Кандидатите за кмет на Истанбул се сблъскаха в неделя в

...
Кандидатите за кмет на Истанбул се сблъскаха в неделя в
Коментари Харесай

Разгорещен дебат на кандидатите за кмет на Истанбул

Кандидатите за кмет на Истанбул се сблъскаха в неделя в исторически ефирен спор , първият откакто партията на Реджеп Ердоган пристигна на власт през 2002 година , съобщи Агенция Франс Прес.

Кандидатът на ръководещата Партия на справедливостта и развиването Бинали Йълдъръм, лоялист на Ердоган и някогашен министър председател, се изправи против опозиционния претендент на Републиканската национална партия Екрем Имамоглу.

Istanbul mayoral debate in progress. They say whoever wins Istanbul wins the whole country. pic.twitter.com/gKkIG1xVap
— RoughChop Ottawa (@RoughChopOttawa) 16 юни 2019 година
Дебатът се организира седмица преди повторното гласоподаване на 23 юни.

ПСР претърпя шоково проваляне на локалните избори на 31 март в Истанбул и Анкара, откакто партията и нейните прародители ръководят двата града от 1994 година насам.

Имамоглу, някогашен регионален кмет, завоюва с към 13 000 гласа против Йълдъръм .

Най-висшият изборен орган на Турция разпореди провеждането на изборите в Истанбул след тъжба от страна на ПСР , които твърдяха, че има подозрителни гласове и нередности.

Йъллдъръм твърди, че гласовете са били откраднати от него.
 Опозицията се сплотява в Истанбул против Ердоган
Опозицията се сплотява в Истанбул против Ердоган

Нови кметски избори в мегаполиса

Но Имамоглу настоя, че е " определен за кмет ", добавяйки, че има битка за правата на 16 милиона, които са били конфискувани ".

Разискването бе първото от октомври 2002 година, когато Ердоган и водачът на КНП Денис Байкал взеха присъединяване в сходно събитие преди общите избори през ноември същата година.

Дебатът продължи съвсем три часа и се излъчваше онлайн по главните новинарски канали.

Имамоглу удари в ПСР, като сподели, че може да дава обещания на гласоподавателите, само че защото партията към този момент е била на власт от 25 години, Йълдъръм " няма право ".

Йълдъръм напомни предишното си като министър на превоза и министър-председател, в това число огромни транспортни планове в Истанбул, като да вземем за пример подземния железопътен тунел, който свързва двете страни на Босфора от октомври 2013 година

Ердоган по-рано в неделя наподобява понижи смисъла на гласуването за ПСР, като уточни, че партията управлява 25 от 39 общини в област Истанбул.

В народен проект партията му победи на вота.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР