“ кандидатства за финансиране на проекта за разширение на подземното

...
“ кандидатства за финансиране на проекта за разширение на подземното
Коментари Харесай

308 милиона евро за разширението на газовото находище в Чирен

“ ” кандидатства за финансиране на плана за уголемение на подземното газово вместилище в Чирен, оповестиха от компанията. Във вторник е подадено планово предложение за отчасти финансиране на разширението по Механизма за свързване на Европа. Бъдещата инвестиция е на обща стойност 308 млн. евро, “ ” оповестява, че ще се кандидатства повече от половината от тази сума да е европейско финансиране.

Разширението на единственото в страната газово вместилище е несъмнено от Европейската комисия за план от “общ интерес ” за Европейски Съюз във всички оповестени досега описи. Този статут е едно от условията за допустимост за приемане на финансиране по механизма. В началото на годината беше приключено едно от най-важните предпроектни изследвания за разширението – 3D сеизмичните изследвания на чиренската структурa, които Механизмът за свързване на Европа съфинансира с 50% от допустимите разноски.
 Лидери в бизнеса подадоха 11 предложения за българо-сръбската газова връзка и три за „ Чирен “ Лидери в бизнеса подадоха 11 предложения за българо-сръбската газова връзка и три за „ Чирен “
Лидери в строителния бизнес в България и Европа подадоха 11 предложения за планиране и създаване на междусистемна газова връзка България-...

Разширяването на газовото вместилище в Чирен ще разреши увеличение на размера на дейния газ до 1 милиарда куб. м, при 550 млн. куб. м. Дневният потенциал на рандеман ще се усили до 10 млн. куб. м дневно, а на нагнетяване - до 8 млн. куб. м. Сега оптималният рандеман е 3,82 млн. куб. м, а оптималният дневен потенциал за нагнетяване - 3,2 млн. куб. м. Постигането на тези цели ще стане допустимо посредством прокарването на 10 нови високопродуктивни експлоатационни сондажа и 3 нови наблюдателни сондажа и газопроводна връзка със съществуващата газопреносна инфраструктура.

Увеличаването на потенциала на хранилището ще насърчи търговията с природен газ, ще подтиква конкуренцията и ще усъвършенства ликвидността на газовия пазар в страната и района. Реализацията на плана ще способства за повишение на сигурността на доставките и възстановяване на пазарната интеграция в Югоизточна Европа, оповестяват от “Булгартрансгаз ”. Газовото вместилище в Чирен е несъмнено за народен обект с решение на Министерския съвет, а разширението му е и предпочитан план за самодейността “Три морета ”. Очаква се резултатите от оценяването на плановите оферти да бъдат оповестени при започване на 2022 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР