Кандидатите за министри в новото коалиционно правителство дадоха първи заявки

...
Кандидатите за министри в новото коалиционно правителство дадоха първи заявки
Коментари Харесай

Първите заявки на кандидатите за министри – за Гешев, “Хемус“, училището, е-управлението

Кандидатите за министри в новото съдружно държавно управление дадоха първи поръчки за работата си в бъдещия кабинет, който се чака да бъде гласуван в понеделник на съвещание на Народното събрание.

На въпрос по какъв начин ще работи с основния прокурор Иван Гешев препоръчаната за правосъден министър Надежда Йорданова, съобщи, че това ще се види още в идващите дни.

“В рамките на пълномощията си, аз в случай че бъда определена като министър на правораздаването, а и като жител, ще не преставам да упорствам, че той би трябвало да е регистриран и да носи отговорност. Аз ще упорствам прокуратурата да предложи действителен програмен принцип в реформирането на своя бюджет с действителни индикатори, които да бъдат проследими”, съобщи Йорданова.

“Първите законодателни ограничения, които ще предложим, са по отношение на промените в статута на Висш съдебен съвет, ограничение пълномощията на основния прокурор, закриване на спецсъдилищата, преструктуриране на КПКОНПИ, тъй че да не бъде бухалка на властта, а действителен противокорупционен орган, тъй че всичко ще следва и ние сме подготвени за огромна, висока скорост”, уточни тя.

Тя регистрира, че нейният сектор е един от секторите, в които са фокусирани очакванията на хората. По думите ѝ това е изцяло разбираемо, “защото всички бяхме на улицата точно с искане за по-голяма справедливост”.

“Нашият главен фокус ще бъде индивидът като персона, като създание, да бъде в центъра на правораздаването, а правораздаването да бъде правдивост, а не война на клики, едни да си запазят властта, а други корупционните практики. Това е един от методите да преучредим публичния контракт и да върнем доверието на хората, както в парламентаризма, по този начин и в дръжавните институции”, разяснява Йорданова.

Ще дам своя принос за това да се случат упованията на обединението за 4-годишен цялостен мандат , съобщи от своя страна служебният министър председател и претендент за министър на защитата Стефан Янев .Той добави, че целите на Министерство на защитата касаят рационализиране на действие на системата, методът на взимане на решенията и главните проблеми, които стоят пред Въоръжените сили да получат своето развиване. “Темата с превъоръжаването, с нуждата за попълването на персоналния състав там, където има недокомплект. Има неотложни задания “, добави Янев.

“Ще продължим настойчиво да работим по следствието за автомагистрала “Хемус “. Това ще докара до някои промени в бъдеще в състава на някои парламентарни групи”, разгласи министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков, който е препоръчан да остане на поста.

Според Рашков целите в работата на Министерство на вътрешните работи през идващия мандат включват и следствията по огромни планове, които са стартирани преди няколко години, включително и Автомагистрала „ Хемус “.

Със основаването на Министерство на електронното ръководство ще има политическо водачество за въвеждането на електронно държавно управление, разяснява номинираният за министър Божидар Божанов пред публицисти при излизане от постройката на Народното събрание. Божанов съобщи, че това, с което ще стартират е електронната идентификация, тъй че оптимално бързо всеки български жител, да може да получи средство, с което да употребява електронни услуги. Той уточни, че следва преструктурирането на Държавната организация " Електронно ръководство " в Министерство на електронното ръководство. Отделно от това ще стартираме с редица по-бързи победи и усъвършенстването на съответни процеси - регистрация на автомобил, издаване на избрани удостоверения, тъй че избрани неща, с които хората губят време и нерви, да отпаднат, добави той. Сред последващите ограничения ще бъдат о птимизация на регистри, осведомително обслужване , които по думите на Божанов са залегнали в подписаното съдружно съглашение.

Министърът на образованието проф. Никой Денков , който също е препоръчан за оставане на поста, разяснява, че е рано да се приказва за удължение на образователната година , тъй като това е много тежък развой, обвързван е с изпитите.
Той съобщи, че в никакъв случай до момента по никакъв мотив не е казвал, че би трябвало да се анулират външното оценяване или държавните зрелостни изпити. Това би било извънредно тежък проблем за цялата просветителна система, тъй като това задава избрана мотивация за децата и родителите и също по този начин ни дава опция да разберем къде се намира просветителната система, в това число и дефицитите, които са се натрупали в това време, добави Денков. По думите му, различен е въпросът може ли да се усъвършенства форматът на тези изпити и това е въпрос, който е залегнал в съдружното съглашение. Той изясни, че не е въпрос за нова формула, а дали може да се покачат инспекциите, които са свързани не просто със зазубряне на познания, а схващане и компетентност. Денков уточни, че в съдружното съглашение е залегнал и обзор на учебниците и образователните стратегии, който ще отнеме време.

Нека да забележим по какъв начин ще се развие вълната при започване на идната година, разяснява още Николай Денков. Той уточни, че към този момент са разменили няколко думи с препоръчаната за министър на опазването на здравето Асена Сербезова, и че първата им задача е да седнат дружно с медицинските експерти и да обсъдят какъв ще бъде методът. Той би трябвало да бъде пореден, т.е. когато се направи проект, той да се съблюдава, всички да знаят какво ще се случва, добави просветният министър.

Денков разяснява, че за него не е било мъчно да се съгласи да остане на поста, тъй като има положителни връзки с Кирил Петков и Асен Василев. Ние имаме общи хрумвания за развиване на България, сподели той. Като първи приоритет Денков уточни качеството на образованието, качеството на висшето обучение, на научните проучвания, а като различен приоритет - професионалното обучение, освен, тъй като по думите му трябват фрагменти на стопанската система, а тъй като има деца, младежи, които нямат афинитет към академично развиване.

Номинираният за вицепремиер и министър на околната среда Борислав Сандов едно от първите неща, с които ще се захване като министър на околната среда и водите, е прозрачността . " Искам всяка една процедура, която се намира в районната ревизия по околната среда и водите да бъде в обществени регистри, с цел да можем да не разбираме за някои планове, незабавно откакто дойдат багерите ", сподели Сандов.

Той съобщи, че ще взе участие в Съвет на министрите по околна среда на 20 декември в Брюксел, където ще се опита да извоюва прочут толеранс за България. " Искам да дам знак и да ни бъде даден толеранс, с цел да можем да променим курса и България, тъй че да не е от двойкаджиите, когато приказваме за околна среда и води ", добави той.

Имам мощната мотивация да работя в тази сфера, която ми е поверена и се надявам, че ние ще можем доста скоро да покажем, че България може да бъде с доста по-добър имидж пред света и доста по-добра страна за живеене.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР