Кандидатът за президент на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу представи видео,

...
Кандидатът за президент на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу представи видео,
Коментари Харесай

Кълъчдароглу: Ердоган обижда изселници от България

Кандидатът за президент на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу показа видео, в което съперникът му на втория кръг на президентските избори в неделя, 28 май, актуалният президент Реджеп Тайип Ердоган изрича обидни  думи по адрес на изселилите се от България турци по време на насилствената акция през лятото на 1989 година, написа Нахиде Дениз от Българска телеграфна агенция.

Във видеото, което бе публикувано и в обществените медии преди Ердоган да стане министър председател, той споделя: ”…викате ги (българските турци) да дойдат. Но тези хора са гладни. Продават дамите си, дъщерите си, карат ги да работят. Ти не си разрешил този проблем, а ги викаш да дойдат/.

Въпросното видео бе излъчено още веднъж нощес пред няколко хиляди представители на изселническите общности от България и Балканите, които участваха в “Среща на балканските и румелийските преселници ” на претендента за президент Кемал Кълъчдароглу в конгресния център Халич в Истанбул.

„ Това не е инсталиран клип /има се поради клип, който Ердоган употребява в предизборната си пропаганда против Кълъчдароглу, сякаш уличаващ го във връзки с терористичната ПКК и който в следствие се оказа, че е монтаж-б.а/. Това са думи по адрес на нашите братя от Балканите и от България, които не се предадоха на асимилаторската политика /на някогашния комунистически режим-б.а/ и поради което бяха изпратени принудително в Турция. Те пристигнаха в тези земи и се прегърнаха с нас. Не желая никой да не помни тези думи, тъй като те са  истинските притежатели на тези земи. Никой няма право да не помни тези думи, когато отива на избори ”, съобщи Кълъчдароглу.

“На срещата се стекоха огромен брой членове и симпатизанти от Истанбул, Бурса, Коджаели, Измир, Чанаккале и други области, плътно обитаеми с изселници от България и Балканите и бе доста вълнуваща ”, съобщи за Българска телеграфна агенция Сабри Мутлу, ръководител на Конфедерацията на балканските и румелийските турци.

А също и сдруженията, обединени в сдружението Балгьоч, редица асоциации за просвета и сътрудничество-на балканските турци в Авджълар-Истанбул, Дружеството Балканлълар, както и видни общественици, депутати, хора на науката, изкуството, спорта, които са с преселнически корени.

Сред гостите бе видният историк, експерт по история на Балканите, професор доктор Илбер Ортайлъ, който предходната седмица посети София.

Присъстваха и представители на институции и  граждански организации от България и Балканите, сред които бе кметът на Кърджали Хасан Азиз.

В речта си лидерката на Добра партия от шесторния опозиционен алианс Мерал Акшенер, чиито родители са преселници, изрази отвращение от битуващото в някои среди в Турция мнение, с което се прави паралел сред българските и балканските изселници със сирийските бежанци.

“Среди в ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) към този момент 21 години ни назовават преселници, бежанци, посетители. Но те позволяват груба неточност. Ние не сме посетители. Не може да ни поставяте на една карта дружно със сирийците. Ние оставихме гробовете на дедите си и се завърнахме в прародината си. Преживяхме доста драми, само че не се оплаквахме. Работихме и продължаваме да работим неуморно за просперитета на прародината ни. Но  управляващата власт има грях към нашите дами и майки, не може да ни поставяте дружно със сирийците, наркотрафикантите, незаконните мигранти ”, съобщи тя.

Кълъчдароглу подчертава на личността на Мустафа Кемал Ататюрк, създателя на Турската република. Залата бе украсена с голям брой постери на Ататюрк и популярни изречения.

Ататюрк е одобряван като знаме на изселническите организации на българските турци, от една страна тъй като е роден на Балканите, в Солун, а също и тъй като е бил боен аташе в София през 1913-1915 година

“Човек почита своята история и почита Ататюрк, създателя на нашата страна. Основата на това почитание се крие в равенството на мъжете и дамите. Свободата и икономическата самостоятелност е в основата на това почитание ”, сподели Кълъчдароглу. 

Срещата всъщност се трансформира в предизборна демонстрация на опозиционния претендент Кемал Кълъчдароглу и претендента за вицепрезидент Екрем Имамоглу с изселническите общности, пристигнали от разнообразни области на Турция в навечерието на най-критичния избор.

Сред балканските изселници максимален е броят на тези с корени от България. Около 300  хиляди души в Турция са с двойно - турско и българско поданство. Но съгласно изселническите организации жителите с преселнически корени от България в Турция надвишават един милион. Ето за какво вотът е значим за Кълъчдароглу, на тях той ще разчита и в неделя, с цел да навакса вероятно разликата от 5 пункта от първия тур, с която води Ердоган.

Срещата на Кълъчдароглу с изселниците съответства с  емблематичната за българските турци дата отпреди 34 години, 29 май 1989 г, когато Тодор Живков обществено прогони турците с думите: ”които не се усещат българи, да изоставен България ”.   

„ Ние ще отидем до урните в неделя и ще гласуваме, с цел да сменим едно властническо държавно управление посредством демократични средства. Когато създадем това, ще оставим хубав подарък в историята на международната политика. Готови ли сте да оставим този подарък? Този подарък е завещание на нашата история дружно със съдействието. Ние ще възстановим Турция, която пораства, развива се и печели авторитет от потомство на потомство, " сподели Кълъчдароглу.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР