Канцлерът на Германия Ангела Меркел допусна възможността за предприемане на

...
Канцлерът на Германия Ангела Меркел допусна възможността за предприемане на
Коментари Харесай

Меркел заговори за нови санкции срещу Русия заради Скрипал

Канцлерът на Германия Ангела Меркел позволи опцията за предприемане на спомагателни наказателни ограничения против Русия в отговор на офанзивата с нервнопаралитично вещество против някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал в британския град Солсбъри, оповестява "Ройтерс ".

Меркел посочи по време на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, че общността ще се стреми да работи единно по въпроса.

"Решени сме да действаме дружно, с езика, който използвахме тук, само че също по този начин вероятно посредством спомагателни ограничения ", акцентира Меркел в края на първия ден на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел.

Междувременно европейските водачи взеха решение посланикът на Европейски Съюз в Москва да бъде отзован за съвещания във връзка със случая Скрипал. Разговорите продължиха до късно през тази нощ. Отзоваването на посланика - немския посланик Маркус Едерер, е алегоричен жест на взаимност с Англия. Новината беше обявена от холандския министър председател Марк Рюте.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск огласи общата позиция на европейските сътрудници по случая: страните от Европейски Съюз считат за "крайно евентуално " Русия да е виновна за нападението и са обединени в заключението си, че няма друго безапелационно пояснение.

"Безусловно поддържаме Обединеното кралство пред лицето на това смело предизвикателство към груповата ни сигурност ", се споделя в взаимно изказване на водачите на страните-членки, което беше публикувано след полемиките.

В обръщението си към европейските водачи английският министър председател Тереза Мей съобщи, че Русия не почита националните граници и че нарушаването на нормите на интернационалното право то страна на Москва е офанзива против самите основи на европейската народна власт.

"Като демократична европейска страна Англия ще застане един до друг с Европейски Съюз и НАТО, с цел да се бори с тази опасност. Заедно ще реализираме триумф ", акцентира Мей.

Няколко страни от общността разискват отзоваване на посланиците си от Москва или изгонване на съветски дипломати, заяви организация "Франс прес ", базирайки се на участник в срещата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР