Капитанът на Дунав Диян Димов ще спре със своята активна

...
Капитанът на Дунав Диян Димов ще спре със своята активна
Коментари Харесай

Капитанът на Дунав сложи край на състезателната си кариера

Капитанът на Дунав Диян Димов ще спре със своята дейна спортна кариера и ще отстъпи капитанската лента още преди пролетния полусезон на Втора лига. Димов обаче няма да се отдръпна от Дунав, а ще се концентрира напълно върху управителната си позиция в клуба.

Днес решението бе обявено на всички футболисти от представителния тим на “драконите ”, като то не идва като изненада, защото бе подготвяно дълго време от самия футболист. Първоначалното желание на Димов бе да се отдръпна в края на сезона, само че след консултация с медицински експерти бе преценено, че е по-добре това да се случи още в този момент предвид на дълготрайното му здраве.
 Вече може да спечелите 200 000 лв. от Sportal.bg в новата секция Вече може да спечелите 200 000 лв. от Sportal.bg в новата секция " Домът на почитателите "
“Истината е, че ще ми е доста тежко първоначално, тъй като към този момент 30 години играя футбол, упражнявам всеки ден и това за мен е метод на живот 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Вече бях решил, че ще се отдръпва в края на сезона, само че в този момент след съвещания преценихме в допълнение, че няма смисъл, тъй като просто няма да мога да бъда от помощ на тима. Може да се каже, че отложих с две години този миг, с цел да мога да оказа помощ на Дунав да се върне назад в професионалния футбол, а си мечтаех и в случай че имаме шанс да стигна още веднъж до Първа лига преди да приключа с футбола. Сега ще се боря това да се случи в друга роля. Има един мач, който всеки от нас е изгубил авансово и това е този против времето. Може единствено да отлагаш, само че моментът постоянно неизбежно настава. ”.

Диян Димов има над 417 срещи в професионалния футбол, като дебютира в мъжкия футбол като състезател на Дунав през сезон 2003/2004 едвам на 16 години. Кариерата му от този момент е съвсем непроменяемо обвързвана с русенския клуб, като за доста малко пази екипите на Бенковски Бяла, Лудогорец Разград, Светкавица Търговище, Етър Велико Търново и ЦСКА 1948.

Като капитан на клуба съумя да извърши една отколешна фантазия нацяло Русе, а точно Дунав да се завърне в елита след 25-годишно спиране. След това отборът стигна и до четвърто място и Лига Европа.

Кариерата му обаче е белязана от възходите и паденията на самия клуб, който той в никакъв случай не изостави в потребност. След катаклизмите в тима през 2020-а година вместо да продължи другаде в професионалния футбол, Димов отхвърли предложения за много по-добри параметри и се завърна в клуба като футболист и началник, започвайки от нулата.

“Много тежко претърпях този интервал, тъй като единствено допреди няколко месеца играехме с Левски, ЦСКА, преди този момент стигнахме до Лига Европа. Буквално се сринахме до равнище да падаме от Черноломец или Шумен с 6:1, с цялото дължимо почитание към тези тимове. В този миг имахме единствено една упоритост, да изкараме клуба от този призрачен сън допустимо най-бързо. И успяхме да го създадем, не и без много опасности, тъй като на моменти бяхме и сами в това предизвикателство. Сега най-малко сме още веднъж в професионалния футбол и който каквото ще да приказва, нещата са доста разнообразни от Трета лига. “

За това кой мач ще помни постоянно, Диян Димов е безапелационен:  “Има един мач, който за мен е над всички останали – това беше успеха над ЦСКА-София с 2:0. Още играехме в Разград, целият Русе се беше изсипал на стадиона. Атмосферата беше невероятна. Още са ми като на лента тези луди 2 минути, в които Васко Шопов и Антон Огнянов вкараха двата гола. Искам да видя Дунав още веднъж по този начин. ”

За своето бъдеще Димов е безапелационен, че остава във футбола и ще се концентрира върху развиването на клуба в състезателен проект.

“Дунав израстна доста като клуб в последните две години и истината е, че става все по-тежко за всички. Сега сме още веднъж в временен интервал и се мъчим да подготвим целия клуб за идващото ходило на развитие на терена и отвън него. Дунав напълно зависи от рекламодатели, посещаемост и това какъв брой е сполучлив на терена. За нас тематиката за изкачването към идващото равнище в идващите 1-2 сезона е въпрос на оцеляване като клуб, а и с цел да се развие целият този план освен към мъжкия тим, а и по-надолу. Един мъжки тим не може без добра школа, само че и една школа не може да е добра без добър и конкурентен мъжки тим. Двете неща са взаимно свързани. Като цяло мисля, че предстоят съществени промени в целия клуб и в отношението на всички към него, с цел да осъществим това, което имаме като концепция. ”

Спортно-техническият шеф на клуба Светлин Симеонов също става очевидец на неговата кариера и има какво да показа като негов някогашен съотборник:  “Диян Димов е институция за футбола в Русе. Бях в тима, когато той се завърна като млад състезател и още тогава си личеше, че той ще е от идната генерация водачи на този тим. Лично аз съм много печален за това, че той стопира с футбола, тъй като към този момент рядко се срещат такива експерти както на терена, по този начин и отвън него. Това е човек, който е постигнал всичко в кариерата си със свиреп труд и всички ние му изискуем една голяма благодарност. Аз като футболист съм минал пред много тимове на относително положително равнище и съм играл с доста положителни футболисти. Не са доста обаче тези като Диян Димов, за които мога да кажа, че е било същинска привилегия за мен да бъда с паралелно до тях. От оптимистичната страна, в този момент неговият дух, неотстъпчивост и упоритост ще продължат да работят за Дунав. ”

В последния си ден като капитан и футболист на “Дунав ”, Димов има особено обръщение на първо място към младите футболисти в клуба:  “Момчета, желая да разсея една илюзия, че футболът в действителността е това, което виждате по малкия екран и обществените мрежи – коли, пари и разкош. Ако това е вашата мотивация да играете футбол, по-добре спрете още в този момент, тъй като истината е доста друга. Най-вероятно ще започнете от доста ниско равнище, ще играете на неприятни терени. Ще се наложи да влезете в доста борби. Ще би трябвало да се трудите свиреп – тренировки нон-стоп, прецизен режим отвън терена – хранене, спане, хидратация, стречинг. Ще има доста ограничения. И даже всичко това може да не е задоволително. Но в случай че сте съществени, в случай че в действителност желаете да станете футболисти, то един ден футболът ще ви се отблагодари обилно за всяка компликация, която сте изпитали и всяка болежка, която сте изтърпяли. През моята кариера съм имал едно мето – “футболът в никакъв случай не може да го излъжеш ”. Там на терена се вижда всичко и всеки получава заслуженото – и за положително, и за неприятно. ”

Новият капитан на “драконите ” също е към този момент прочут и ще бъде разгласен през днешния ден от 20:00 в формалната фейсбук страница на клуба.

" Домът на Феновете " е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето наличие и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР