Кандидатът за министър-председател на Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ)

...
Кандидатът за министър-председател на Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ)
Коментари Харесай

Утре гласуват правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Кандидатът за министър-председател на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) акад. Николай Денков върна на президента Румен Радев изпълнен втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление. 

Заедно с Денков на „ Дондуков “ 2 пристигнаха съпредседателите на обединението – Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Владислав Панев. В президентската институция не пристигна Мария Габриел, която, според контрактуваното сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, след девет месеца ще поеме премиерския пост. 

Преди връщането на мандата президентът и излъченият за министър председател не се ръкуваха. Двамата направиха къси изказвания. 

Всички имаме потребност от усмиряване на обстановката, сподели Николай Денков

Мисля, че всички имаме потребност от усмиряване на обстановката, с цел да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президентската институция работят дружно, с цел да може да се развива страната в интерес на хората и на бизнеса, сподели акад. Денков при връщането на досието с осъществявания мандат. 

Това, което чакаме, е да издадете декрет, да бъде гласуван в Народното събрание, в случай че събере болшинство, и по-късно безпрепятствено да създадем прекачване на властта, по този начин както се изисква от Конституцията, уточни претендентът за министър председател. 

По най-бързия метод ще издам декрет, сподели президентът Румен Радев

По най-бързия метод ще издам декрет, с цел да внеса вашето предложение в Народното събрание, където да бъде гласувано по съвест от националните избраници, сподели президентът Румен Радев, откакто одобри досието с осъществявания мандат. 

България има потребност от институции и политици, които действително да се управляват от българския народ, които да работят за сигурност, правдивост и против корупцията, по този начин както чакат всички честни български жители. Да укрепват суверенитета на страната и да работят за задълбочаване на европейската ни интеграция, безапелационен бе президентът.

По-късно бе обявено за издаването на указа.

Нуждата от бюджет акцентира Денков пред медиите

В коментар пред медиите, откакто върна мандата, акад. Николай Денков акцентира, че е належащо в оптимално къси периоди да се направи „ естествен бюджет, без този неуместен недостиг, и той да отразява сегашната обстановка “. 

Бюджетът би трябвало да бъде юридически професионално – не е въпрос на политическо предпочитание в този момент да е 3%, след два дни да е 6 и 4%, съобщи Денков и добави, че финансовият министър би трябвало да си влезе в ролята, да събере всичко належащо като информация, с цел да имат изясненост за цялата картина. 

Денков изрази вяра президентът Румен Радев да издаде декрет през днешния ден или на следващия ден сутринта и проектокабинетът да бъде гласуван. 

Според Денков е доста значимо „ старите “ и „ новите “ министри да седнат дружно и да си кажат какви са целите и къде има проблеми. Това е естественият развой на предаване на властта, счита той.

Попитан какво означа, че през днешния ден Мария Габриел не пристигна с представителите на ПП-ДБ в президентството, Денков съобщи: „ Никакъв знак, защото през днешния ден идва да показа проектокабинета мандатоносителят, в тази ситуация това съм аз “. 

Той посочи, че през вчерашния ден са имали многочасов, градивен диалог с Мария Габриел. 

Росен Желязков свика съвещание на Народно събрание на следващия ден

Ще свикам съвещание в утрешния ден, съобщи пред публицисти в коридорите на Народното събрание ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. 

Процедурата е позната – показва се претендентът за министър-председател, а той показва претендентите за министри и структурата на кабинета, сподели Желязков. По думите му кандидат-премиерът може да направи политическо послание и декларация или да показа целите на ръководството, след което има опция за спор и се организират гласуванията – за министър-председател, за конструкция на кабинет и за персоналния състав, посочи Желязков.

На въпрос дали е оптимист, че постоянният кабинет ще бъде подсилен в пленарната зала, ръководителят на Народното събрание съобщи, че има декларирано политическо болшинство. Желязков изрази вяра, че бъдещото постоянно държавно управление ще бъде по-успешно от последното такова през последните две години.

Мисля, че от много време чакаме постоянно държавно управление, тъй че е обосновано свикването на изключително съвещание, разяснява също пред публицисти в коридорите на Народното събрание заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев.  

Николай Денков и Мария Габриел ще са министър председатели на ротационен принцип 

Николай Денков и номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще са министър председатели на ротационен принцип – през първите девет месеца от ръководството тази служба ще извършва акад. Денков, а Габриел ще е вицепремиер и министър на външните работи. След това, още веднъж за девет месеца министър-председател ще е Мария Габриел, а акад. Николай Денков – вицепремиер. 

В петък от „ Продължаваме промяната-Демократична България ” и ГЕРБ-СДС показаха публично имената на министрите в проектокабинета с втория мандат. 

Предложеният Министерски съвет е в състав: 

Николай Денков – ротационен министър-председател за първите девет месеца

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите девет месеца

Асен Василев – министър на финансите

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев – министър на защитата

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите и ръководител на Консултативния съвет за Европейската зелена договорка

Румен Радев – министър на енергетиката

Андрей Цеков – министър на районното развиване и благоустройството

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните

Богдан Богданов – министър на стопанската система и индустрията 

Милена Стойчева – министър на нововъведенията и растежа

Иванка Шалапатова – министър на труда и обществена политика

Атанас Славов – министър на правораздаването

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата 

Георги Гвоздейков – министър на превоза и съобщенията 

Проф. Христо Хинков – министър на опазването на здравето

Зарица Динкова – министър на туризма

Александър Йоловски – министър на електронното ръководство

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта

На 29 май президентът Румен Радев връчи втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление на претендента на ПП-ДБ за министър-председател акад. Николай Денков. Тогава президентът прикани ПП-ДБ да премислят целесъобразността от този мандат, който, съгласно него, към този момент е дискредитиран. Няколко дни по-късно в Анкара, където участва на церемонията по встъпване в служба на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Румен Радев изрази вяра идващото постоянно държавно управление да следва курса, заложен от служебния кабинет. 
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР