Кандидатурата на България за член на Съвета на ООН по

...
Кандидатурата на България за член на Съвета на ООН по
Коментари Харесай

Мария Габриел представи кандидатурата на България за член на Съвета на ООН по правата на човека

Кандидатурата на България за член на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида в интервала 2024-2026 година показа през днешния ден вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Винаги сме отстоявали отбраната на правата на индивида като главен приоритет на българската външна политика. През годините интензивно сме работили за укрепването на мултилатерализма и за построяването на обективен интернационален ред, който слага правата на индивида в центъра си, сподели Габриел.

Тя означи, че това е станало изключително видно по време на първото участие на страната ни в Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида 2019 – 2021 година, когато с напъните на страната ни е призната резолюция, насочваща вниманието върху децата с увреждания за реализирането на техните права посредством включващо обучение.

Габриел уточни, че като предстоящ член на съвета, България си слага четири уговорката - ограничения и политики, ориентирани към битката с всевъзможни форми на дискриминация и нетолерантност; поощряване включването на управителни позиции на дами и девойки във всички сфери на живота; отбрана на правата на децата, в това число правото на повсеместен достъп до обучение за всяко дете; присъединяване в интернационалните старания в битката против дезинформацията, поощряване на свободата на медиите и отбрана на публицистите.

Вицепремиерът и външен министър съобщи, че за реализирането на тези задължения страната ни ще разчита на останалите страни членки на Организация на обединените нации, представители на гражданското общество, обществените сътрудници.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР