Капитанът на ЦСКА-София Петър Занев гостува в предаването Код Спорт

...
Капитанът на ЦСКА-София Петър Занев гостува в предаването Код Спорт
Коментари Харесай

Капитанът на ЦСКА-София: Оптимист съм, просто трябва да започнем да побеждаваме в дербитата

Капитанът на ЦСКА-София Петър Занев гостува в предаването " Код Спорт " по ТВ+. Едва ли и най-големите футболни експерти биха изброили с акуратност звездите на родния футбол, които са тръгнали от Пирин (Благоевград). Македонският край и до през днешния ден дава на Първа лига едни от най-хубавите играчи, измежду които е и бранителят. След Пирин кариерата на Занев продължи доста сполучливо в Литекс. Той игра титуляр за отбора при двете извоювани трофеи през 2010 и 2011 година. След триумфа у нас стартира неговата дълга и сполучлива кариера в чужбина. Първо Христо Стоичков го притегли в испанския Селта (Виго). Последваха изяви в Расинг Ферол и Волин (Луцк), В съветската Премиер лига той носи капитанската лента в Амкар (Перм) и Енисей, като натрупа общо 8 легионерски години. А през това лято се завърна в родното състезание с екипа на ЦСКА-София. И неслучайно през днешния ден националният селекционер Георги Дерменджиев чака от него да даде нужния опит и самочувствие на „ трикольорите “ за идния на 26 март бараж за Евро 2020 против Унгария.
 Левски - ЦСКА-София Част I @@@
- Здравей, Петьо! Да стартираме с най-актуалното от седмицата - националният тим още веднъж загуби в София, въпреки и с пробен състав. Все отново вдъхна ли някаква вяра мачът с Беларус или резултатът ще повлияе негативно на отбора преди баража против Унгария на 26-ти март?
- За мен персонално тази инспекция беше много потребна, както и за по-младите състезатели, които имаха опция да се допрян до първия отбор, да усетят атмосферата. Това е значим опит за тях, тъй като малко по малко тези момчета би трябвало да навлизат в националния тим. И несъмнено да видят, че има доста огромна разлика сред младежкия народен отбор и представителния тим. Мисля, че тази инспекция е доста потребна и за националния селекционер, с цел да види на кого може да разчита във значимия мач с Унгария, който ни следва.

– Националният стадион " Васил Левски " към този момент не е цитадела. Победихме Чехия в края на акция, само че противникът към този момент се бе класирал за еврофиналите. Как би трябвало да действаме против Унгария? Успешно беше на контраофанзива против Холандия и Швеция при знаменателните ни победи в един доста сложен интервал. Сега отново ли би трябвало да заложим на контраатаки или би трябвало да предприемем нещо друго против унгарците?
- По-важно е треньорът по какъв начин го вижда. Но безусловно държанието ни на терена би трябвало да е по-различно спрямо мача с Беларус. Да не оставяме свободни пространства, би трябвало да се играе много несъмнено във фаза отбрана и да чакаме своя късмет. Особено при Петър Хубчев постигнахме много положителни резултати. А чета мнения и отзиви, че надали друг бараж ни е спуснат от УЕФА и е подарък. В последна сметка в Лига на нациите направихме много хубави мачове. Благодарение на напъните на тогавашното треньорско управление и на всички момчета, които бяха в националния тим, ние си заслужихме да стигнем до този бараж. Сега просто би трябвало да използваме този миг.

- Създава се чувството, че към този момент българският почитател не обича националния ни тим. Защо е по този начин?
- Голяма виновност имаме ние, футболистите. В последните 10 години фокусът малко се измести кой каква кола кара, кой с каква жена спи, кой с какви облекла е облечен… Мисля, че към този момент би трябвало като нрав, поведение на самите футболисти, това нещо да се промени. Да накараме българският почитател да приказва за нас с достижението на терена, с резултатите.
 България - Беларус @@@
– Как се чувстваш с капитанската лента? Твоите сътрудници ли те избраха или бе решение на треньорския щаб? Покойният наш другар Трифон Иванов, мир на праха му, споделяше: „ Господа публицисти, той бил ли е капитан или единствено е носил лентата на терена? “
- Беше ми оставена лентата на моето място. Предполагам, че треньорите са ми дали своят вот доверие за този мач. За мен беше чест и отговорност.

- Според теб ще се върне ли Ивелин Попов за мача с Унгария или просто не ни споделят истината? Как го усещаш ти?
- Знам, че има диалози със старши-треньора и Ивелин. Предполагам, че за жалост е наскърбен, тъй като напоследък рецензиите основно са ориентирани към него. Но монетата има и друга страна – постоянно, когато си водач на даден тим, когато хората чакат от теб най-вече, отговорността е по-голяма и би трябвало да свикнеш да търпиш и рецензии. Мисля, че заради тази причина и Димитър Бербатов се отхвърли. Но откакто си един от най-хубавите футболисти в България, обикновено е и хората да чакат повече от теб.

- Твоят дебют в националния тим беше при Христо Стоичков против Словакия през далечната 2006 година Какво се промени в националния тим за тези 14 години? Тогава бяхме мощни, а в този момент сме в миманса…
- Много съм мислил над тази тематика. Когато попаднах в националния тим, имаше страхотни футболисти като имена, които играеха в Западна Европа. Моето потомство попаднахме след края на 90-те години, когато тренирахме на сгурията, на асфалта. В учебните заведения нямаше терени, нямаше условия. Много са аргументите. Просто би трябвало да се обръща повече внимание на детско-юношеския футбол. Да може тези деца, още като станат 17-18-годишни, да са подготвени за мъжкия футбол. С нашия кондиционен треньор гледаме, когато играем контроли с западноевропейски тимове, даже една физика. Те са едно 5-6 години по-напред от нас физически даже. Просто би трябвало да се работи в школите, да има кондиционни треньори, да има доктори, да има условия.

- А другото е, че към този момент нямаме футболисти в топ шампионатите на Европа.
- Защото би трябвало да си ги изградим тези футболисти. Един ден националният тим ще е мощен, когато децата на българи, живеещи в Западна Европа, израснат в тези школи и дойдат да играят за националния тим. Ако не почнем да обръщаме внимание на детско-юношеския футбол.

- Косово е по този начин – там в националния тим играят деца, браншове в Западна Европа и ни победиха посред София.
- За страдание, в случай че не почнем да обръщаме внимание на детско-юношеския футбол, да има положителни условия за децата, не виждам по какъв начин ще стане.
 България - Беларус @@@
- Да се върнем и в твоя ЦСКА. Вярвате ли в тима, че още има късмет за купата? Или действителната цел е единствено Купата на България?
- В кариерата ми съм прекосявал през много моменти, когато са отписвали моя тим, а по-късно сме правели добра поредност от победи. Оптимист съм, просто би трябвало да стартираме да побеждаваме в дербитата. Вярно е, че не ги губим, само че загубихме много точки против така наречен по-слаби тимове. Можем да ги наваксаме, само в случай че победим в дербитата.

- Като централен бранител и капитан на ЦСКА ти си измежду основните виновници за серията от 9 мача без позволен гол. На какво най-много отдаваш това?
- Може шаблонно да звучи, само че отбраната стартира от нападателя. Просто целият тим стартира да играе във фаза отбрана плътно, по-агресивно. Трябва много да прибавим в нападателен проект и нещата ще се получат.

- Може би вие, бранителите би трябвало да помогнете и в нападателен проект.
-Точно по този начин. Трябва да сме по-креативни, по-бързо да изнасяме топката и да приключваме своите офанзиви. И на дербито с Левски се видя, че малко ни липсва последният пас.

- Спомена „ безконечното дерби “, само че сякаш и у двата тима като че ли имаше повече боязън да не изгубят, в сравнение с да се борят за успеха. Като че ли всички останахте удовлетворени от това тъждество – по този начин ли е?
- Не, ние след мача съжалявахме. Особено както се разви срещата, имахме обстановките да победим, само че не се възползвахме. Аз персонално се нервирам от време на време, когато имаме опция по по-добър метод да приключим офанзивите си, само че не го вършим. Трябва да се работи, по-голямо самочувствие и по-голяма отговорност в тези моменти.

- Затова ли си изпусна нервите най-после на мача?
- Да, за което скърбя. Не е окей по този метод да отвръщам. Но още в десетата минута основният арбитър спря мача и извика мен и Живко да ни предизвести, че ще изгони състезатели от двата тима, в случай, че мачът си върви обикновено. Това също не го разбирам. Просто му споделих да пуска по-свободна игра, с цел да може да има някакъв темп в това дерби, да има по-бързи офанзиви и да им е по-интересно на феновете.

- Между другото това става хронична уязвимост на българския футбол – съдията от боязън да не сбърка накъсва играта. Застрахова се и просто не се получава мач.
- Не го споделям единствено аз. Треньорът на Черно море Илиан Илиев имаше искания, че непрекъснато се отсъждат фаулове, всяко единоборство се свири. Това не оказва помощ на българския футбол. Нали желаеме да се доближаваме до Европа – би трябвало да е по-бърз.

- Купата на България става ваш главен приоритет. Преди година ти към този момент тренираше с ЦСКА, само че нямаше контракт. Къде „ аленият “ отбор сбърка в полуфиналите с Ботев (Пд) и какво не би трябвало да прави в този момент в шампионата, в случай че желае да завоюва трофея?
- Тогава тимът сбърка във фаза отбрана. Доста обикновени голове още в Пловдив. След това на „ Българска войска “ игра доста мощно, само че отново позволи доста лесни голове. И в последната минута от статично състояние с двама индивида повече… Доста груби неточности, което им костваше един край и може би взимане на Купата на България.

- Валентин Антов е светлият лъч измежду младите българи в ЦСКА. Използвахте го повече като халф, само че очевидно силата му е като централен бранител. Какво мислиш за него и от твоите 34 години какво би го посъветвал?
- Той е много добър гений, който доста работи. Изключително съществено момче. Дори не мога да намеря подобаващи думи да го съветвам, тъй като в негово лице виждам едно извънредно съществено момче, което е поело пътя си на професионален футболист, знае какво желае и къде желае да отиде. Пожелавам му само да е жив и здрав. Той персонално от препоръки не се нуждае. Доста съществено и работливо момче. Знае какво желае да реализира. Също по този начин имаме други млади футболисти, за които занапред ще се заприказва. Надявам се да им се дава повече късмет. Това е пътят – да не се главозамайват и да гонят фантазиите си.

- Синът ти Димитър е на 12 години. Кое избира - топката или мобилния телефон?
- И двете, в случай че би трябвало да съм почтен. Ако не е на подготовка, ще е пред компютъра или с телефона. Но очевидно това е заболяването на 21-ви век на младежите.

- Дълги години работи с началник Гриша Ганчев - имал ли си проблеми с него? Как сте се разбирали?
- Когато страните са правилни и всичко е тъкмо, не може да става дума за каквито и да било проблеми. Той е измежду дребното хора в българския футбол, който е извънредно правилен и държи на думата си. Пътят, който съм извървял, също е с помощта на него. Когато бях млад, те ми дадоха опция да се покажа. Просто би трябвало да си вземеш шанса.
 Ботев (Враца) - ЦСКА - София @@@
- При него два пъти беше първенец в Литекс. Сега вярваш ли, че ще дочакаш като състезател и успех с ЦСКА?
- Това е най-голямата ми цел. Затова и се завърнах в България. Особено фенската маса, която имаме. Наистина е прелестно да играеш в ЦСКА. Хората имат огромни упования. Точно това е моята фантазия – да завърша кариерата си с купа или купа.

- Как се усещаше в Русия? Много сполучлив интервал в твоята кариера имаше там. Къде бе най-трудно и къде се усещаше най-щастлив?
- Най-щастлив се усещах в Амкар (Перм), тъй като не е загадка, че имаше още трима българи. Още в първия ден почувствах, че това е моят тим. Тук е моментът да благодаря и на Захари Сираков, и на Георги Пеев, тогава и Благо Георгиев беше в тима. Българи, които ми подадоха ръка и още от първия ден давах най-хубавото от себе си.

- Кое е по-различното и в какво изоставаме от тимовете и шампионатите, в които си бил?
- Динамиката и тактическата дисциплинираност. Примерно в Лига Европа на моменти Лудогорец владееше по-дълго топката от Интер, само че бяхме очевидци по какъв начин се пази италианският отбор, каква тактическа дисциплинираност има. Дори нападателят им Алексис Санчес беше в наказателното поле да лишава топката. Просто по-голяма тактическа дисциплинираност и физически също би трябвало доста да се работи.

- А видя ли по какъв начин се пестят италианците? Играят толкоз, колкото им би трябвало.
- Не, не се пестят, просто играят вярно. Затварят пространствата. Гледах пробив на Лудогорец и в случай че Интер се пестеше, нямаше да са девет индивида в своето наказателно поле, а след 10 секунди да са осем индивида в наказателното поле на Лудогорец. Просто хората играят вярно – вярно се движат по терена, затварят пространствата и във фаза офанзива си осъществят ситуациите. Имат класата.

- На нас ни се коства, че в италианското състезание се раздават повече, в сравнение с в този мач.
- Не мисля, че могат да подценят в 1/16-финал в Лига Европа, който и да е противник. Като знаем работата на треньора им Конте, надали би позволил да се подцени подобен мач. Това е персонално мое мнение.

- Завършваме с персонални въпроси. Кажи нещо за фамилията си. Къде обичате да почивате, въобще остава ли ти време за това?
- Това беше повода, поради която желаех да се прибера в България, тъй като синът ми и щерка ми към този момент са възпитаници и желаех да съм по-близо до тях. Изключително ми е прелестно, когато се прибирам у дома в Благоевград, който е на 50 минути от София. Използвам всеки комфортен миг да съм с тях, тъй като децата порастват и един ден ще поемат по своя път.

- Да не повлияе единствено тази непосредственост до София на школата в Благоевград и да спре да дава гении. Може би тази непосредственост да опорочи нещата – малко „ черен комизъм “…
- Има искрица вяра. В Пирин стартират да обръщат внимание на детско-юношеската школа. Появи се вложител. Надявам се нещата да се трансформират и да се подобрят.

– Кое от топ шампионатите на света ти е обичано и какъв се виждаш след края на кариерата? Не ти намекваме за край, в Италия да вземем за пример играят до 40 години…
- Помня преди време, когато Лотар Матеус беше народен селекционер и ни даваше образец със себе си по какъв начин на 33 години скъса ахилес, а след това се завърна, завоюва Шампионска лига и „ Златната топка “ като централен бранител. На позицията, на която играя, в действителност ми доставя наслаждение. Разбира се, уповавам се да играя по-дълго.

- Още не си мислил какво ще правиш след края на кариерата?
- Определено желая да стана треньор. Харесва ми. Обичам да работя с хората. Мисля, че имам и някои визии. Така че като му пристигна времето…

- А обичаното ти състезание?

- Английското.
efbet Лига 23 кръг, събота 29 февруари  Царско село 2:1краен резулат  ЦСКА-София
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР