Кандидатите за кмет на община Кюстендил Кристиян Иванчов, Огнян Атансов,

...
Кандидатите за кмет на община Кюстендил Кристиян Иванчов, Огнян Атансов,
Коментари Харесай

Кандидат кметове на община Кюстендил подадоха жалба за нарушения в изборния процес

Кандидатите за кмет на община Кюстендил Кристиян Иванчов, Огнян Атансов, Йордан Тодров и Катя Николова подадоха тъжба до ЦИК, Министерство на вътрешните работи,ДАНС,Окръжна прокуратура, ОД на Министерство на вътрешните работи Кюстендил, Държавна организация Национална сигурност за нарушавания в изборния развой.

В щаба на Продължаваме промяната тази заран са алармирани за нередности при съхранението и обработката на изборните бумаги при съхраняването им в общинска администрация Кюстендил.

„ Ние сме обединени от концепцията за осъществяване на почтен избирателен развой, без дейности с които ще бъдат опорочени изборите авансово “,заяви Иванчов. Сутринта те са алармирани от техни членове от ОИК,че при отварянето на помещението, където се съхраняват бюлетините не е участвал член на ОИК.

„ Подавам сегашния сигнал за това, че на 26.10.2023 година общинска администрация Кюстендил е разпечатилапомещението,в което се съхраняват изборните бумаги и материалии ги е разпределила по чувалите, предопределени за СИКбез наличието на упълномощените представители от ОИК–Кюстендил.Председателятна ОИК Кюстендиле разпоредил на зам. ръководителя Владимир Миланов да отиде и да участва на разпечатването на помещението, както и при разпределението на техническите средства по чувалите. Видно от Протокол № 28 от 26.10.2023 година в 17:30 ч. зам.председателя Владимир Миланов е участвал на съвещание на ОИК Кюстендил. Това значи, че при отворено помещение за предпазване на бюлетините не е участвал представител на ОИК.

В тази връзка апелирам да бъде осъществена инспекция по отношение на осъществените дейности от страна на администрацията на Община Кюстендилпо разпределение на техническите средства по чувалите и запечатването им, както и по това кой член на ОИК е участвал на отварянето на помещението,а също по този начин и кой е участвал по време на дейностите на администрацията и кой е участвал на запечатването на помещениетослед отварянето му.Гореописаното може да бъде тествано, посредством системата за видеонаблюдение на Община Кюстендил.Моля да разпоредите на ОИК Кюстендил цялостна инспекция на помещението и квалифицираните чували.

В допълнение Ви сигнализираме, че на образованието проведено за членове на СИК от ОИК Кюстендил, председателятна комисията господин Венцислав Механджийски е дал инструкции, че след привършване на преброяването на бюлетините и оформянена изборните бумаги, членовете на СИК не би трябвало да чакат представители на ОД на Министерство на вътрешните работи Кюстендил, а може да потеглят към ОИК Кюстендил, без защита.

В тази връзка апелирам категорично да укажете на ръководителя на ОИК да даде инструкции до всички членове на СИК на територията на Община Кюстендил, че без представител на органите на Министерство на вътрешните работи не следва да потеглят към пространствата на ОИК Кюстендил.За нас това е остро нарушаване на практиката и на наредбите на Изборния кодекс “, съобщи Иванчов.

В жалбата се обръща внимание, че е направенаорганизация от ръководителя на ОИК Кюстендил, на всяка една секционна избирателнакомисия да бъдат давани по два чувала вместо по един, както е по указания, което е причина за нарушениянаизборното законодателство.

„ Досега това не е правено, до момента на всички парламентарни избори инструкциите са ясни за предоставяне на СИК по 1 чувал. Към сегашния миг ОИК е подхванал дейности по предоставяне на секционните комисии по два чувала, не знаем какви са претекстовете за това решение.Ние сигнализираме ръководителя на ЦИК за това решение на ОИК Кюстендил.Имаме данни, че в ОИК Дупница има същите дейности от страна на членове на ОИК. Ние държим при определяне на обстоятелствата да се употребява наличното виеонаблюдение в постройката на община Кюстендил, което може да откри наличието на членове на ОИК, както при отварянето на помещението, където се съхраняват изборните бумаги, по този начин и при неговото запечатване “, сподели още Иванчов.

„ Обединили сме се част от претендентите за кмет на община Кюстендил да дадем опция за почтен избор, който да се организира почтено, мажоритарно,съобразно българското законодателство и най- достойния да завоюва.Виждаме,че се пробват да се направи по този начин, че посред ни да има разправии, само че когато приказваме за почтеност на вота, ние би трябвало да сме неговите стожери. Наш дълг е, даже и съперници, ние да се обединим и да установим дали това е по този начин,ако е по този начин да го предотвратим “, съобщи претендентът за кмет Йордан Тодоров.

Ако изказванията бъдат потвърдени претендентът за кмет инж.Отнян Атанасов упорства за отваряне на всички чували и инспекция на изборните материали.

„ Моето гледище като претендент за кмет е:За да има почтени избори, не би трябвало да има никакво подозрение за провеждането им.Тук с изключение на подозрение, очевидно има и доказателства, заради което упорствам виновните институции първо да изискат записите от община Кюстендил, община Кюстендил е оператор на персонални данни и записите за годни за доказателствен материал.

Да се направи инспекция в какъв брой СИК в страната има предписание да се дават по два чувала.На територията на нашата област има единствено две общини- Кюстендил и Дупница и да се изиска това да бъде прекратено и да бъде единствено един чувал, тъй като по- елементарно може да се направи операция в случай че бъдат два чувала.Трета стъпка, която упорствам да бъде откакто се откри дали представителя на ОИК е бил по време на раздаването на материалите, което е допустимо единствено в случай че е бил клониран.Да се направи фактическа инспекция, а не по документи и от видеозаписите да се види дали участва единствено на отключването на стаята и си е тръгнал, да се види дали има протокол и да се види дали е подписан,че е участвал при разпределението на материалите. Ако има подобен протокол, а на видеонаблюдението се вижда,че това не е по този начин,да се разпореди отваряна на всички чували и инспекция на материалите, да се ревизират номерата на бюлетините, тъй като една бюлетина да липсва потегля индианската нишка “,заяви инж.Атанасов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР