Кандидат-студентите по специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ ще полагат

...
Кандидат-студентите по специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ ще полагат
Коментари Харесай

Оценката от матурата по БЕЛ вече ще влиза в бала за медицина

Кандидат-студентите по специалностите „ Медицина “, „ Дентална медицина “ и „ Фармация “ ще поставят приемни изпити по „ Биология “ и „ Химия “, както до момента, само че в балообразуването ще взе участие и оценката от наложителната за всички матура по български език и литература (БЕЛ), оповестиха от Министерство на образованието и науката.

Досега за „ Медицина “, „ Дентална медицина “ и „ Фармация “ не се вземаше оценката от ДЗИ по БЕЛ. Тази смяна бе препоръчана от ректорите на медицинските университети преди няколко месеца. Освен това по отношение на новия Закон за предучилищното и учебното обучение (ЗПУО) в конспектите за кандидатстудентските изпити по „ Биология “ и „ Химия “ ще бъдат включени определени тематики от профилиращите предмети "Биология и здравно обучение " и "Химия и запазване на околната среда ", изучавани във втори гимназиален стадий.

Висши учебни заведения, които приготвят адвокати, също са планували оценката от матурата по БЕЛ да взе участие във образуването на бала за идната академична година. Подготвят се промени в Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността "Право " и професионална подготовка "юрист ", с които ще се регламентира тази опция.

Това излиза наяве от информацията, предоставена на Министерството на образованието и науката (МОН) от 50 висши учебни заведения за кандидатстудентската акция за академичната 2022/2023 година. МОН изиска от всички университети в страната да разгласят изискванията за банкет, с цел да бъдат осведомени в точния момент родителите и зрелостниците. Само две висши учебни заведения не изпратиха данни, допълниха от министерството.

Справката демонстрира метода на балообразуване във всички специалности в университетите, нужните приемни изпити и оценките от кои матури ще вземат участие във образуването на бала.

В три висши учебни заведения ще се влиза само с оценка от ДЗИ, без приемен изпит. Това са Минно-геоложкият университет „ Св. Иван Рилски”, Националната спортна академия „ Васил Левски” и Европейският политехнически университет в Перник.

Пет университета ще одобряват студенти единствено с изпити, като в балообразуването няма да вземат участие оценките от ДЗИ. Това са Американският университет в България, Висшето учебно заведение по мениджмънт във Варна, Националната академия за театрално и кино изкуство „ Кръстьо Сарафов “, Националната музикалната академия „ Проф. Панчо Владигеров” и Театралният лицей ”Любен Гройс “.

Във всички останали висши учебни заведения в балообразуването ще вземат участие оценките от приемните изпити и/или от матурите, като зрелостниците ще избират по-благоприятната за тях вид.

Обобщената информация демонстрира, че в огромна част от специалностите от областите „ Хуманитарни науки “ и „ Социални, икономически и правни науки “ ще се кандидатства с оценката от ДЗИ по съвсем всички предмети.

Приемът в специалностите от „ Природни науки, математика и информатика “ и „ Технически науки “ ще се прави най-вече с оценки от държавните зрелостни изпити по „ Математика “, „ Български език и литература “, „ Информатика “, „ Информационни технологии “ и „ Физика “.

За всички специалности Софийският университет дава избор на претендентите дали да употребяват оценката от матурата и/или да се явят на изпит. Оценките от ДЗИ ще важат още веднъж за всички специалности в УНСС. Само за специалностите „ Право “ и „ Медии и публицистика “ се изисква и явяване на приемен изпит, с изключение на оценката от ДЗИ. Във втория максимален университет в страната - „ Паисий Хилендарски “ в Пловдив – във всички специалности може да се избира по-добрата оценка от матура или от приемен изпит.

Техническите университети в София, Варна и Габрово също ще одобряват студенти с оценка по техен избор - от ДЗИ по БЕЛ, по математика и по физика и астрономия в множеството си специалности или с оценката от приемен изпит. Догодина в университет ще кандидатства първият випуск, приключил междинното си обучение по новия ЗПУО, допълниха от МОН.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР