Кандидатите за съдебни заседатели за Окръжен съд - Плевен и

...
Кандидатите за съдебни заседатели за Окръжен съд - Плевен и
Коментари Харесай

Още седмица кандидатите за съдебни заседатели в Окръжния и Районен съд-Плевен подават документи

Кандидатите за правосъдни заседатели за Окръжен съд - Плевен и Районен съд - Плевен, имат още единствено седмица, с цел да аплайват и по двете процедури. Документите се подават в деловодството на Общински съвет - Плевен в период до 21 юли 2023 година /включително/.

Общинският съвет започва процедурите със свое решение, признато на постоянното съвещание в края на м. юни. Избрана е 7-членна краткотрайна комисия за осъществяване и на двата избора, одобрени са и мостри на нужните документи. От региона на локалния парламент следва да бъдат определени общо 174 правосъдни заседатели за двете правосъдни инстанции - 75 за Окръжния съд и 99 за Районния.

Комисията ще извърша инспекция на документите на претендентите, след което ще изготви отчет и лист с позволените. Списъкът и съответната съпътстваща документи за всеки един претендент ще бъдат оповестени на интернет страницата на Общински съвет - Плевен, минимум 14 дни преди датата на чуването по член 68а от Закона за правосъдната власт.

Изслушването на позволените претенденти ще се организира в намерено съвещание на Комисията, като отчетът от този стадий също ще бъде качен на интернет страницата на Общински съвет - Плевен.

Финал на процедурата е правене и внасяне в Общинския съвет на докладна бележка с план за решение за установяване на правосъдните заседатели надлежно при Районен съд - Плевен, и Окръжен съд - Плевен, за мандат 2024 година - 2028 година.

Определеният период за привършване работата на краткотрайната комисия е 18 август 2023 година

Съгласно Закона за правосъдната власт, правосъдни заседатели могат да бъдат дееспособни български жители, които дават отговор на следните условия:

- възраст от 21 до 68 години;

- с сегашен адрес в община Плевен, която попада в границите на правосъдния район;

- имат приключено минимум приблизително образование;

- не са осъждани за съзнателно закононарушение, без значение от реабилитацията;

- да не страдат от душевен заболявалия;

- да не са правосъдни заседатели в различен съд;

- да не са общински съветници от правосъдния район;

- да не вземат участие в управлението на политическа партия, коалиция или организация с политически цели;

- да не работят в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в правосъдния район;

- да не е избиран за правосъден заседател повече от два поредни мандата към същия съд.

- малко 10 на 100 от лицата, които се включват в листата за правосъдни заседатели за съответния съд, би трябвало да имат подготовка в региона на педагогиката, логиката на психиката и обществените действия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР