадена от държавно дружество в изискванията на военно състояние. Ако избра да остане в България и да изиска политическо леговище, най-вероятно такова ще му бъде отказано, тъй като Украйна не е тирания, а демократична страна, която даже в изискванията на война поддържа многопартийна система и независимост на словото.

Бохатиров може да се възползва от обстоятелството, че украинският му паспорт към момента е годен и да напусне кораба, с цел да избяга в друга страна, само че вероятността да получи леговище на Запад също е дребна, а и изоставянето на поверения му транспортен съд още повече ще утежни ситуацията му в Украйна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР