Кандидатът за кмет на ПП-ДБ Васил Терзиев потвърди новината, която

...
Кандидатът за кмет на ПП-ДБ Васил Терзиев потвърди новината, която
Коментари Харесай

Васил Терзиев потвърди: Телерик започна като част от КИМКООП - фирма, събрала стари кадри на ДС

Кандидатът за кмет на ПП-ДБ Васил Терзиев удостовери новината, която следствие на екип на БГНЕС разгласява: че компанията му " Телерик " е била част от компанията " КИМКООП ", обединила някогашни фрагменти на Държавна сигурност.


В изявление за БНР през днешния ден Терзиев сподели, че " това, което се е случило, е че ние / " Телерик " / започнахме като част от " КИМКООП ".

Компанията, постигнала изключителни триумфи, е стартирала като " нова бизнес активност " във компания за търговия с военна техника: Държавен вестник афишира публично Телерик АД като част от холдинга „ Кимкооп Трейдинг “ ООД, който съгласно личният си уебсайт публично се популяризира като компания за търговия с военна техника. Един от съдружниците на Терзиев в " Телерик " самичък признава, че през 2002 година, когато Телерик стартира активност, не са имали задоволително средства, с цел да записват лична компания, както и да поддържат лично счетоводство, да имат личен офис, и така нататък " Започнахме като нова бизнес активност в Кимкооп, само че постоянно сме си вървели по обособен път. Връзката е в действителност роднинска - Кимкооп Трейдинг е благосъстоятелност на бащата на един от създателите на Телерик ", твърди съдружникът на Терзиев. Щедрата поддръжка идва точно от татко му - предприемача Георги Георгиев.

Заравяйки се във фирмените регистри установихме, че в действителност „ Кимкооп Трейдинг “ ООД има няколко превъплъщения. Първообразът и е кооперация „ КИМКООП “, която започва активност още в зората на демокрацията – през 1990 година. Според Устава, с който разполагаме, най-малко към 30 април 2003 година екипът на задругата е от 9 индивида. Сред на пръв взор незнайните съдружници свети името на ярка политическа фигура в годините на прехода. Тя надали инцидентно е попаднала в този екип. Става дума за някогашния водач на Българска социалистическа партия и ръководител на Народното събрание Михаил Миков. Не по-малко забавна се оказва и компанията към него. Имената на трима от съдружниците са били обект на инспекции от Комисията по досиетата и са разкрити като свързани със структурите на някогашната Държавна сигурност.

При инспекцията на управителните органи на Застрахователна компания „ Бургас “ излиза името на Калин Иванов Барзов, като член на управлението, само че по този начин се осветява и името на вербовчика и водещия му офицер от Първо главно управление (на ДС) - IV Христо Димитров Караколев. Точно той е част от екипа на „ КИМКООП “.

Златко Нейков Златев – сътрудник Карл, работил за II и III ръководство на Държавна сигурност е осветлен в качеството си на ръководител на шефовете на Беласица ЕАД – Петрич. Третият десар в компанията на „ КИМКООП “ е Александър Петров Трифонов, щатен офицер от Първо главно управление (на ДС), разгласен като вербовчик с решение на Комисията № 108.

През 2001 година Георги Георгиев, бащата на Зарко записва Холдинг Кимкооп ООД, в който през годините като негов съучастник и шеф се появява и синът му Светозар Георгиев. Именно това е фирмата-ракетоносител на Телерик. Но Георгиев старши остава в съзвездието от свързани компании със старите си съдружници ДС-ари от Коперация „ КИМКООП “.

Така да вземем за пример офицера от Държавна сигурност Христо Димитров Караколев е обвързван посредством компания СВАРТЕХАВЕТ САН СИЙ. Александър Петров Трифонов е обвързван посредством ИНТЕРКОМЕРС-2003-В и ТОПЕНКОНСУЛТ, Златко Нейков Златев е обвързван посредством ОРА - ЗЛАТКО ЗЛАТЕВ и ОРАК - ЗЛАТЕВ И С-ИЕ. РЕГИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН СЪЮЗ ЗА СОЦИАЛЕН ПРОГРЕС и СВАРТЕХАВЕТ-СОБО ООД КОМАНДИТНО ДРУЖЕСТВО – пък са в обвързаности с Кооперация „ Кимкооп “. Бетахаус София и ДЖОЙН ДЪ ПЛЕЙЪРС са сдружения обвързван и с Васил Терзиев и Холдинг Кимкооп ООД. Вероятно в този комплициран логаритъм от бизнеси има доста други лица, които са с принадлежност към Държавна сигурност и комунистическата номенклатура, само че не са проверявани и за това не са оповестени. Амбицията на Васил Терзиев да стане кмет на София освети несъзнателно доста тези секрети връзки.

Въпреки очевидните връзки на " КИМКООП " с Държавна сигурност, Терзиев отхвърля да има нещо общо със структурите на някогашната Държавна сигурност. " Нямаме никакви задължения и отговорности към сходни структури. Ние започнахме като част от " Кимкооп ", тъй като не искахме да записваме компания ", споделя Терзиев в изявление за БНР. А момент по-късно признава тъкмо противоположното - че със съдружниците му сами са финансирали компанията. " Единствените пари, с които тази активност, която прерасна в " Телерик ", са спестявания от заплати на Светозар, Бойко, Христо и мен. Компанията е финансирана само от средства на клиенти, които са купували от нас артикули ".

Фирмените регистри през днешния ден хвърлят тежки подозрения против изказванията на основателите на Телерик, че бизнесът им е плод " само на риск и разсъдък ", съумели са " без подкрепи и привилегии ". Васил Терзиев при старта на " Телерик " е трябвало да се интересува в какви зависимости с предишното се намира сдружението, което ги е осиновило. Но очевидно тематиката за Държавна сигурност не го е тормозила./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР