Капитанът и вторият пилот на самолет, борещ се с горски

...
Капитанът и вторият пилот на самолет, борещ се с горски
Коментари Харесай

Самолет се разби при гасене на пожар в Гърция, 10% от Родос са изпепелени

Капитанът и вторият водач на аероплан, борещ се с горски пожари в Гърция, са починали, когато самолетът им се разруши на остров Евия, до момента в който се опитваше да потуши пожар, оповестиха военновъздушните сили във вторник.

Държавната телевизия ERT сподели фрагменти на самолета, който пуска вода над огън, удря се в дърво, преди да се разбие в бездна и да избухне в пламъци.

Двамата военни водачи - на 34 и на 27 година са починали. Министърът на защитата Никос Дендиас разпореди тридневен печал във въоръжените сили.

Френският президент Еманюел Макрон също им отдаде респект, който сподели, че " мислите му са със фамилиите на екипажа, техните близки и гръцкия народ ".

" Нашата поддръжка е за героите, които в Гърция, Франция и на всички места другаде рискуват живота си всяко лято, с цел да гасят пожарите ", написа Макрон.

По-рано военновъздушните сили оповестиха, че случаят е станал в 15.05 ч локално време в Платанистос в южната част на остров Евия, близо до Атина. Двамата летци, управлявали аероплан CL-215, са от 355-та тактическа транспортна ескадрила, оповестява в. " Катимерини ".

Пожарите се разрастват, още евакуации

Властите приканиха хората в десетки селища в южната част на Родос и на остров Корфу, да се изтеглят, изпращайки им известия посредством номера за незабавни повиквания 112 във вторник.

Пожарникари, полиция, елементи за гражданска отбрана, както и поданици и доброволци се борят с огромен горски пожар в североизточната част на Корфу, написа " Катимерини ".

 Пожарите на Родос, които бушуват на острова от сряда, към този момент са изпепелили 10% от територията му
© Reuters

Пожарите на Родос, които бушуват на острова от сряда, към този момент са изпепелили 10% от територията му

Условията край селата Сики и Имеролия се дефинират като извънредно тежки, а в село Луцес огненият фронт към този момент е навлязъл в дворовете на къщи и е унищожил дърводелска работилница.

Цистерни и селскостопански транспортни средства от прилежащите региони се събраха, с цел да доставят вода в засегнатите региони, до момента в който коли за спешна помощ и лекари са на крайник, с цел да окажат помощ на нуждаещите се, защото въздухът е изпълнен с гъст пушек.

По-рано туристите, които са били в засегнатите региони към Луцес, са били евакуирани в локалното кметство в Ахарави.

 " Лодкарят на мъртвите " донесе нов температурен връх в Гърция

Говорейки пред " Катимерини ", кметът на Северен Корфу, Йоргос Машимарис, сподели, че " обстановката в Луцес е трагична. Огънят изгаря къщи и се опитваме да убедим последните поданици да изоставен. Някои от тях спасяваха животните си до последния миг ".

Прокуратурата стартира следствие за аргументите за пожарите и готовността за реакция на управляващите на Родос, където по информация на тв ERTоколо 10% от площта на острова е изгоряла.

 Сателитна фотография на пожарите на Корфу
© Reuters

Сателитна фотография на пожарите на Корфу

Лефтерис Лаудикос, чието семейство има дребен хотел в морския курортен град Киотари, един от епицентровете на пожара през уикенда, сподели, че неговите 200 посетители - основно от Германия, Англия и Полша, са евакуирани в коли чартърен.

" В събота, когато видях вятъра и че нямаше самолети, споделих на всички " ще изгорим през днешния ден ", сподели той.

Родос, един от най-големите острови в Гърция, притегля към 1.5 милиона задгранични туристи през летните месеци.

 Близо 20 хиляди туристи и поданици са евакуирани в Родос поради пожари Близо 20 хиляди туристи и поданици са евакуирани в Родос поради пожари

Около 20 000 души трябваше да изоставен домовете и хотелите в Родос през уикенда, когато пъкълът се популяризира и доближи крайбрежните курорти на зеления югоизток на острова, откакто овъгли земята, умъртви животни и повреди здания.

Повече от 2000 летовници се завърнаха вкъщи със самолетИ в понеделник и туроператорите анулираха идните пътувания. TUI приключи полетите до Родос до петък. Най-голямата ваканционна компания в Европа заяви, че към неделя вечер на острова е имало 39 хиляди нейни клиенти на Родос.

 Масова евакуация: самолети прибират туристи от Родос поради пожарите Масова евакуация: самолети прибират туристи от Родос поради пожарите

През последните седмици в Гърция бяха следени екстремални температури, които се чака да продължат до сряда, надхвърляйки тук-там 44 градуса по Целзий.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР